Vizita.si
Lenoba

Zdravje

Zakaj smo ob ponedeljkih tako utrujeni?

K.P.
23. 07. 2012 09.21
3

Da smo ob ponedeljkih utrujeni in bolj lenobni, gre razloge iskati v navadah, ki se jim predajamo preko vikenda. Tako dokazuje najnovejša ameriška študija.

Sodeč po najnovejši raziskavi smo ob ponedeljkih utrujeni zaradi tako imenovanega 'družbenega jet laga'.
Sodeč po najnovejši raziskavi smo ob ponedeljkih utrujeni zaradi tako imenovanega 'družbenega jet laga'.FOTO: iStockphoto

Ponedeljke mnogi označujejo za najtežje dneve v tednu in ravno na ta dan so mnogi zjutraj utrujeni ter si takoj, ko zjutraj odprejo oči, zaželijo še kako uro več spanca ali poležavanja. Ravno z vprašanjem, zakaj smo ob ponedeljkih tako utrujeni, so se nedavno ukvarjali strokovnjaki na Univerzi Rush v Chicagu in ugotovili, da razlog tiči v tako imenovanem 'družbenem jet lagu' (social jet-lag).

Težke ponedeljke nam lahko olajša tudi jutranja skodelica kave.
Težke ponedeljke nam lahko olajša tudi jutranja skodelica kave. FOTO: iStockphoto

'Jet lag' pogosto občutijo tisti, ki z letalom potujejo preko časovnih pasov, gre pa za izčrpanost, ki je posledica sprememb v biološkem ritmu. Podobno se naš biološki ritem zamenja tudi na prehodu iz vikenda v ponedeljek. Daljše spanje ob sobotah in nedeljah nam lahko na začetku tedna, ko je treba vstati ob zgodnejši uri, povzroči občutek utrujenosti, pri nekaterih pa lahko slabo počutje traja vse do srede. Raziskava iz Chicaga kaže, da imata lahko velik vpliv na naše ponedeljsko počutje že zgolj dve uri daljšega spanja prejšnje dni. Prav zato naj bi bili v začetku delovnika počasnejši, zaspani, utrujeni in imamo slabši spomin. "Podaljšano spanje preko vikenda je le proces, s katerim si svojo notranjo uro namestimo na pozneje. Na daljši tok bi to povzročilo tudi druge, resnejše težave, a nas k sreči ponedeljkovo jutro prestavi nazaj v prejšnji biološki ritem,“ pojasnjuje vodja raziskave Helen Burgess.

Izraz 'družbeni jet lag' je skoval nemški raziskovalec Till Roenneberg, ki je skozi raziskave pokazal, da bi utegnil ta pojav resno vplivati na naše zdravje, saj naj bi bili zaradi navad, ki do družbenega jet laga privedejo, bolj dovzetni za kajenje ter prekomerno pitje alkohola in kofeinskih napitkov. Ena izmed njegovih raziskav je pokazala tudi, da imajo ljudje, ki preko vikenda spijo dlje kot med tednom, za razliko od tistih, ki se skozi cel teden zbujajo ob isti uri, tudi trikrat več možnosti, da pridobijo odvečne kilograme. Povedano drugače, če bi se ob dnevih, kadar smo dela prosti, iz postelje dvignili ob isti uri kot med delovnikom, naši ponedeljki ne bi bili tako težki. K sreči pa obstajajo tudi malenkosti, ki nam težke ponedeljke olajšajo, na primer družba prijetnih sodelavcev ali pa tista težko pričakovana skodelica jutranje kave.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587