Vizita.si
Mlečne žleze iz materinega krvnega obtoka dobijo snovi, ki jih nato predelajo v mleko. Če so v krvnem obtoku droge, potem te pridejo tudi v mleko. Ne samo droge, tudi protibolečinske tablete ali antidepresivi lahko škodijo zdravju otroka.

Novice

Drogirana mati z dojenjem ubila dojenčka

K.B.
08. 08. 2011 13.10
13

Šest tednov star Michael Acosta III je lansko leto umrl, ker naj bi ga njegova mati 26-letna Maggie Jean Wortman dojila pod vplivom metamfetaminov. Mlada mati, ki ji grozi do osem let zapora, se zagovarja, da ni vedela, da se lahko droge preko dojenja prenesejo na otroka.

26-letna mamica Maggie Jean Wortman iz Kalifornije je konec lanskega leta prihitela v bolnišnico, ker je njen otrok, šest tednov star Michael Acosta III prenehal dihati.
Mlečne žleze iz materinega krvnega obtoka dobijo snovi, ki jih nato predelajo v mleko. Če so v krvnem obtoku droge, potem te pridejo tudi v mleko. Ne samo droge, tudi protibolečinske tablete ali antidepresivi lahko škodijo zdravju otroka.
Mlečne žleze iz materinega krvnega obtoka dobijo snovi, ki jih nato predelajo v mleko. Če so v krvnem obtoku droge, potem te pridejo tudi v mleko. Ne samo droge, tudi protibolečinske tablete ali antidepresivi lahko škodijo zdravju otroka.FOTO: iStockphoto

Žal Michaelu v bolnišnici niso mogli več pomagati, toksikološki testi pa so pokazali, da je deček umrl zaradi zastrupitve z metamfetamini. Te so našli tudi v krvi matere in v krvi 19-mesečne hčerke, ki jo je takoj prevzela socialna služba. Wortmanova je sicer priznala, da je metamfetamine jemala med nosečnostjo in po njej, kot pravi, pa ni vedela, da se lahko ti z dojenjem prenesejo na otroka. Wortmanovi grozi do osem let zapora.

To pa ni edina takšna zgodba, pred kratkim so zaprli tudi 37-letno Kolumbijko Stephanie Green, ki je jemala visoke odmerke morfija v obliki obližev in tablet, medtem ko je dojila svojo 6-mesečno hčer. Ta je zaradi prevelikega odmerka morfija v krvi umrla. ''Mlečne žleze iz materinega krvnega obtoka jemljejo snovi, ki jih nato predelajo v mleko. Če so v krvnem obtoku droge, potem te pridejo tudi v mleko. Ne samo droge, tudi protibolečinske tablete ali antidepresivi lahko škodijo zdravju otroka,'' pove dr. Marcel Casavant, vodja oddelka za farmacijo in toksikologijo v otroški bolnišnici Nationwide. Poleg tega so otroci veliko bolj občutljivi že na manjše odmerke škodljivih drog ali tablet, ki morda odraslemu ne škodijo, dojenčku pa.

Prav zato morajo biti matere med dojenjem izjemno previdne pri tem, kaj uživajo in se morajo o vseh zdravilih, ki jih jemljejo, posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom. 

Mislite, da mlada mamica v resnici ni vedela, da lahko preko dojenja škodi otroku, ali mislite, da je to le izgovor? Svoje mnenje izrazite na našem Facebook profilu. Facebook strani ? To lahko storite s klikom na 

Dojenje

Sicer pa ima dojenje, če mati živi zdravo, za zdravje in razvoj dojenčka neprecenljivo vrednost, saj ima materino mleko vse, kar v prvih šestih mesecih potrebuje otrok za zdrav razvoj in rast. Tako krepi dojenčkov imunski sistem, zagotavlja zaščito pred nalezljivimi boleznimi in dihalnimi okužbami ter preprečuje kronične bolezni kasneje v življenju.

Da ima mamica dovolj mleka, se mora pravilno prehranjevati. Potrebe po energiji so v tem obdobju večje, zato je potrebno užiti dodatnih 750 kcal na dan, telo pa te črpa tudi iz maščob, ki so se nabrale v času nosečnosti. Poveča se predvsem potreba po beljakovinah, kalciju, maščobah, vitaminih in mineralih. Tako naj doječe matere uživajo čim več sadja, zelenjave, žit, hrano beljakovinskega izvora in hrano, ki ne vsebuje pesticidov, konzervansov in drugih škodljivih snovi. Poleg zdrave hrane je pomembno, da mama popije tudi dovolj tekočine. Najbolje je, da pije vodo ali nesladkane zeliščne čaje. Zagotovo pa naj se izogiba alkoholu, drogam, zdravilom, gaziranim pijačam, pretiravanju s kavo in pravimi čaji ter sladkarijam in hitri prehrani. V času dojenja tudi ni primerno posegati po različnih dietah.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587