Vizita.si
Motnje hranjenja

Novice

Anoreksična 16-letnica tehtala le 30 kilogramov!

E. D.
12. 11. 2011 00.43
7

Ko je Jane fant rekel, da je pridobila nekaj kilogramov, jo je to tako prizadelo, da je začela hujšati. A hujšanje se je kmalu sprevrglo v nenadzorovano stradanje in pozneje celo v bruhanje po obrokih. Tako je Jane na koncu tehtala le 30 kilogramov in se spopadala s kopico zdravstvenih težav.

Motnje hranjenja
Motnje hranjenjaFOTO: iStockphoto

Pred štirimi leti je bila Jane, ki je danes stara 20 let, nadvse pridna in uspešna šolarka. Imela je veliko prijateljev in ljubečega fanta. Prav ta je enkrat povsem brez slabega namena Jane vprašal, ali je morda pridobila kakšen kilogram, in ta opazka je takrat 16-letno najstnico povsem vrgla iz tira. ''Njegova opazka je imela name močan vpliv. Nenadoma sem bila nezadovoljna s svojo težo in se nisem počutila več dobro v svojem telesu. V najkrajšem možnem času sem hotela shujšati, kolikor je le možno,'' je povedala.

A hujšanje je najstnici kmalu ušlo izpod nadzora, kajti začela je izpuščati vedno več obrokov in na koncu je bilo vse, kar je v dnevu pojedla, ena sama čokoladica za zajtrk. Preostali del dneva je pila samo navadno vodo. Če je kdaj vendarle poleg jutranje čokolade pojedla še kaj drugega, je takoj stekla na stranišče in zaužito hrano izbruhala. Vsak dan se je tudi obsedeno tehtala. ''Tehtnica je začela povsem nadzorovati moje življenje,'' je še priznala. ''Nenadoma sem se znašla na zelo spolzkem terenu. Kajti, več teže, kot sem izgubljala, večji zagon za stradanje sem dobivala in želja po tem, da bi še dodatno shujšala, je bila še večja.''

Stradanje in bruhanje sta postopoma začela načenjati njeno zdravje. Bila je vse bolj utrujena in brez moči, izpadali so ji lasje, na menstrualno krvavitev je čakala tudi več mesecev, imunski sistem ji je tako oslabel, da je bila nenehno bolehna. Anoreksija in bulimija sta vplivali tudi na njeno razpoloženje. Postala je namreč nadvse razdražljiva in včasih so jo povsem nepomembne malenkosti spravile iz tira. Na koncu ji je zaradi pogostega bruhanja začelo celo krvaveti grlo in ravno takrat, ko so bile njene zdravstvene težave na vrhuncu – tehtala je namreč pičlih 30 kilogramov in bila z zdravjem že povsem na koncu – jo je pri bruhanju zalotila mama. Ko je vse dele sestavljanke dala skupaj – hčerkino izogibanje skupnemu obedovanju, drastično izgubo teže, bruhanje – je vedela, da se spopada z motnjami hranjenja in da nemudoma potrebuje pomoč. ''Zelo boleče je bilo videti hčerko, kako se sklanja nad straniščno školjko, da bi izbruhala pravkar zaužito hrano. Poslati Jane na zdravljenje zaradi motenj hranjenja, je bilo težko, a naredila sem, kar pač starši v takšni situaciji morajo narediti,'' je povedala dekličina mama, ki se je tudi sama krajši čas v mladosti spopadala z motnjami hranjenja.

Jane je tako morala na zdravljenje v bolnišnico, kjer so bile del okrevanja tudi skupinske psihoterapije. Ko sta se ji na eni od srečanj pridružili mama in najboljša prijateljica in ko sta obe bruhnili v jok, ker sta bili tako zaskrbljeni zaradi njenih težav, se je nekaj v Jane vendarle premaknilo. ''Ko sem videla mamo in najboljšo prijateljico jokati, se je nekaj v meni premaknilo in uvidela sem, da moram spremeniti stvari. Nisem namreč prenesla krivde in občutka, da drugi ljudje trpijo zaradi mene,'' je pojasnila Jane, ki je začela postopoma okrevati od anoreksije in bulimije. Sicer priznava, da še ni povsem zdrava in da so dnevi, ko ji je še vedno težko normalno jesti, ter da se včasih zaradi pridobivanja teže počuti slabo, a njen namen je vsekakor popolnoma ozdraveti in se enkrat za vselej rešiti iz primeža motenj hranjenja.

Motnje hranjenja so sicer dandanes vse pogostejša težava ne le mladih odraslih oziroma najstnikov, temveč tudi otrok. Zadnje raziskave namreč kažejo, da za anoreksijo in bulimijo zbolevajo že celo sedem let stari otroci. Da bi zmanjšali tveganje za pojav motenj hranjenja, je pomembno, da otroci oziroma mladostniki razvijejo zdrav odnos do svojega telesa. Starši lahko pri tem veliko pomagate in tako zmanjšate možnosti za motnje hranjenja. Kako, preverite v članku Kako preprečiti motnje hranjenja?

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587