Vizita.si
Ker se je rakavo obolenje iz kosti razširilo tudi v okoliško mehko tkivo, kirurgom ni ostalo drugega, kot da deklici nogo odrežejo.

Novice

Zaradi napačne diagnoze so mi odrezali nogo!

E.T.
25. 02. 2010 15.28
2

Pri komaj 15. letih se je morala Shannon odpovedati sanjam, da bo postala plesalka. Zaradi redke oblike kostnega raka, ki se je najstnici pojavil v kolenu in ki so ga zdravniki spregledali, je namreč ostala brez desne noge.

Ker se je rakavo obolenje iz kosti razširilo tudi v okoliško mehko tkivo, kirurgom ni ostalo drugega, kot da deklici nogo odrežejo.
Ker se je rakavo obolenje iz kosti razširilo tudi v okoliško mehko tkivo, kirurgom ni ostalo drugega, kot da deklici nogo odrežejo.FOTO: iStockphoto
''Bolečine so bile res hude. A zdravniki so očitno mislili, da sem le še ena občutljiva najstnica, ki se pritožuje brez pravega razloga. Ker me niso jemali resno, sem na koncu tudi sama začela razmišljati, da je vse v moji glavi,'' pripoveduje Shannon Corr. A neznosnih bolečin si ni kar izmislila. Njeno desno koleno in golen sta jo tako močno boleli, da ni mogla več plesati, sčasoma pa tudi hoditi več ne. Celo pri najosnovnejšjih opravilih, kot je umivanje, je potrebovala pomoč staršev. ''Shannon je bila tako živahna in polna življenja. Ves čas je tekala sem in tja po hiši. Potem pa naenkrat zaradi bolečin ni mogla skoraj ničesar več. Celo pri tuširanju je potrebovala pomoč,'' se spomonja Shannonina mama Jeannetta Swift. Tudi ko je deklica po prvem pregledu poiskala še drugo, nato pa še tretje in celo četrto mnenje, ni naletela na razumevanje. Vsi zdravniki so jo odslovili, češ da verjetno boleha le za Osgood-Schlatterjevo boleznijo, kjer gre za vnetje kosti in hrustanca v zgornjem koncu golenice. Vnetje je običajno posledica velikega obremenjevanja kosti in mičic in pa športne ali kakšne druge poškodbe. Običajno se zdravi le z mirovanjem, zato zdravniki Shannon preprosto poslali domovi in ji naročili, naj miruje.
''Če bi me zdravniki jemali resno in pravočasno postavili pravilno diagnozo, bo morda še vedno imela nogo,'' pove Shannon. (simbolična fotografija)
''Če bi me zdravniki jemali resno in pravočasno postavili pravilno diagnozo, bo morda še vedno imela nogo,'' pove Shannon. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

A ker deklici mirovanje ni pomagalo, se je po treh mesecih neznosnih bolečin Jeannetta odločila, da ji bo priskrbela pomoč – pa četudi bo morala lagati. In res je lagala. Hči je odpeljala na urgenco in rekla, da je hudo padla, da jo močno boli noga in da nujno potrebuje pomoč. Ko so v bolnišnici končno naredili vse preiskave, so odkrili, da Shannon boleha za redko obliko kostnega raka, imenovano osteosarkom. Ta vrsta rakavega obolenja se pogosto pojavi pri najstnikih. Rakav tumor lahko napade katero koli kost, a v 50 odstotkih se razvije ravno v predelu kolena, sicer pa se pogosto pojavi tudi v predelu medencie, hrbtenice in nadlahtnice. Tudi pri mladi navijačici Shannon je tumor nastal na kolenu. Ker pa zdravniki, ki jih je kar štirikrat obiskala, niso bili dovolj pozorni in niso pravočasno odkrili, kaj najstnici povzroča tako hude bolečine, se je rakavo obolenje iz kosti razširilo tudi v okoliško mehko tkivo. Ker tudi kemoterapije niso preprečile širjenja obolenja, kirurgom v bolnišnici ni ostalo drugega, kot da deklici nogo nad kolenom odrežejo.

Ko so v bolnišnici končno naredili vse preiskave, so odkrili, da Shannon boleha za redko obliko kostnega raka, imenovano osteosarkom.
Ko so v bolnišnici končno naredili vse preiskave, so odkrili, da Shannon boleha za redko obliko kostnega raka, imenovano osteosarkom.FOTO: iStockphoto

''Najprej sem ob pogledu na odrezano nogo ves čas jokala. Hkrati pa sem molila, da bi bila dovolj močna in da bi preživela to agonijo. Nisem hotela izgubiti noge, a vedela sem, da je to moja edina možnost, da ozdravim, da preživim,'' se prvih dni po amputaciji spominja Shannon, ki ji je najbolj hudo, da se bo morala odpovedati plesu – svoji največji ljubezni. ''Seveda si želim, da bi še kdaj plesala, a tudi z umetno nogo ne bo nikoli več isto.'' Tudi njeni mami je zaradi hčerkine amputacije zelo težko. ''Še ko jo zdaj, nekaj mesecev pozneje, pogledam, ne morem verjeti, da se je to res zgodilo. Ne morem verjeti, da sva obiskali toliko različnih zdravnikov in da nihče ni opazil, kaj se z njo dogaja. Še vedno sem besna na njih. Zaradi njihove napake bo Shannon zaznamovana za vse življenje,'' pove Jeannetta. Deklica zdaj čaka na silikonsko umetno nogo, za katero bo morala odšteti 34 tisoč evrov, in upa, da se bo njeno življenje počasi začelo vračati na stare tire. Njena mama pa razmišlja, da bi tožila zdravnike, zaradi katerih je Shannon ostala brez noge.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587