Vizita.si
''V naši kulturi so prsi simbol ženskosti, a jaz pravzaprav nisem imela nobene druge možnosti – morala sem se odločiti za amputacijo dojk, kajti bolečina je povsem ohromila moje življenje,'' pravi Yvonne.

Novice

Odrezali so ji zdravi dojki

E.T.
19. 01. 2010 09.38
1

Yvonne ni imela raka na dojki. Njeno življenje ni bilo ogroženo zaradi kakšne nevarne bolezni. Za amputacijo dojk se je odločila zato, ker ni mogla več prenašati neznosnih bolečin.

''V naši kulturi so prsi simbol ženskosti, a jaz pravzaprav nisem imela nobene druge možnosti – morala sem se odločiti za amputacijo dojk, kajti bolečina je povsem ohromila moje življenje,'' pravi Yvonne.
''V naši kulturi so prsi simbol ženskosti, a jaz pravzaprav nisem imela nobene druge možnosti – morala sem se odločiti za amputacijo dojk, kajti bolečina je povsem ohromila moje življenje,'' pravi Yvonne.FOTO: iStockphoto

''V naši kulturi so prsi simbol ženskosti, a jaz pravzaprav nisem imela nobene druge možnosti – morala sem se odločiti za amputacijo dojk, kajti bolečina je povsem ohromila moje življenje,'' pripoveduje danes 62-letna Yvonne Haylett, ki je morala neznosne bolečine v dojkah prenašati več kot 30 let. ''Začelo se je, ko sem bila stara nekaj čez 20 let. Takrat sem imela ogromne prsi,'' se spominja Britanka. ''A pogosto sem imela občutek, da so prsi še večje, podobne kot med nosečnostjo.'' Bolečine v prsih so bile pogosto tako hude, da je hodila z veliko težavo, kajti vsak korak je s seboj prinesel tudi neznosno skelenje v dojkah. Že preprost objem moža in otrok je predstavljal velik napor in trpljenje. Zato se je odločila, da se po pomoč in nasvet, kako se znebiti bolečin v prsih, obrne na zdravnike. A ti Yvonne niso jemali resno. S tabletami proti bolečinam so jo poslali domov in ji rekli, da je za vse kriva bližajoča se menstruacija ter spremenjeno hormonsko ravnovesje.

Kar 30 let se je Yvonne spopadala z neznosnimi bolečinami v prsih. Včasih je bilo tako hudo, da je že preprost objem moža in otrok predstavljal velik napor in trpljenje. (fotografija je simbolična)
Kar 30 let se je Yvonne spopadala z neznosnimi bolečinami v prsih. Včasih je bilo tako hudo, da je že preprost objem moža in otrok predstavljal velik napor in trpljenje. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto
Ko pa so nekaj let pozneje na enem od Yvonninih jajčnikov našli rakavo cisto in ji odrezali jajčnik ter ji kmalu odstranili tudi maternico, so morali zdravniki začeti tudi hormonsko zdravljenje, da bi preprečili prezgodnjo menopavzo. Takrat so zaradi spremenjenih nivojev hormonov v telesu bolečine v prsih postale še bolj izrazite. ''Zdravniki so me pred prezgodnjo menopavzo poskušali obraniti z raznimi hormonskimi tabletami. Vsa ta zdravila so res pomagala pri težavah prezgodnje menopavze, a so hkrati stopnjevala bolečino v mojih prsih,'' pravi Yvonne. ''Celo ramena so me bolela. Še posebej močno pa me je bolelo in skelelo nekje za bradavico v desni dojki.'' Preiskave so pokazale, da v Yvonninih prsih rastejo sicer nenevarne benigne ciste, ki so bile poleg spremenjenih ravni hormonov glavni krivec njenih neznosnih bolečin. A ker ji tudi protibolečinska sredstva niso več pomagala, se je obupana Britanka odločila, da bo poiskala zdravnika, ki ji bo amputiral dojki.

Edini, ki je Yvonnine težave vzel resno in bil pripravljen razmisliti o amputaciji dojk, je bil kirurg Stuart Scott. ''Ko te nekdo prosi nekaj takšnega, si sprva v velikih dvomih. Potem pa uvidiš, da neka ženska trpi tako hude bolečina, da se je pripravljena celo za vedno odreči dojkam. Yvonne je bila že povsem obupana. Tako zelo jo je bolelo in potrebovala je vsaj malo razumevanja zdravnikov. Moja dolžnost je bila, da jo jemljem resno,'' pravi kirurg, ki je po številnih pregledih in potem, ko se je s pacientko pogovoril tudi psihiater, vendarle privolil v poseg.

In prav amputacija prsi, ki je celo za marsikatero rakavo bolnico zadnja možnost in številnim ženskam pusti hude psihične posledice, je Yvonne povsem spremenila življenje. ''Dojk nisem imela več, moj prsni koš je bil povsem raven. Niti bradavic nisem imela več. A vse, kar sem čutila, je bilo olajšanje,'' pravi Yvonne. Bolečina je namreč povsem izginila in po več kot 30 letih je spet živela brez trpljenja in neznosnih bolečin. Zato svoje odločitve niti za trenutek ne obžaluje, pravi.

Yvonne je po operaciji čutila veliko olajšanje. Bolečina je namreč povsem izginila.
Yvonne je po operaciji čutila veliko olajšanje. Bolečina je namreč povsem izginila.FOTO: iStockphoto

Z neznosnimi bolečinami v prsih se spopada marsikatera ženska – običajno pred ali med menstruacijo in menopavzo ter med nosečnostjo. Pogost vzrok so namreč hormonske spremembe v telesu ženske, lahko pa so bolečine v prsih tudi posledica vnetja, kakšnega operativnega posega ali sicer nenevarnih, a nadležnih benignih cist v dojkah. ''Neka pacientka je povedala, da ima občutek, kot da ji nekdo žge bradavico. Spet druga pa je čutila tako močne bolečine, da je niti pregledati nisem mogel,'' pove zdravnik Scott. ''In te ženske, ki že tako trpijo zaradi fizičnih bolečin, so potem tudi čustveno in psihično na koncu, ker jih marsikateri zdravnik ne jemlje resno.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587