Vizita.si
Victoria se je prvič z alkoholom srečala pri 13 letih, ko je s prijatelji ob vikendih popivala v bližnjem parku. (fotografija je simbolična)

Novice

Za zajtrk vodka, za večerjo vino

K.B.
10. 08. 2011 08.16
2

Mati dveh otrok 35-letna Vicky White se z alkoholizmom sooča že 22 let. Prvič je začela piti pri 13 letih, alkohol pa je njen spremljevalec vse odtlej. A zdravniki so jo posvarili, da jo lahko le še en kozarec vina stane življenja.

Victoria se je prvič z alkoholom srečala pri 13 letih, ko je s prijatelji ob vikendih popivala v bližnjem parku. (fotografija je simbolična)
Victoria se je prvič z alkoholom srečala pri 13 letih, ko je s prijatelji ob vikendih popivala v bližnjem parku. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto
Če boste spila le še kozarec vina, se lahko poslovite od svojega življenja, so zdravniki zabičali 35-letni Vicky White iz Liverpoola, ki vsak dan spije najmanj pet steklenic vina. Njena odvisnost od alkohola jo je pripeljala tako daleč, da so ji začela odpovedovati jetra in ledvice. In čeprav sta jo njuna otroka, ki sta se bala za njeno življenje, moledovala, naj preneha piti, se ni odločila za ta korak, ampak se raje še naprej predajala opojnim substancam.

V 22-letni karieri alkoholizma je s popivanjem skušala prenehati že nekajkrat, prvič, ko je bila noseča s svojim sinom Jackom in ji je to uspevalo vso nosečnost. A že kmalu po porodu se je vrnila k svoji razvadi, zaradi česar ji je kmalu razpadel tudi zakon. Preselila se je v motel, kasneje pa nazaj k svojim staršem. Pitje  je postalo njena stalnica do te mere, da je dan začenjala z vodko, za kosilo je bilo na vrsti vino, z njim pa je tudi zaključila svoj dan. ''Tako kot si nekateri zjutraj privoščijo kavo ali čaj, sem si jaz vodko, da sem se sploh lahko zbudila in začela dan,'' pove Vicky White. Tako se je leta 2005 zaradi odvisnosti prvič znašla v bolnišnici. ''Prišla sem do matere in ji povedala, da mislim, da umiram. Bila sem rumene barve, nisem imela apetita in bila sem popolna razvalina.'' Ko je prišla v bolnišnico, so ji zdravniki povedali, da ji odpovedujejo ledvice in jetra. Takoj so jo sprejeli na zdravljenje, kjer je ostala nekaj mesecev, nato pa odšla domov prepričana, da ostane trezna. In tako je tudi bilo štiri leta. Končno si je uredila življenje, spoznala novega partnerja in leta 2007 rodila hčer Mio. A že dve leti kasneje spet zapadla v odvisnost. Do aprila 2010 je spila pet steklenic vina na dan in začela piti alkohol ob 7.00 zjutraj ter zaključila ob desetih zvečer. Sin jo je prosil, naj le preneha, a da bi se otresla občutkov krivde in razočaranja, je pila še več: ''Del mene mi je govoril, naj ne pijem, saj sem se zavedala, kako egoistično je to od mene, po drugi strani pa sem bila prešibka, da bi odnehala.'' Kmalu se je njena koža znova obarvala rumeno in spet je izgubila apetit. Diagnoza: odpoved ledvic in jeter. Zdravniki so jo posvarili, da jo lahko ubije že kozarec vina.

Tako se je Vicky odločila, da  poskušala prenehati piti alkohol, tokrat na nekoliko drugačen način. Njeno odvajanje bo spremljala snemalna ekipa televizije BBC in tako upa, da ji bo to še okrepilo motivacijo za odvajanje od alkohola. Veliko uspeha ji pri tem želimo tudi mi.

Mislite, da ji bo uspelo? Svoje mnenje izrazite na našem Facebook profilu. Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

Žal pa zgodba Vicky White še zdaleč ni edina. Samo v Sloveniji je od alkohola odvisnih več kot 170.000 ljudi. A vedeti je treba, da alkoholizem ne prizadene le tistega, ki je zasvojen z alkoholom, ampak tudi vso njegovo družino. O tem, kako se izviti iz primeža alkohola in  kako se lahko z alkoholizmom svojca spoprimejo družinski člani, smo se pogovarjali z asist. dr. Majo Rus Makovec, dr. med., vodjo oddelka za zdravljenje odvisnosti od alkohola na Psihiatrični kliniki Ljubljana

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587