Vizita.si
image (28)

Novice

Ganljiva zgodba preplavila svet ...

V.S.
09. 04. 2013 10.40
1

Mali Ethan Bird se je rodil 14 tednov prezgodaj. Kljub ne najboljšim zdravniškim napovedim danes štirimesečni Ethan tehta dobre tri kilograme in zelo dobro napreduje. In kot vse kaže, bo kmalu zapustil bolnišnico.

Ethanova zgodba

Zgodba malega Ethana Birda je res navdihujoča. Malček je na svet prijokal 5. decembra lani, in sicer kar 14 tednov prezgodaj. "Ethan je bil tako droben … Ko sem se ga dotaknila, se mi je zdelo, da ga bom zdrobila. S strahom sem se ga dotikala, da mu ne bi nehote škodovala," je dejala njegova mati Sarah. Ker je njegova mama med nosečnostjo bolehala za preeklampsijo, ki se je razvila v smrtno nevarno eklampsijo, je rodila s carskim rezom. Če bi ga rodila po naravni poti, bi lahko umrla. "Zdravniki so mojemu možu povedali, da se borijo tudi za moje življenje," je za britanski Daily Mail dejala Sarah.

"Pred porodom še nisva vedela, ali bo fantek ali deklica. Ko se je Ethan rodil, so nama povedali, da je fantek, in ga nekaj trenutkov držali pred mano, nato pa ga hitro odnesli v neonatalno enoto. Toda bil je tam, dihal je – to je bilo vse, kar sem v tistem trenutku potrebovala," pripoveduje Birdova. Ethan je ob porodu tehtal le 480 gramov, zato zdravniki niso imeli najboljših napovedi. V nekem obdobju so menili, da bo slaboten otrok potreboval operacijo srca, toda zadnje preiskave pred posegom so pokazale, da se je težava odpravila sama od sebe. In kot vse kaže, se bo mali Ethan že kmalu odpravil domov k svoji mami in očetu Scottu. Po štirimesečnem razburljivem obdobju je malček prejšnji teden dobil svoj prvi boj in je bliže k odpustu iz bolnišnice.

Zdaj, ko tehta tri kilograme, so ga preselili iz neonatalne intenzivne nege v Univerzitetni bolnišnici Norwich in Norfolk (NNUH) na neonatalno enoto v Univerzitetni bolnišnici James Paget (JPH) v Gorlestonu (Velika Britanija), kjer bo deležen prehodne oskrbe. Sarah je bolnišnično osebje zelo pohvalila: "Bili so zelo prijazni in razumevajoči. Naučili so me, kako ga hraniti in kako mu zamenjati pleničko."

Zdravniki še vedno ne vedo točnega datuma njegovega odpusta iz bolnišnice, vendar je to za Sarah in njenega moža Scotta velik dosežek. "Zelo močan je," je povedala 34-letna Sarah in dodala, da je Ethan očitno trmast in ima v sebi malo bojnega duha. Dečkova teta Claire Vickers je povedala: "On je pravi čudež."

Kaj je preeklampsija in eklampsija?

Preeklampsija in eklampsija sta zapleta v nosečnosti. Pri preeklampsiji se pojavlja zelo nevarno višanje krvnega tlaka, zatekanje nog in rok ter izločanje beljakovin med uriniranjem. Lahko pa se pojavljajo tudi motnje vida, glavobol in bolečina v žlički. Ko pa preeklampsijo spremljajo še krči, govorimo o eklampsiji.

Vzroki in dejavniki tveganja za nastanek teh dveh zapletov so starost nad 35 let, čezmerna telesna teža in povišan krvni tlak pred nosečnostjo, pa tudi sladkorna bolezen ali druge bolezni, kot je kronična okvara jeter ali ledvic. Pogosteje se pojavlja tudi pri nošenju več kot enega otroka.

Pri obeh boleznih obstaja nevarnost okvare jeter in ledvic, tudi možganske okvare, v najtežjih primerih lahko privede celo do smrti. Obstaja tudi tveganje, da se otrok rodi prezgodaj ali da se rodi mrtev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602