Le redki so tisti, ki ne marajo čokolade ali pa se ji z lahkoto uprejo. Ker pa je čokolada zdrava, v resnici sploh ni potrebe, da bi se ji odrekali. “Čokolada je hrana bogov,“ pravi specialistka za prehrano Sara Farnetti. “Poleg tega, da je izjemno okusna, je namreč tudi zdrava,“ dodaja.
V čokoladnih izdelkih se zdravje skriva v kakavu. “Koristne lastnosti čokolade dobimo, ko stisnemo prepražena kakavova zrna,“ pravi Farnettijeva. “Kakav je tista čarobna sestavina, saj vsebuje kakavovo maslo, ki je, čeprav je poln škodljivih nasičenih maščob, bogat tudi z oleinsko kislino, ki je enkrat nenasičena maščobna kislina in izjemno zdrava." Nekaj dni pred invazijo na velikonočne dobrote je čokolada tako v veliki prednosti pred drugimi dobrotami na praznično obloženi mizi.
In ne samo to. Čokolada je še dobrota, ki poskrbi za nasmeh in dobro počutje, saj vsebuje veliko psiho-aktivnih snovi, kot je na primer triptofan, ki je predhodnik serotonina, hormona sreče in dobre volje.
Kljub temu pa pretiravanje s čokolado ni dobro za vaše zdravje, saj čokolada vsebuje veliko sladkorja. Izberite torej izdelke, narejene iz temne čokolade in ne mlečne, saj vsebuje večji delež kakavove mase. Večje količine mleka v čokoladi namreč preprečijo absorbcijo dragocenih polifenolov.
Kraljica velike noči, čokolada, se za veliko noč poklanja že tradicionalno. V preteklosti so čokolado poklanjali zaradi njenih hranilnih vrednosti, saj je služila kot spodbuda ljudem na prehodu iz zime v pomlad. Farnettijeva še dodaja, da je čokolada popolna prehrana za krepitev imunskega sistema, še posebej v obdobju, ko naše telo potrebuje več energije. Ta dobrota pa vsebuje tudi veliko magnezija in kalija, zaradi česar je idealna za telesne aktivnosti ter flavonoide, ki ščitijo tudi pred srčnimi boleznimi.
Čokoladno jajce lahko naredite tudi sami!
- 500 gramov temne ali mlečne čokolade (s temno čokolado bo jajce bolj zdravo)
- 2 kovinska ali plastična modelčka za čokoladno jajce (dve polovici)
- kuhinjski termometer (za merjenje temperature hrane)
- večji lonec (za vodo) in manjši lonec (v katerem boste topili čokolado)
Priprava:
1. V loncu zavrite vodo. Ko voda zavre, v lonec položite manjšo posodo, vanj pa nalomite čokolado. Ogenj sedaj lahko ugasnete.
2. Čokolado pustite, da se stopi, vmes pa večkrat izmerite njeno temperaturo, saj se mora gibati okoli 40 °C. Če temperatura pade pod 35 °C, vodo spet zavrite. Medtem ko se čokolada topi, jo večkrat premešajte.
3. Polovico čokolade zlijte najprej v en modelček in ga nato s krožnimi gibi vrtite, da se bo čokolada razporedila po celem modelčku. Enako storite z drugo polovico stopljene čokolade.
4. Ko se začne čokolada v modelčkih ohlajati (po nekaj minutah), oba modelčka za nekaj ur postavite v hladilnik.
5. Ko se čokolada strdi, vzemite modelčka iz hladilnika. Primite ju zelo nežno in ločite čokolado od modelčka ter nežno zgladite robove jajčnih polovic.
6. Robove polovic segrejte, najbolje tako, da jih pritisnete ob razgret pekač. Dokler so robovi stopljeni, zlepite polovici skupaj. Če želite, lahko v jajce, preden ga zaprete, položite vrečko s presenečenjem.
In še nekaj zamisli, da bo vaše jajce zares izvirno:
- polovico jajca naredite iz bele, polovico pa iz temne čokolade;
- vaše čokoladno jajce napolnite z manjšimi čokoladnimi jajčki;
- v trgovini kupite dekoracije za peciva in z njimi okrasite jajce tako, da jih preprosto prilepite z nekaj kapljicami stopljene čokolade.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV