Vizita.si
Najnovejša britanska raziskava dokazuje povezavo med črnim čajem in rakom prostate.

Novice

Zakaj ni dobro piti preveč čaja?

K.P.
25. 06. 2012 05.44
2

Moški, ki spijejo velike količine črnega čaja, imajo kar 50 odstotkov več možnosti, da obolijo za rakom prostate. Tako vsaj kaže najnovejša britanska raziskava.

Najnovejša britanska raziskava dokazuje povezavo med črnim čajem in rakom prostate.
Najnovejša britanska raziskava dokazuje povezavo med črnim čajem in rakom prostate.FOTO: iStockphoto
Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Glasgow in v kateri je sodelovalo 6000 moških, je pokazala, da imajo moški, ki spijejo sedem ali več skodelic črnega čaja dnevno, kar 50 odstotkov več možnosti, da zbolijo za rakom prostate, kot tisti, ki ne spijejo več kot tri skodelice črnega čaja na dan.
V čaju niso našli nobene karcenogene sestavine.
V čaju niso našli nobene karcenogene sestavine. FOTO: iStockphoto

Znanstveniki so navade vseh moških spremljali že od leta 1970 in v nasprotju s prejšnjimi raziskavami izluščili povezavo med črnim čajem in rakom prostate. "Nismo povsem prepričani, ali vzrok leži direktno v čaju ali pa so moški, ki pijejo čaj, na splošno bolj zdravi in posledično doživijo veliko starost, ko je rak prostate že na splošno pogost pojav," pojasnjuje vodja raziskave Kashif Shafique in dodaja: "Sodelujoči, ki so spili več čaja, so imeli manj težav s prekomerno težo, uživali so manj alkohola in načeloma so imeli zdrave količine holesterola v krvi. Kljub tem dejstvom smo vseeno ugotovili, da imajo večje možnosti za raka prostate kot tisti, ki so trdili, da pijejo manj čaja.“ Večina preteklih raziskav je vsako povezavo med črnim čajem in rakom ovrgla ali pa je potrdila preventivne učinke tako črnega kot tudi zelenega čaja.

Avtorji raziskave niso mogli določiti nobene konkretne sestavine, ki bi utegnila biti karcinogena, največji očitek raziskavi pa je, da ni upoštevala družinskega ozadja sodelujočih in da zgolj podatki o količini zaužitega čaja, kave in alkohola niso dovolj za takšne zaključke, kar priznavajo tudi avtorji sami: „Druge raziskave večinoma dokazujejo, da čaj varuje pred rakom in kljub presenetljivim ugotovitvam, sami nismo našli nobene sestavine, ki bi bila karcinogena.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587