Vizita.si
sol

Novice

Zaradi 'kopalne soli' ostala brez roke, rame in ključnice

Ni.J.
16. 01. 2012 11.20
15

Ženska iz New Orleansa je ostala brez roke, rame in ključnice, vse to pa zaradi novejše droge na trgu, tako imenovane kopalne soli, ki jo je kupila od uličnega prodajalca in si jo je vbrizgala v roko.

Zastrupitev in zaplete, povezane s tako imenovanimi 'kopalnimi solmi', drogami, ki postajajo vedno popularnejše, je zelo težko odkriti. Zdravstveni centri pa morajo biti pri tem ne le pripravljeni na odkrivanje znakov zastrupitve, temveč tudi na možne stranske učinke, vključno s smrtno nevarnim nekrotizirajočim fasciitisom, pojasnjuje dr. Russel R. Russo iz louisianskega univerzitetnega znanstvenega centra.

sol
sol FOTO: iStockphoto

34-letna ženska iz New Orleansa je v bolnišnico prišla zaradi bolečin v podlakti. Zdravniki še pomislili niso, da je bila to posledica 'kopalne soli', ki si jo je ženska vbrizgala v roko. Da gre za nevarno drogo, so posumili šele, ko je rdečica izjemno hitro napredovala in ko so opazili, da se ji je koža začela luščiti in sušiti. Nemudoma so jo operirali, vendar se je infekcija širila tako hitro, da je zdravo tkivo odmiralo pred njihovimi očmi. Tkivo so odstranjevali košček za koščkom, na koncu pa so morali ženski odrezati celo roko, vključno z ramo in ključnico. Droga, ki jo je ženska kupila, je bila namreč okužena s smrtonosno bakterijo, ki povzroči nekrotizirajoči fasciitis, obolenje, ki napade in dobesedno razžira mišične ovojnice (fascije).

Kljub temu da je droga legalna, jo moramo jemati kot protizakonito in vsak zdravnik mora postati sumničav, ko pregleduje pacienta s sumljivo klinično preteklostjo,“ pravi dr. Russo. Težava je namreč v tem, da ne obstaja nobenega testa, ki bi dokazal prisotnost te droge v telesu in da je edini dokaz, da jo je oseba dejansko vzela, priznanje pacienta.

Če bi ženska takoj ob prihodu v bolnišnico povedala, kaj je vzela, bi zdravniki tako tudi prej posumili na okužbo s tako imenovano mesojedo bakterijo. “Mesojedo bakterijo namreč kaj hitro lahko zamenjamo za absces ali celulitis, akutno bakterijsko okužbo kože in podkožnega tkiva,“ še pravi dr. Russo. Nekrotizirajoči fasciitis pa po drugi strani z izjemno hitrostjo uničuje mišično tkivo, zato je pri zdravljenju najbolj pomembna hitra postavitev diagnoze in čimprejšnje kirurško zdravljenje.

Kopalne soli so izjemno nevarne sintetične droge, ki so se na trgu pojavile pred kratkim in jih v svetu prodajajo kot kadila ali kopalne soli. Prodajajo se predvsem v Združenih državah Amerike, kjer so prosto dostopne v številnih trgovinah in se jih da dobiti tudi že za deset evrov. Vsekakor pri tem ne gre za dejanske kopalne soli, ki bi jih bilo mogoče dodati v kopel, temveč so namenjene vbrizgavanju, vdihavanju skozi nos in kajenju. Po učinkih so kopalne soli primerljive z metamfetamini. Pogosto vsebujejo mefedron in metilenedioksi pirovaleron, znan tudi kot MDPV, ki povzroči halucinacije, psihoze, paranojo, pospešen srčni utrip, bolečine v prsnem košu in samomorilske misli. Pojavijo pa se lahko tudi drugi stranski učinki, ki so posledica nečistosti praškov.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587