Vizita.si
image (28)

Novice

Za najstnico usoden rečni parazit

Ni.J.
18. 08. 2011 11.33
3

Plavanje v lokalni reki je bilo za 16-letno Courtney Nash usodno. Med plavanjem se je namreč okužila s smrtonosnim parazitom, ki se je naselil v njene možgane in povzročil njihovo odpoved. Courtney je bila prva letošnja žrtev amebe, v nekaj dneh pa sta zaradi okužbe umrli še dve osebi.

16-letna Courtney Nash se je 3. avgusta s prijatelji odpravila na kopanje. Teden zatem, ko je veselo plavala v reki St. John, so jo začeli mučiti neznosni glavoboli, vročina in slabost, njen vrat pa je postajal vedno bolj otrdel. Kot pravi epidemiolog Barry Inmann, gre za tipične simptome amebnega meningoencefalitisa, parazitske okužbe, ki napade možgane in hrbtenico. Parazit v organizem vstopi skozi nos in nato potuje preko sinusov do možganov, kjer povzroči infekcijo možganov in možgansko-hrbtenjačne tekočine. Čeprav so paraziti, ki povzročajo tovrstno okužbo, zelo redki, se najpogosteje pojavljajo v stoječih sladkih vodah, ko so temperature zraka višje, še pojasnjuje dr. Inman.

Ko so se Courtney pojavili simptomi, sta jo starša odpeljala v lokalno bolnišnico, zatem pa so jo prestavili v pediatrično bolnišnico Arnold Palmer v Orlandu. Kljub intenzivnemu zdravljenju je bila okužba močnejša od Courtney, ki je v soboto 13. avgusta umrla.

Zdravniki v bolnišnici so prisotnost amebe Naegleria fowleri odkrili še pred smrtjo najstnice, a ji niso mogli pomagati. V Združenih državah Amerike se s tem parazitom letno okužijo trije ljudje, vendar pa je infekcija tako resna, da je v zadnjih 30 letih okužbo preživela le ena oseba. “Odšla je k reki s prijatelji, da bi se zabavala in plavala, kakor vsi otroci,“ je na ponedeljkovi tiskovni konferenci povedal njen stric Tom Uzel ter dodal, da so se v tej reki celo življenje kopali prav vsi, ki so živeli v njeni bližini, 3. avgusta pa tudi Courtneyjini prijatelji, bratranci in sestrične.

Tveganje za okužbo s parazitom je ena proti 10 milijonom, a Inman pravi, da so osebe, ki živijo ob reki St. John in drugih rekah, stoječih vodah in jezerih, seznanjene z dejstvom, da to tveganje obstaja. “Kjer se nahajajo sladke vode, imamo opozorilne znake. Vse, kar lahko storimo, je, da ljudi osveščamo, da v sladkih vodah živijo tudi mikroorganizmi in organizmi, ki se še posebej razmnožujejo v vročih poletnih mesecih. Tveganje za okužbo je mogoče zmanjšati z uporabo posebnih ščipalk za nos, z držanjem glave nad vodno gladino med plavanjem, povsem pa se lahko okužbi izognete, če se ne kopate v sladkih vodah in rekah, še posebej pa stoječih sladkih vodah,“ še pravi Inman.

Nashina družina kljub tragični izgubi tolažbo vidi v tem, da je Courtney samo teden pred usodnim plavanjem v reki postala registrirana darovalka organov. “Dejstvo, da je bila hči darovalka organov, mi pri žalovanju izjemno pomaga. Ko so ji v soboto dokončno odpovedali možgani, so jo zdravniki odpeljali v operacijsko sobo, kjer so ji odstranili pljuča, jetra in trebušno slinavko, vse te organe pa so tudi že presadili pomoči potrebnim,“ je povedala Courtneyjina mama P. J. Nash.

Inman naposled še svetuje, naj vsakdo, ki je plaval v stoječih vodah in doživlja simptome, kot so povišana telesna temperatura, slabost, otrdelost vratu in frontalni glavobol, takoj poišče zdravniško pomoč.

Ste že slišali za tovrstne parazitske okužbe? Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani. Če se nam na njej še niste pridružili, lahko to storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587