Vizita.si
Po mnenju strokovnjakov bi odgovor na vprašanje, zakaj moški plačujejo za prostitucijo, pripeljal do rešitve problema in zaustavil to najstarejšo obrt.

Novice

Zakaj moški plačujejo za seks?

Ni.J.
27. 01. 2010 13.13
1

Raziskovalci, ki si želijo zaustaviti trgovino z belim blagom in preprečiti prostitucijo, raziskujejo, zakaj moški plačujejo prostitutkam za spolne usluge. Preberite, do kakšnih ugotovitev so prišli!

Po mnenju strokovnjakov bi odgovor na vprašanje, zakaj moški plačujejo za prostitucijo, pripeljal do rešitve problema in zaustavil to najstarejšo obrt.
Po mnenju strokovnjakov bi odgovor na vprašanje, zakaj moški plačujejo za prostitucijo, pripeljal do rešitve problema in zaustavil to najstarejšo obrt.FOTO: Reuters

Psihologi mednarodnih odvetniških skupin so se sestali s 700 moškimi iz različnih držav, da bi ugotovili, zakaj plačujejo za seks. Študija je pokazala, da se za vzroki skrivajo najrazličnejše osebne zgodbe – od osamljenosti ... do zgolj poželenja.

Nič več “rdečih četrti“

Rezultati študije so pokazali, da večina moških, ki plačujejo za spolne usluge, sploh ne loči med prostitutkami, ki delo opravljajo prostovoljno in tistimi, ki so bile v to prisiljene. Preberite si nekaj izjav izprašanih moških o tem, zakaj plačujejo za seks:

Moški prostitutke plačujejo tudi zato, ker so te z njimi pripravljene početi stvari, ki jih 'normalna' ženska ne bi.
Moški prostitutke plačujejo tudi zato, ker so te z njimi pripravljene početi stvari, ki jih 'normalna' ženska ne bi. FOTO: iStockphoto
– “Saj to ni nič takšnega. To je podobno pitju piva.“

– “Bila je prestrašena in živčna. Povedala mi je, da so jo pretentali,“ je povedal neki moški, ki je opazil, da je dekle delo opravljalo proti svoji volji.

– “Prostitucija je podobna masturbiranju, le da pri tem ne potrebuješ rok.“

– “Sočustvujem z dekleti, a si ne morem pomagati – to si pač želim.“

– “Poglejte, moški plačujemo ženskam, ker imamo moški lahko vse, kar si želimo in kadar koli želimo. Veliko moških tako plača prostitutki, da z njo lahko počne stvari, v katere resnična ženska nikoli ne bi privolila.“

– “Živimo v instant dobi z instant kavo in instant hrano. Tu gre pač za instant seks.“

– “Prostitucija daje priložnost, da uresničim svoje neuresničene seksualne želje. Posilstvo bi bilo manj varno, če pa bi bil med seksom prisiljen kogar koli poškodovati, bi imel uničen cel dan.“

Prostitutke uresničujejo želje

Moški najpogosteje plačujejo za seks zato, da potešijo svojo trenutno spolno poželenje. 21 odstotkov moških je med prostitutkami izbiralo ženske določene rase ali take ženske, ki so nudile posebne spolne usluge, 20 odstotkov jih za seks plačuje, ker v trenutni zvezi niso srečni, 15 odstotkov pa se jih za to odloča, ker prostitutka ne zahteva nikakršne čustvenosti in obveze. Le trije odstotki moških se za prostitucijo odločajo zaradi odvisnosti od seksa ali ker so bili v vinjenem stanju.

Rezultati študije so pokazali, da večina moških, ki plačujejo za spolne usluge sploh ne loči med prostitutkami, ki delo opravljajo prostovoljno in tistimi, ki so bile v to prisiljene.
Rezultati študije so pokazali, da večina moških, ki plačujejo za spolne usluge sploh ne loči med prostitutkami, ki delo opravljajo prostovoljno in tistimi, ki so bile v to prisiljene.FOTO: iStockphoto
Kako bi lahko preprečili prostitucijo?

Melissa Farley, klinična psihologinja in soavtorica raziskave, je mnenja, da bi prostitucijo lahko preprečili, če bi moške, ki se je poslužujejo lahko odvrnili od nje. Farleyjeva je zato moške povprašala o tem, kaj bi jih odvrnilo od prostitucije.

80 odstotkov moških je povedalo, da bi jih od plačevanja za seks odvrnilo sledeče:

– če bi jih pri vsakem obisku prostitutke vpisali v njen register strank;

– če bi se njihovo ime pojavilo v medijih;

– če bi zaradi tega morali v zapor;

– če bi izvedela njihova družina.

Le 47 odstotkov moških je povedalo, da bi jih odvrnilo, če bi pred tem morali obiskovati izobraževanje o prostituciji.

Prostitucijo proučujem že 12 let. Ženske, moški in transseksualci so vsi v enakem položaju – 98 odstotkov jih v tem delu ne uživa in bi si želeli početi kar koli drugega, če bi imeli priložnost,“ pravi dr. Farleyjeva.

Ed Lauman, profesor sociologije na čikaški univerzi pravi, da univerzalnega odgovora, zakaj moški plačujejo za seks, ni. “Razlog je predvsem dejstvo, da se najstarejša obrt na svetu iz dneva v dan spreminja.“ Laumann pri tem navaja podatek, da je v ZDA v zadnjem stoletju prostitucija upadla, medtem ko se na jugovzhodnem delu Kitajske tovrstnih spolnih uslug poslužuje vsak četri moški.

Prostitucije zaradi različnih razlogov najverjetneje ne bo mogoče nikoli zaustaviti. Res pa je, da so strokovnjaki prepričani, da obstajajo načini, s katerimi bi jo lahko vsaj omejili.

V ZDA je prostitucija sicer nekoliko upadla, dejstvo pa je, da se na jugovzhodnem delu Kitajske tovrstnih spolnih uslug poslužuje kar četrtina moških.
V ZDA je prostitucija sicer nekoliko upadla, dejstvo pa je, da se na jugovzhodnem delu Kitajske tovrstnih spolnih uslug poslužuje kar četrtina moških.FOTO: Reuters

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587