Vizita.si
image (28)

Novice

Zakaj je to pri otroku znak raka?

L.E.
29. 03. 2013 15.34
5

Ko je Erin pri svojem šestmesečnem otroku začela opažati, da ima v desnem očesu, kjer bi moral biti temen bolj belkast odblesk, se ni zavedala, da je prepoznala simptom potencialno smrtonosnega otroškega raka.

Callum Holmes je imel veliko srečo, da se je njegova mati začela spraševati, zakaj je njegovo desno oko bolj sijoče. Komaj šest mesecev je bil na svetu, ko je Erin Holmes zaradi svojega dobrega opazovanja preprečila, da bi njen otrok tako mlad ta svet veliko prezgodaj zapustil.

33-letna Angležinja je nekaj nenavadnega opazila, ko je njen sin glavico obrnil vstran. Toda niti predstavljati si ni mogla, da gleda v nevarno in potencialno smrtonosno bolezen. V njegovem desnem očesu se je namreč razvil izredno redek in nevaren rak, ki je lahko tudi smrtonosen. Callum je komaj začel živeti, toda že se je moral spopasti z obliko očesnega tumorja, ki se imenuje retinoblastom. Običajno prizadene ravno otroke, ki so mlajši od pet let, nekateri se s to boleznijo celo že rodijo. Gre za tumor, ki se razvije iz celic očesne mrežnice, dela očesa, ki je zadolžen za nastanek slike.

“Videti je bilo, kot bi gledala v mačje oči takrat, ko ti na cesti prekriža pot. Pogledala bi in videla to, nato pogledala še enkrat in tega ne bi bilo več,“ se spominja Erin, ki je danes presrečna, da je uspela preprečiti najhujše. “Na začetku sem to opazila samo jaz, toda ker sem o tem toliko govorila, so to sčasoma začeli opažati še drugi. Najprej smo mislili, da gre samo za nekakšen odblesk svetlobe. Potem pa je bilo to naenkrat mogoče videti tudi na fotografiji, ko so bile belo-sive oči tam, kjer bi morale biti temne ali zaradi bliskavice vsaj rdeče.“ Na srečo so poiskali pomoč zdravnika, ki je takoj ugotovil pravo bolezen in poskrbel za primerno zdravljenje, tako da bolezen Callumu vida še ni uničila. “Kar zjokala sem se, ko so nam povedali, da smo imeli veliko srečo, da smo k zdravniku prišli še pravočasno,“ pove njegova mamica.

Se pa ni končalo brez posledic, saj je bil tumor vseeno tako velik, da je bilo treba otroku desno oko hitro odstraniti. Samo tako je bilo mogoče preprečiti, da bi se rak razširil še kam drugam. “Zdelo se je kruto, toda odločitev je bilo treba sprejeti hitro. In samo na ta način so lahko zagotovili, da se rak ne bo razširil na druge dele telesa,“ razloži njegov oče Daniel Holmes. Lahko bi denimo zajel optični živec, ki je bil pri Callumu še zdrav, zaradi česar so mu lahko namestili protetično oko. “Protetično oko so povezali z živčevjem,“ pojasni Erin. “Je kot majhna porozna kroglica, ki ima na vrhu nekaj, kar spominja na veliko kontaktno lečo.“ Ker so rak uničili, dokler je bil samo v desnem očesu, otroku tudi ni bilo treba prestajati kakršne koli izredno naporne kemoterapije. Oko bo treba le menjati, ko bo rasel. “Ko sem svojega otroka spet videla z obema očesoma, se mi je zdelo, kot da bi ga dobila nazaj,“ se danes Erin še vedno razjoka od sreče. “Če moja žena odbleska ne bi opazila, bi bil lahko konec veliko hujši,“ si je oddahnil tudi Daniel. “Tako smo veseli, da lahko še vedno objamemo sina.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602