Vizita.si
Moški imajo slabši spomin kot ženske, ker imajo slabše razvit emocionalni center možganov.

Novice

Zakaj so moški tako zelo drugačni?

Ni.J.
25. 03. 2010 15.55
0

Zakaj mi ne odgovarja na sporočila? Kako lahko živi v takem “svinjaku“? Verjetno ženskam nikoli ne bo jasno, kaj se plete po moški glavi, k sreči pa imajo v njihove glave vpogled znanstveniki. Preberite, kaj so ugotovili.

Moški imajo slabši spomin kot ženske, ker imajo slabše razvit emocionalni center možganov.
Moški imajo slabši spomin kot ženske, ker imajo slabše razvit emocionalni center možganov.FOTO: iStockphoto

Ste se že kdaj vprašali, zakaj ne razumete nasprotnega spola? To, da moški in ženske drugače razmišljamo, namreč še kako drži. Znanstveniki so prišli do kar nekaj odkritij, ki razlagajo, zakaj je tako.

1. Zakaj se moški ne spomni, kaj ste nosili na prvem zmenku?

Ženskam se med poslušanjem aktivirata obe polovici možganov, zato lahko med pogovorom počnejo več stvari.
Ženskam se med poslušanjem aktivirata obe polovici možganov, zato lahko med pogovorom počnejo več stvari. FOTO: iStockphoto
Moški in ženske pri pomnjenju uporabljajo različne dele možganov, veliko vlogo pa pri tem igra emocionalni center v možganih. Ženske, ki imajo bolje razvit emocionalni center, si, ko so čustveno prevzete, situacijo zapomnijo do zadnjega detajla. Po drugi strani imajo moški bolj razvito vizualno in taktično pomnjenje, kar pomeni, da imajo boljšo prostorsko orientacijo, a težave pri pomnjenju detajlov.

2. Zakaj moški ne poslušajo?

Ko moški posluša, se mu aktivira samo leva polovica možganov, ki je povezana z govorom, medtem, ko se ženskam aktivirata obe polovici. To sicer ne pomeni, da so ženske boljše poslušalke, temveč, da ženske in moški poslušajo na drugačen način. In ker ženske uporabljajo obe polovici možganov, lahko istočasno, ko se pogovarjajo, opravljajo tudi druga dela, moški pa se lahko osredotočijo samo na pogovor.

3. Zakaj moški niso tako čustveni kot ženske?

Za to obstaja evolucijska razlaga. Moški so v svoji vlogi lovca in zaščitnika morali, da bi zaščitili družino, ubijati živali in sovražnike, ženske pa so medtem skrbele za družino in otroke. Ta razlika se je v naših možganih ohranila vse do danes. Ključno vlogo pri izkazovanju čustev pa igrajo zrcalni nevroni, ki zrcalijo stvari in čustva, ki jih vidimo oziroma doživljamo. Študije so pokazale, da imajo ženske v možganih več zrcalnih nevronov, zaradi česar imajo tudi večjo sposobnost empatije in izkazovanja čustev.

4. Zakaj vedno pogledujejo za drugimi ženskami?

Raziskovalci so odkrili, da oblika ženske postave, ki spominja na peščeno uro, v moških možganih aktivira center, na katerega vplivajo tudi droge in alkohol. Pogledovanje za drugimi ženskami, je torej nekaj povsem običajnega. Z evolucijskega stališča pa strokovnjaki menijo, da moški za ženskimi oblinami pogledujejo popolnoma podzavestno, saj boke in druge obline povezujejo s plodnostjo.

Moški manj govorijo o svojih čustvih kot ženske, ker imajo v možganih manj zrcalnih nevronov.
Moški manj govorijo o svojih čustvih kot ženske, ker imajo v možganih manj zrcalnih nevronov.FOTO: iStockphoto
5. Ali moški res vsakih sedem sekund pomislijo na seks?

Večina moških se mitu, da o seksu razmišljajo vsakih sedem sekund nikoli niti ne približa. Po podatkih neke raziskave, kar 54 odstotkov moških na seks pomisli približno enkrat na dan, 43 odstotkov nekajkrat na teden ali mesec, štirje odstotki moških pa na seks pomislijo zgolj enkrat mesečno.

6. Moški obožujejo šport

Moško telo proizvede 20 odstotkov več testosterona kot žensko, ta hormon pa ima pomembno vlogo v razvoju moške reprodukcije, saj so testi pokazali, da zmanjšanje količine testosterona v organizmu zmanjšuje agresivnost. Testosteron pa vpliva tudi na obnašanje človeka, zato je povsem jasno, zakaj moški pred določenimi tekmami popolnoma ponorijo in zakaj so za svojo ekipo pripravljeni tvegati toliko denarja.

7. Zakaj moški lažje prenašajo bolečino kot ženske?

Znanstveniki so odkrili, da moški lažje prenašajo bolečino kot ženske, kar naj bi bila posledica družbenih norm in stereotipov, ki od moških pričakujejo večjo odpornost. No, neka študija pa je pokazala, da ženske niso odporne na bolečino niti, če so motivirane. Raziskovalci so sodelujočim ponudili denar za držanje roke v ledeno mrzli vodi, rezultati pa so pokazali, da so ženske vseeno popustile prej kot moški in, da so moški roko v vodi držali še dlje, kot bi jo sicer. Moški torej res lažje prenašajo bolečino kot ženske.

Mit, da moški neprestano mislijo samo na seks, še zdaleč ne drži.
Mit, da moški neprestano mislijo samo na seks, še zdaleč ne drži.FOTO: iStockphoto

8. Moški imajo čustva, a jih ne želijo kazati

Ženske se pogosto sprašujejo, zakaj je moškim tako težko govoriti o čustvih. Moški namreč velikokrat molčijo o svojih čustvih in o tem, kaj si želijo. Raziskave so pokazale, da so zato ponovno krive razlike v delovanju moških in ženskih možganov. Amigdala, ki v možganih predstavlja središče za čustveno delovanje, je pri ženskah namreč povezana z več deli možganov kot pri moških, zaradi česar se ženske tako rade pogovarjajo o čustvih in se na čustvene dražljaje burneje odzovejo.

Moški ne govorijo manj kot ženske. Le drugačne teme pogovorov izbirajo.
Moški ne govorijo manj kot ženske. Le drugačne teme pogovorov izbirajo. FOTO: iStockphoto

9. Imajo moški radi nakupovanje?

Moški in ženske v resnici enako radi zapravljajo le, da se tega lotijo na drugačen način. Medtem, ko si ženske rade ogledujejo stvari in na dolgo razmišljajo o tem, kaj bodo kupile, se moški že vnaprej odločijo, kaj bodo kupili. Razlog za to se skriva v evoluciji. Ženske so včasih namreč nabirale hrano, pri čemer so morale paziti, kateri sadež bodo odtrgale, moški pa so morali biti pri lovu hitri in odločni, da so se lahko kar se da hitro vrnili domov in zaščitili svojo družino.

10. Ali drži, da moški govorijo manj kot ženske?

Določene študijo so pokazale, da ženske dnevno izgovorijo 20 tisoč besed, moški pa samo 7 tisoč. Zadnje raziskave pa so pokazale, da le ni tako. Med spoloma naj tako ne bi obstajala nobena razlika v komuniciranju. Res pa je, da se ženske in moški pogovarjajo o različnih stvareh. Do tega naj bi prihajalo zato, ker ženske mislijo, da so moški bolj zaprti, moški pa o ženskah menijo, da se znajo pogovarjati le o tračih. No, če se moški in ženska zapleteta v resen pogovor, bosta odkrila, da imata kar nekaj skupnih tem za pogovor.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587