Vizita.si
Ste eden tistih, ki telefona ne more izklopiti niti na dopustu?

Novice

Zakaj na dopustu ne moremo izklopiti telefona?

K.B.
16. 07. 2010 08.19
0

Številni ljudje te dni na počitnicah ne morejo biti brezskrbno. Nenehno jih skrbi, kaj vse bi lahko bilo v njihovi elektronski pošti, in pogledujejo na svoj telefon. Ste med njimi tudi vi? Preverite, kako si pomagati.

Ste eden tistih, ki telefona ne more izklopiti niti na dopustu?
Ste eden tistih, ki telefona ne more izklopiti niti na dopustu?FOTO: iStockphoto
Številni te dni, čeprav so na dopustu, pregledajo službeno elektronsko pošto. ''Težje je ne vedeti, kaj te čaka na elektronski pošti, kot preveriti in potem mirno uživati dopust,'' pravi 39-letni Steve Daly, ki je eden tistih, ki tudi na dopustu ne more popolnoma odmisliti službe. Ni pa edini. Takih, ki nenehno pogledujejo na svoj telefon in preverjajo, ali so dobili kakšno novo službeno sporočilo, ali pa na dopust vzamejo svoj prenosnik, je vse več. ''Ko je naše delo le en klik stran v našem malem telefonu, je zelo težko popolnoma odmisliti službene obveznosti,'' pravi Brain Uzzi, profesor vodenja na ameriški fakulteti za management.

Dandanes smo namreč z računalniki in drugimi elektronskimi napravami obkroženi tako doma kot v službi in smo zato navajeni tudi doma preveriti, ali smo dobili kakšno novo sporočilo. ''Če je ta navada postala del naše dnevne rutine, jo je težko opustiti tudi na dopustu,'' pravi newyorška psihologinja Kate Muller. ''Čeprav večina teh sporočil ni nujnih ali celo zanimivih, pa je vsake toliko časa med njimi kakšno tako sporočilo, ki nas res zanima, tudi če smo na počitnicah – včasih tudi kakšne govorice iz pisarne. Težko se je ustaviti in se prepričati, da ne bomo gledali teh sporočil,'' pravi Uzzi.

Eden izmed telefonskih odvisnežev je tudi Taylor, ki pravi, da nanj ne pozabi tudi na romantični večerji.
Eden izmed telefonskih odvisnežev je tudi Taylor, ki pravi, da nanj ne pozabi tudi na romantični večerji. FOTO: iStockphoto

Tudi poslovnež Ephen Taylor dobro pozna to težavo. Sam sebi pravi kar odvisnik od telefona: ''Ko sem prišel z dopusta, me je skoraj zadela kap, ko sem dobil račun za telefon, ki je znašal kar 700 evrov. Ne glede na to, ali spim, sem na romantični večerji ali na plaži, nenehno gledam na telefon in preverjam elektronsko pošto ali sporočila.'' Taylor priznava, da vstaja celo sredi noči in pogleduje na svoj telefon. In ker mu to nenehno početje ni všeč, je šel celo tako daleč, da si je izbral počitniško destinacijo, kjer telefonsko omrežje ne deluje dobro, da bi se lahko vsaj nekoliko odpočil.

In kako si pomagati?

Kljub temu pa to še ne pomeni, da je bolje, da vse komunikacijske naprave pustite doma ali pa da nikoli ne preverite sporočil na telefonu, pravijo strokovnjaki. Rešitev je v temu, da sporočila pregledate le enkrat ali dvakrat dnevno, na primer nekaj minut po kosilu ali večerji. Poleg tega je dobro, da se na počitnice ne odpravite takoj po službi. ''Odhod na počitnice naj ne bo stresen, zato si pred potovanjem vzemite dan ali dva časa in vse v miru uredite,'' pravi psihologinja Kate Muller. Poleg tega priporoča tudi tehnike, ki nam pomagajo, da živimo v trenutku. ''Biti v sedanjosti in ne dovoliti, da nam misli odplavajo predaleč v preteklost ali prihodnost, je sicer lahko zelo težka naloga, a izjemno sproščujoča,'' dodaja. Če imate s tem težave, predlaga, da se na počitnicah lotite kakšne stvari, ki je še niste preizkusili doslej. Na primer kakšen šport ali pa turistični ogled, kjer boste svoje možgane tako zaposlili, da ne bodo imeli časa razmišljati o službi.

''Ko je naše delo le en klik stran v našem malem telefonu, je zelo težko popolnoma odmisliti službene obveznosti,'' pravi Brain Uzzi profesor vodenja na ameriški fakulteti za management.
''Ko je naše delo le en klik stran v našem malem telefonu, je zelo težko popolnoma odmisliti službene obveznosti,'' pravi Brain Uzzi profesor vodenja na ameriški fakulteti za management.FOTO: iStockphoto

Kaj pa stres, ko se vrnemo z dopusta?

Čeprav nam počitnice pomagajo pozabiti na skrbi v službi, pa se te povrnejo, ko se vrnemo domov. Stres je lahko še toliko večji, ko odpremo računalnik in imamo poln predalnik še neprebranih sporočil ter kup dela, ki se je nabral v tem času, ko nas ni bilo. ''Takrat imam občutek, da gre ves počitek in vsa energija, ki smo si jo nabrali, v trenutku v nič,'' pravi Taylor. Ta stres si lahko prihranimo tako, da si večer pred službo na list papirja zapišemo vse svoje skrbi, ki jih imamo. Številnim ljudem namreč ta tehnika pomaga, da lažje zaspijo, pravi Muller. Naslednji dan pa skušajte v službo priti nekoliko prej in dan začnite s svojo najljubšo pijačo in glasbo, ki vas bo sprostila. Nato pa se počasi lotite vseh sporočil v elektronskem poštnem nabiralniku.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587