Vizita.si
bolan deček

Novice

Deček brez rok in nog

E.T.
02. 03. 2010 11.00
1

Štiriletni Harley je imel na poroki staršev častno funkcijo – nosil je njuna poročna prstana. Njegova naloga je bila še toliko bolj posebna, ker si je deček po hudem meningitisu, zaradi katerega je ostal brez nog in rok, odlično opomogel.

Zaradi bakterijskega meningitisa je Harley pri komaj štirih letih ostal brez okončin. Zdaj bo moral vse življenje živeti z umetnimi rokami in nogami.
Zaradi bakterijskega meningitisa je Harley pri komaj štirih letih ostal brez okončin. Zdaj bo moral vse življenje živeti z umetnimi rokami in nogami.FOTO: iStockphoto

Malega Harley Slacka so proti oltarju odpeljali v invalidskem vozičku, saj še ni vajen hoditi z novimi, umetnimi nogami. Je pa gibanje s protetičnimi rokami že toliko natreniral, da je lahko mami in očetu med obredom podal poročna prstana. ''Harley se je tako zelo veselil poroke. O dogodku je govoril več tednov. Zelo mu je bilo všeč, da mu je bila dodeljena ta poseba naloga, nošenje prstanov,'' pripoveduje dečkova mama Samantha Slack. '' Res je bil zelo poseben dan. Tako dolgo sva čakala, da se bova poročila, in po naporen letu, ki je za nami, je bilo res čudovito, da smo se lahko spet vsaj malo poveselili v krogu tistih ljudi, ki so nam ves čas stali ob strani in nam pomagali.''

Zaradi slabe prekrvavitve in sepse so morali malemu Harleyju amputirati roki in nogi.
Zaradi slabe prekrvavitve in sepse so morali malemu Harleyju amputirati roki in nogi. FOTO: iStockphoto

Samantha in Adam Slack sta se nameravala poročiti že lani, a je njune načrte prekrižala sinova nenadna bolezen. Mali Harkey je namreč zbolel za bakterijskim meningitisom – boleznijo, kjer se vnamejo možganske ovojnice in hrbtenjača. Pri hujšem poteku bolezni se lahko razvije sepsa, kar se je zgodilo tudi v Harleyjevem primeru. Ker je infekcija prizadela tudi dečkove ude, so jih morali amputirati. Harley je v bolnišnici preživel kar osem mesecev in njegova starša sta v tem času preživljala pravi pekel. Njunemu sinu se je namreč srce kar trikrat ustavilo in ker se je njegovo stanje iz meseca v mesec slabšalo, sta prestrašena ter obupana Samantha in Adam mislila, da malemu Harleyju ne bo uspelo premagati bolezni. ''Harley je bil v zelo slabem stanju. Koža mu je počrnela – bil je črn od glave do pet. Po celem telesu je imel odprte rane in cirkulacija krvi po telesu se je skorajda povsem ustavila,'' se sinove bolezni spominja Adam. A kljub vsemu se malček ni vdal. Po osmih mesecih je presenetil vse – njegovo zdravstveno stanje se je začelo počasi popravljati. A kljub vsemu je pred njim dolga pot. Zdaj se bo moral pri komaj štirih letih sprijazniti s tem, da bo imel vse življenje umetne okončine, in moral se bo naučiti, kako hoditi z umetnimi nogami in kako prijemati stvari z umetnimi rokami. A pogumni Harley se ne da. Pogumno stopa novim izzivom naproti. Prve korake s protetičnimi nogami je naredil ravno na poročni zabavi svojih staršev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587