Vizita.si
Seksualna privlačnost

Novice

Sodobni moški imajo premočne in prehitre spermije

M.K.
14. 09. 2009 16.00
0

Kot trdijo nekateri znanstveniki, so za neplodnost 'krive' evolucijske spremembe telesa. Sodobni moški naj bi namreč proizvajali premočne in prehitre spermije, ki naj bi poškodovali jajčece.

Seksualna privlačnost
Seksualna privlačnost FOTO: iStockphoto
V Britaniji je približno ena šestina parov, ki ima težave s spočetjem. Letno se tako skoraj 35.000 žensk odloči za umetno oploditev.

Znano je, da redka sperma zmanjša možnosti za oploditev. Kot poročajo Daily Mail, pa imajo probleme z oploditvijo tudi moški, ki imajo prehitre in premočne spermije.  Biolog iz univerze v Tel Avivu Oren Hasson pravi, da takšni spremiji v žensko telo prodrejo tako hitro in močno, da poškodujejo jajčece in tako onemogočijo oploditev. Proces je znan pod imenom polispermija.

Hasson je tudi prepričan, da za neplodnost niso krivi stresno življenje, različne okužbe in vdihavanje onesnaženega zraka. Njegova raziskava je namreč pokazala, da bi bila neplodnost lahko posledica „evolucijske tekme“, v kateri gredo moška in ženska telesa skozi določene spremembe za povečanje plodnosti. Če sta oba v enakem času prestala spremembe, potem s plodnostjo ne bosta imela težav. Če je eden izmed partnerjev korak naprej v razvoju, potem težave bodo.

Ženske so izoblikovale nove obrambne mehanizme

Prehitri spermiji poškodujejo jajčece in tako onemogočijo oploditev.
Prehitri spermiji poškodujejo jajčece in tako onemogočijo oploditev.FOTO: iStockphoto

Hasson še razlaga, da so ženske skozi evolucijo izoblikovale nove „obrambne mehanizme“, s katerimi spermije „prisilijo“, da med seboj tekmujejo. Moška telesa pa so se na spremembe odzvala tako, da proizvajajo superspermo. "Da bi se izognili škodljivim posledicam polispermije, so ženski spolni organi proizvedli nove ovire," razlaga Hasson.

Supersperma je po Hassonovem mnenju postala tako močna, da lahko premaga vse "naravne ovire" in uniči normalen proces oploditve. Ob tem pa moški, ki imajo redko spermo, sploh ne uspejo premagati zahtevnejših ovir.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587