Vizita.si
Roka

Okužbe in zastrupitve

Zaradi hude okužbe ostala brez nog in rok

E. D.
30. 06. 2011 09.36
0

Nekaj, kar so bili na prvi pogled nenevarni ledvični kamni, se je za Merlyno Adams sprevrglo v pravo nočno moro. Kot nepričakovan zaplet se je namreč pojavila sepsa – zastrupitev krvi, zaradi katere je ostala brez nog in rok. Kljub temu ni pustila, da bi ji to vzelo voljo do življenja.

Roka
Roka FOTO: iStockphoto
Merlyna Adams je ena izmed redkih bolnic, pri kateri so se ledvični kamni sprevrgli v pravo nočno moro, ki ji je za vedno spremenila življenje. Kot popolnoma nepredviden zaplet se je namreč pojavila huda sepsa – zastrupitev krvi, ki prizadene organizem, ko se bakterije razširijo v krvni obtok. Simptomi, ki opozarjajo na sepso, so:

– povišana telesna temperatura;
– mrzlica;
– slabost in bruhanje;
– driska;
– glavobol;
– bolečine v mišicah;
– telesna oslabelost.

Stanje bolnika se lahko zelo hitro poslabša, kajti zastrupitev se lahko stopnjuje v septični šok – življenje ogrožajoče nujno stanje, ki ga spremljajo naslednji znaki:

– močno znižan krvni tlak;
– pospešen srčni utrip;
– pospešeno dihanje;
– nemir in razdražljivost;
– zmedenost;
– motnje zavesti, blodnjavost;
– hladni, bledi udi;
– lahko tudi kožne spremembe oziroma stanja, na primer zlatenica.

Prav septični šopk je bil tisto, kar je v smrtno nevarnost spravilo Merlyn. Da so ji rešili življenje, so ji morali zdravniki amputirati obe roki in nogi. ''Moje stanje je bilo tako resno, da so zdravniki mojim svojcem celo rekli, da če bi me pripeljali v bolnišnico le pol ure pozneje, bi najverjetneje umrla,'' pripoveduje Merlyna.

A zdravnikom je 45-letnico uspelo rešiti, Merlyna pa ni objokovala tega, kar se ji je zgodilo, temveč se je odločila, da bo kar se le da izkoristila priložnost, ki ji je bila dana. Pri tem ji je bil v veliko pomoč tudi takrat še fant, danes pa že mož Tory Valentine, ki je kljub temu, da sta bila tedaj, ko je Merlyna hudo zbolela in ostala brez okončin, skupaj le leto dni, ni zapustil. Še več – pustil je službo in se preselil k njej, da bi ji lahko pomagal pri skrbi zase in pri rehabilitaciji. Merlyna je dobila tudi posebne kovinske nožne opornice in bionične roke, ki jih lahko celo premika in z njimi prijema kozarce, telefon, celo po tipkovnici lahko tipka z njimi. ''Ljubim jo in vse, kar sem si takrat želel, je bilo, da bi se izvlekla. Popolnoma sem ji bil predan in niti pomislil nisem, da bi jo zapustil v stiski. To je oseba, v katero sem se zaljubil in če si blagoslovljen s tako dobro žensko, narediš vse, da ji je dobro in da je srečna. Nikoli je ne bi zapustil in verjamem, da bi ona ravnala enako,'' pove Tory. Merlyina pa pravi, da ne more verjeti, da je našla tako neverjetnega moškega.

Še več, Tory jo je čez čas celo zasnubil in na poroki je Merlyna plesala vso noč. V dolgi beli obleki z rokavicami na rokah se sploh ni videlo, da je ta energična 45-letnica v zadnjih nekaj letih toliko prestala in da je brez zgornjih in spodnjih okončin. Nad njeno neomajno voljo, trudom, ki ga je vložila v fizioterapije in rehabilitacijo, ter optimizmom je navdušila tudi tako zaposlene kot učence šole, ki jo vodi. ''Zaradi nje najdeš moč in prideš v službo, tudi če se ne počutiš najbolje ali imaš slab dan,'' pravi Alicia Baker, vzdrževalka v šoli. ''Rečeš si, da če zmore gospa Adams, zmoreš tudi ti.'' Sicer pa želi Merlyna otroke, ki obiskujejo njeno šolo, naučiti, da sprejemajo drugačnost in ne zasmehujejo tistih, ki imajo kakšno telesno ali duševno hibo ali motnjo.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587