Vizita.si
Moda so najbolj občutljiv del moškega telesa, saj so v celoti prepletena z živčevjem.

Novice

Dečku zaradi nevarne igre amputirali modo

Ni.J.
03. 06. 2010 14.30
2

14-letnega dečka iz Minnessote je sošolec med vse bolj priljubljeno igro tako močno udaril v modo, da so mu ga morali zdravniki kirurško odstraniti. David pa žal ni edini, ki se mu je kaj takega zgodilo.

14-letnik je bil žrtev nasilja v šoli.
14-letnik je bil žrtev nasilja v šoli.FOTO: iStockphoto

14-letnemu Davidu Gibbonsu iz Minnesote so morali zdravniki amputirati modo, saj ga je sošolec med 'igro' tako močno udaril. Napad na najstnika pa je bil tako boleč in neprijeten, da so ga starši izpisali iz šole in se celo izselili iz soseske, v kateri so živeli dolga leta.

Da je nekaj hudo narobe, je David opazil šele doma, več ur po udarcu. “Ob enih ponoči me je zbudil in mi povedal, da je bolečina tako močna, da ne more niti spati,“ pravi Davidova mama Christy Gibbons. Nesrečnega najstnika so nato nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so mu morali odstraniti desno modo. “Tako me je bolelo, da nisem mogel niti sedeti,“ se spominja 14-letni David. Zdravniki pravijo, da amputacija ne bo vplivala na njegovo sposobnost imeti otroke, ne glede na to pa bo dogodek imel na dečka hude mentalne in čustvene posledice.

Davida je sošolec udaril med igro, ki ji pravijo “sack tapping“ oziroma “udarjanje v mošnjo“, ki je med najstniki vse bolj priljubljena, posnetki o tej igri pa so praktično preplavili splet. Eden takih posnetkov je tudi video, ki si ga lahko ogledate zgoraj. Bistvo igre je, da deček drugega dečka hitro udari v moda in mu s tem povzroči bolečino ter ga spravi v zadrego. Igra pa je v zadnjih časih ušla izpod nadzora. Urolog dr. Scott Wheeler je namreč opazil porast mladih žrtev, ki k njemu prihajajo zaradi resnih poškodb mod. "Igra je, ne vem zakaj, resnično postala vse bolj razširjena. Tu ne gre le za norčevanje iz sošolcev, saj se med seboj 'igrajo' in udarjajo tudi prijatelji."

Moda so najbolj občutljiv del moškega telesa, saj so v celoti prepletena z živčevjem.
Moda so najbolj občutljiv del moškega telesa, saj so v celoti prepletena z živčevjem. FOTO: iStockphoto

V nekaterih primerih je udarec med igro lahko celo tako hud, da pripelje do poškodbe moda, kakršno je utrpel David in zaradi katere je treba modo odstraniti, pravi Wheeler in dodaja, da to ni več šala.

Moda so izjemno občutljiv del telesa

Moda so eden najobčutljivejših delov telesa, saj so prepletena z živčevjem in močno prekrvavljena,“ pravi urolog dr. Aaron Katz iz New Yorka. V maternici se namreč moda razvijajo znotraj otrokovega telesa, ko se spustijo, pa s seboj prenesejo vso živčevje iz spodnjega dela trebuha. “Prav zato fantje ob udarcu v moda začutijo tudi bolečino v trebuhu."

Zakaj se torej dečki igrajo to igro?

Dr. Charles Raison, profesor psihiatrije, meni, da je igra močno povezana z zavzemanjem dominantnega položaja v družbi, saj vključuje udarjanje v osrednji organ, ki simbolizira moškost in dominantnost. “Igra odmeva na več ravneh, ki pa se jih otroci najverjetneje ne zavedajo,“ pravi. “S takimi igrami si fantje dokazujejo, kako trdni so. Gre za ustvarjanje identitete in ohranjanje ponosa. Če pri tem posnetek udarjanja dajo še na splet, lahko cel svet vidi, kako vzdržljivi so.“

Toda kje je meja med igro in nasiljem?

Da pride do tako hudih poškodb kakor pri Davidu, morajo fantje udarjati z zelo veliko silo, pravi dr. Katz. “Modo je zaščiteno z nekakšno membrano, zato mora biti udarec izjemno močen in hiter, da lahko pretrga ta ovoj,“ razlaga. “Rahlo poškodbo je mogoče pozdraviti, če pa se membrana popolnoma pretrga, je treba posredovati s kirurško odstranitvijo, ker bi v nasprotnem primeru tkivo odmrlo in povzročilo hudo okužbo.“

Wheeler meni, da se je igra tako razširila predvsem zaradi posnetkov, ki krožijo po spletu, zato poziva vse, naj te posnetke umaknejo. “Prav tako bi se z otroki morali pogovoriti tudi starši in upam, da bo to imelo kakšen vpliv na otroke, da bodo s tovrstnim početjem prenehali.“
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587