Vizita.si
Kar deset odstotkov predebelih je zadovoljnih s svojim videzom. Znanstveniki menijo, da je to posledica zanikanja, da imajo težavo.

Bolezni

Zanikanje je lahko smrtno nevarno

Ni.J.
02. 12. 2009 15.07
0

Kolikokrat ste nekoga, ki je občutno predebel, slišali praviti, da je le lepo zaobljen? Študija je pokazala, da večina predebelih ne laže samo prijateljem in družini, temveč tudi samim sebi.

Kar deset odstotkov predebelih je zadovoljnih s svojim videzom. Znanstveniki menijo, da je to posledica zanikanja, da imajo težavo.
Kar deset odstotkov predebelih je zadovoljnih s svojim videzom. Znanstveniki menijo, da je to posledica zanikanja, da imajo težavo.FOTO: iStockphoto
Raziskave, ki so vključevale preko 2000 klinično predebelih ljudi z indeksom telesne mase nad 30, so pokazale, da je skoraj deset odstotkov predebelih zadovoljnih z obliko svojega telesa. Nekateri so celo trdili, da jim dodatni kilogrami ne bi škodili. Razlog? Zanikanje!

Zanikanje je lahko smrtno nevarno

Zanikanje je po mnenju strokovnjakov izjemno nevarno, nevarnost, ki jo prinaša s seboj, pa se lahko pojavi v najrazličnejših oblikah. Na svetu je namreč več kot pol milijona sladkornih bolnikov, ki še niso bili diagnosticirani, saj prezirajo znake bolezni, kot so žeja, utrujenost in srbečica spolovil. Poleg tega pa večina kadilcev ne prepozna znakov pljučnega emfizema ali astme. Da ne omenjamo ljudi, ki prekomerno uživajo alkohol in sami sebi lažejo, da pijejo le, ko so v družbi.

Sprijaznite se z resnico

Po mnenju znanstvenikov bi bilo smrtnih žrtev alkohola, debelosti in kajenja veliko manj, če ljudje ne bi tajili samim sebi, da niso predebeli, da ne pijejo preveč in da ne pokadijo toliko cigaret, da bi jim to lahko škodilo. Zanikanja pa se je žal mogoče ozdraviti samo na en način – s spoznanjem, da je realnost bolj kruta in drugačna.

Kar 40 odstotkov ljudi, ki pije večje količine alkohola od priporočenih, tega noče priznati niti sebi.
Kar 40 odstotkov ljudi, ki pije večje količine alkohola od priporočenih, tega noče priznati niti sebi. FOTO: iStockphoto

Študije so pokazale, da 40 odstotkov ljudi, ki pije večje količine alkohola od priporočenih, o tem laže tako družini in prijateljem kot tudi samim sebi. Kot vsi vemo, pa lahko alkohol povzroči številne smrtno nevarne bolezni, kot so odpoved jeter, psihične težave, depresijo in druge. Na svetu naj bi poleg tega bilo več kot milijon alkoholnih odvisnikov oziroma alkoholikov in še približno sedem milijonov tveganih pivcev alkohola. Alkoholik naj bi bil po uradni definiciji oseba moškega spola, ki spije osem enot alkohola na dan, oziroma ženska, ki dnevno spije šest enot alkohola. To pomeni, da spije več kot 1,5 litra piva ali dva velika kozarca vina na dan.

Če je vaš indeks telesne mase med vrednostma 25 in 29, ste predebeli. Če ta vrednost znaša nad 30, ste klinično predebeli. Na svetu je predebel vsak šesti otrok in vsak četrti odrasel človek. Če se bo trend nadaljeval, se lahko zgodi, da bo v dveh letih predebela že vsaka tretja odrasla oseba. Hitre shujševalne diete žal ne obstajajo. Zato zmanjšajte dnevni vnos kalorij in povečajte telesne aktivnosti.

Preveliko popuščanje ljudem, ki so predebeli, vodi naravnost v eksplozijo sladkorne bolezni. Samo v Veliki Britaniji namreč vsake tri minute postavijo novo diagnozo diabetesa. Ta pa lahko, če ga ne odkrijemo dovolj hitro in pravilno zdravimo, vodi tudi v smrt. Če ste torej predebeli in imate znake sladkorne bolezni, kot sta zamegljen vid in žeja, prosite svojega osebnega zdravnika, naj opravi test.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587