Vizita.si
ženska z jabolko

Novice

Zakaj rek 'eno jabolko na dan ...' ne drži?

Ma.K.
13. 12. 2016 13.33
0

Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar predstavljata nepogrešljiv sestavni del pestre in uravnotežene prehrane. A Slovenci ju zaužijemo bistveno premalo. Kako obrniti ta trend in koliko sadja ter zelenjave na dan uživati?

Le kdo ne pozna pregovora 'eno jabolko na dan prežene dohtarja stran'? Ta rek bi morali razširiti na vse sadove naših vrtov in sadovnjakov, saj en sadež in porcija solate nista dovolj za uravnotežen vsakdan. Zanimivo je, da pozitivne učinke sadja in zelenjave na naše telo poznamo vsi, kljub temu pa glede na rezultate nedavne raziskave Inštituta za nutricionistiko vsaj polovica Slovenk in Slovencev naj ne bi zaužila zadostne dnevne količine teh izjemno bogatih virov vitaminov, mineralov in vlaknin.

Sadje in zelenjava v vrečki
Sadje in zelenjava v vrečki FOTO: iStockphoto

Vsaj pet na dan

Minimalni dnevni vnos sadja in zelenjave bi naj bil po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije 400 gramov, a ga večina populacije na globalni ravni ne dosega. Države so na tej osnovi začele z različnimi načini promocije uživanja sadja in zelenjave, izmed katerih nam je v Sloveniji najbolj poznana evropska iniciativa '5 na dan', ki se je že pred več kot desetletjem začela v Veliki Britaniji in hitro razširila tudi na druge države. V okviru akcije se priporoča, da bi dnevno zaužili vsaj 5 porcij različnega sadja in zelenjave.

V Avstraliji in ZDA so ta priporočila celo še večja. V Avstraliji se je uveljavila iniciativa 'izberi 2+5', v okviru katere se priporočata dva obroka sadja po 150 gramov in pet obrokov zelenjave po 75 gramov na dan. ZDA po drugi strani nimajo številčnih priporočil in podpirajo akcijo 'sadje in zelenjava – šteje več'.

Barva ni le za okras

Potrošniki bi morali biti poleg tega pozorni tudi na barvo. S kombinacijo različnih barv sadja in zelenjave si namreč lahko po besedah strokovnjakov zagotovimo hranila in snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje Zanimivo je, da barva sadja in zelenjave pogosto ni samo modna muha, temveč je znak, da vsebuje določene za telo koristne snovi. Tako na primer oranžni plodovi (npr. korenje, mango, buče) pogosto vsebujejo različne karotenoide, tudi beta-karoten, iz katerega se v telesu tvori vitamin A, dobro znan zaradi svoje vlogi pri ohranjanju vida in številnih drugih funkcij. Grozdje in jagodičevje vsebuje različne antocianine, ki jih zaradi njihove varovalne vloge pred oksidacijo uvrščamo med antioksidante.

Ko vas prime, da bi nekaj prigriznili, izberite kos sadja ali si pripravite solato.
Ko vas prime, da bi nekaj prigriznili, izberite kos sadja ali si pripravite solato.FOTO: Thinkstock

Kombinacija sadja in zelenjave

Optimalno bi torej bilo, da bi si obroke sestavili tako, da bi vsak vseboval vsaj eno vrsto sadja in eno vrsto zelenjave. S tem bi namreč v telo vnesli dovolj vitaminov, mineralov, vlaknin in ostalih za telo sila koristnih snovi. Poleg tega bi morala biti izbira sadov z vrtov in sadovnjakov kar se da pestra in raznolika. To se v teoriji morda dobro sliši, v praksi pa običajno naletimo na kopico težav. Kako kombinirati sadje in zelenjavo? Se to sploh da? Kaj 'paše' skupaj?

Odgovore na ta vprašanja bo verjetno treba poiskati na kakšnem kuharskem spletnem portalu ali v kuharski knjigi, še hitrejša rešitev pa bo nakup probiotičnih jogurtov EGO, prvih slovenskih probiotičnih izdelkov, ki so bogati z bakterijami Lactobacillus acidophilus in Bifidobacteria, vsebujejo pa kombinacijo ene vrste zelenjave in enega sadeža. Izbirate lahko med bogatimi okusi aronije in grozdja, maline in rdeče pese, korenčka in pomaranče, maline in žit, jagode in melise, ter limone in bezga.

ženska z jabolko
ženska z jabolko FOTO: Thinkstock

Zakaj je pomembno dnevno uživati sadje in zelenjavo?

Raziskovalci po vsem svetu že desetletja proučujejo vlogo sadja in zelenjave na zdravje ljudi. Rezultati njihovega dela potrjujejo tezo, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred številnimi boleznimi. Neprimerna prehrana in življenjski slog sta namreč močno povezana s številnimi boleznimi sodobnega časa, vključno z boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 ter nekaterimi vrstami raka. Sadje in zelenjava sta vir vitaminov, rudnin, vlaknin, antioksidantov ter drugih sestavin, pomembnih za naše zdravje in to je več kot zadosten razlog, zakaj bi se morali ti dve skupini živil vsak dan znajti na našem jedilniku.

Zimski čas je obdobje, ko nam grozijo številne bolezni, zato je zelo pomembno utrditi in ohranjati dobro imunsko odpornost. K temu lahko v veliki meri pripomore tudi zdrava in uvravnotežena prehrana, z veliko sadja in zelenjave, ki sta bogata vira vitamina C. Poleg tega je uživanje teh dveh skupin živil tudi najlažji način, da človek sledi zdravemu načinu prehranjevanja: vsebujeta namreč malo maščob in kalorij, zato sta bogato zastopana na jedilnikih domala vseh vrst diet.

Zaradi vsega naštetega moramo stremeti k temu, da povečamo tako pogostost kot količino zaužitega sadja, še posebej pa zelenjave. Velik korak naprej bo, če bomo sveže sadje in zelenjavo začeli uvajati kot zdrav medobrok. Gre namreč za prvovrsten nadomestek različnim nezdravim prigrizkom, ki je lahko z malo domišljije in iznajdljivosti ravno tako slasten kot skleda nezdravega čipsa ali tablice mlečne čokolade. 

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662