Zadnja britanska raziskava, ki je vključevala 5000 prostovoljcev, je namreč pokazala, da se številne ženske zaradi stresa, jeze, nezadovoljstva, žalosti, razočaranja ali celo dolgčasa zatekajo k hrani. Na stresen dan ali na dan, ko doživijo kakšne čustvene tegobe, tako ženske pojedo celo za 500 kalorij več kot sicer, medtem ko se moški, sodeč po prostovoljcih, ki so sodelovali v raziskavi, na čustveno stresne dogodke ne odzivajo tako burno, poleg tega se na slab dan ne zatekajo k hrani. A raziskovalci pravijo, da pravzaprav ni nič nenavadnega, da se mnoge ženske zatekajo k hrani, kajti ta jim lahko da nekakšen občutek polnosti in hkrati varnosti. Poleg tega je dokazano, da določene vrste živil res vplivajo na razpoloženje.
Če ste na primer pod hudim stresom, je dobro, da poskusite z živili, ki vsebujejo veliko magnezija ter vitamina B in C. Kadar smo namreč izpostavljeni kakšnim stresnim dogodkom, se v našem telesu tvori več hormona adrenalina, ki je nujno potreben, da se ustrezno odzovemo in spoprimemo s stresno situacijo. Da naši nadledvični žlezi sploh lahko tvorita dovolj adrenalina, potrebujeta prav dovolj vitaminov C in B5. Slednjega najdemo v orehih, arašidih, sezamu in tudi v nekaterem sadju, na primer v pomarančah, figah, marelicah in jabolkih. Ravno jabolka in pomaranče so hkrati tudi bogat vir vitamina C, ki ga najdemo še v limoni, kiviju, paradižniku … Za lajšanje stresa je dobra tudi hrana, ki je bogata z magnezijem in omega-3 maščobnimi kislinami. Zato je, kadar ste pod velikim stresom, priporočljivo jesti ribe, pa tudi bučna semena, sojo, črni fižol, špinačo in blitvo.
Kaj jesti, če ste razočarani in žalostni? Nič drugega kot čokolado. Čudežna sestavina v njej, ki dviga razpoloženje in izboljšuje psihično počutje, je tako imenovan feniletilamin, hkrati pa svoje naredi tudi sladkor, ki ga v tej sladki pregrehi ni malo. Ta namreč spodbudi izločanje hormona inzulina, ki potem vpliva na tvorbo hormona sreče serotonina v naših možganih. Strokovnjaki pravijo tudi, da vas bo v boljšo voljo spravila hrana, bogata s folno kislino. Te je veliko v zeleni zelenjavi, kot so špinača, solata, brokoli in brstični ohrovt, ter v nekaterem sadju, na primer v bananah, grenivkah, jagodah, pomarančah in malinah.
Takrat, ko vas popade silna jeza, je menda priporočljivo poseči po čem hladnem in morda celo malo kiselkastem. Zato si privoščite kisle kumarice, jogurt, kozarec mleka. Nikakor ne posezite po hrani in pijači, ki poživlja, kot so alkohol in gazirane pijače, kajti to bo vaš bes samo še stopnjevalo.
Kako si vi pomagate, kadar ste pod stresom, potrti ali jezni? Pridružite se nam na naši Facebook strani in nam zaupajte svoje mnenje. To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV