Vizita.si
image (28)

Novice

Zakaj se izpostavlja takšnim nevarnostim?

L.E.
04. 01. 2013 15.41
5

Bogata dedinja je počela to, kar bi si verjetno želela večina: praznike je preživela na plaži in pod toplim soncem. Toda s sončenjem je vsekakor pretiravala.

Chloe Green, hčerka lastnika prodajaln oblačil Topshop, se je v sredo zvečer po dolgem dopustu v razkošnem  karibskem letovišču spet pokazala v domačem Londonu. Toda bila je skorajda neprepoznavna, tako močno je bil njen obraz porjavel. Celo njeni rjavi lasje niso bili veliko temnejši. Resda je razumljivo, da je po hladni Angliji želela uživati na toplem soncu, toda bogata dedinja ima resnično dovolj denarja in časa, da si lahko kupi kakovostno sončno kremo in se z njo, preden leže na plažo, izdatno namaže. Tako temen obraz ne deluje več naravno, poleg tega pomeni hudo poškodbo kožnih celic, ki se bo prej ali slej pokazala v obliki manj privlačne polti, ki ne bo več tako mehka, gladka in napeta, v najhujšem primeru lahko tudi v obliki raka. Chloe ima šele 21 let in verjetno na takšne posledice niti ne misli, vendar je za kožo resnično treba primerno skrbeti že od najmlajših let.

Koža se je do neke mere sposobna ubraniti pred škodljivimi sončnimi žarki tudi sama. Prav zato na soncu potemnimo. Imamo namreč celice, ki so zadolžene za to, da proizvajajo melanin ter ga pošiljajo v tiste celice, ki so ogrožene. Naloga melanina je, da zaščiti njihova jedra, v katerih se skriva DNK. Prav njegova okvara namreč povzroči kopico zelo hudih nadlog, od katerih sta staranje kože ali pojav njene neenakomerne obarvanosti še najmanjši težavi. Melanin nas pred tem lahko zaščiti le toliko, kolikor je genetsko predvideno. To pa je bolj malo, če smo tako kot Chloe naravno precej svetli. Resnično je treba razmisliti, ali je naša naravna barva polti dejansko tako neprivlačna, da bi radi tvegali hudo poslabšanje kakovosti kože ter celo smrtonosno obolenje in leta v neprijetnih bolnišničnih posteljah. Varne pa se ne bi smeli počutiti niti ljudje, ki imajo naravno temnejšo polt in prav zaradi tega na soncu ostajajo še dlje, ker jih pozneje opeče.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587