Vizita.si
Pri uporabi in vzdrževanju leč morate biti previdni in upoštevati navodila za uporabo!

Novice

Zaradi leč lahko oslepite!

Ni.J.
30. 11. 2011 08.18
0

Če nosite kontaktne leče ali razmišljate o tem, da bi jih začeli nositi, je pametno, da upoštevate osnovne nasvete za ravnanje z njimi, saj vas napačna uporaba leč lahko stane tudi vašega vida.

Četudi uporabljate tekočino "no-rub", leče pred shranjevanjem kljub vsemu zdrgnite s prsti in tekočino.
Četudi uporabljate tekočino "no-rub", leče pred shranjevanjem kljub vsemu zdrgnite s prsti in tekočino.FOTO: iStockphoto
Neustrezno ravnanje s kontaktnimi lečami lahko povzroči vdor bakterij in drugih mikrobov v oko, kar lahko vodi v trajne okvare vida, slepoto, v sicer izjemno redkih primerih pa povzroči celo smrt. Predstavljamo vam štiri najnevarnejše napake, ki jih delajo uporabniki kontaktnih leč, in nasvete, kako se tem napakam izogniti.

Napaka št. 1: Spanje z lečami

Če leč pred spanjem ne odstranite iz oči, se lahko zgodi, da boste naslednje jutro to še veliko težje storili. Če boste zjutraj leče premočno stisnili, se te lahko namreč prelomijo ali zdrobijo, kakšen košček pa se vam lahko zatakne v oko. Če se vam zgodi kaj takšnega, naj ostanek leče odstrani zdravnik, saj se pri nepravilnem odstranjevanju lahko podrgne roženica, posledica česar je lahko huda infekcija.

Strokovnjaki zato svetujejo, da si pred spanjem redno odstranjujete leče. Če nanje pozabite, jih zjutraj najprej navlažite s kapljicami za oči in jih šele nato odstranite. Tako boste leče veliko lažje odstranili.

Napaka št. 2: Leče splakujete z vodo iz pipe

V vodi iz pipe se lahko nahajajo akantamebe, majhne praživali. Če leče splakujete z okuženo vodo, se ti organizmi lahko naselijo v vašem očesu, kjer se hranijo z beljakovino v očesu in bakterijami, ki prodrejo v oko. Naše telo se pred njimi ne more braniti, saj roženica ni prekrvavljena, zato v njej imunski sistem ne deluje. Akantamebe v očesu nato prodirajo vse globlje, sčasoma preluknjajo očesno zrklo in povzročijo izgubo vida. Zdravljenje je dolgotrajno in boleče, saj so akantamebe izjemno odporne in si je v oči treba stiskati posebne kapljice, ki dražijo oko.

Leče zato vedno čistite v za to namenjeni raztopini, če raztopine nimate ob sebi, pa jih splaknite v destilirani vodi, nikar v vodi iz pipe ali naravni mineralni vodi.

Napaka št. 3: Nosite leče dlje, kot je predpisano

Če imate leče, ki so namenjene dvotedenski nošnji, vi pa jih imate v očeh mesec dni, so verjetno že okužene z najrazličnejšimi bakterijami. Bolj kot se mikrobi kopičijo, večjemu tveganju ste izpostavljeni za različne okužbe.

Če morate nošnjo leč podaljšati za kakšen dan ali dva, nikakor ne teden, strokovnjaki svetujejo, da jih zvečer vzamete iz oči, jih očistite v raztopini za čiščenje kontaktnih leč in deset sekund drgnete s čistimi prsti. Zatem leče znova pomočite v svežo raztopino.

Napaka št. 4: Uporabljate raztopine "no-rub"

Nekatere tekočine za kontaktne leče so označene z napisom "no-rub", kar pomeni, da pri uporabi te tekočine leč ni treba mehanično očistiti, saj naj bi tekočina sama razkužila in očistila lečo. Vendar številni strokovnjaki kljub vsemu toplo priporočajo mehanično čiščenje leč pred shranjevanjem, kajti tovrstne tekočine lahko povzročijo hude infekcije. Če leč ne zdrgnete pred shranjevanjem, se na njih namreč lahko začnejo kopičiti bakterije, glivice ali celo plesni, zaradi česar lahko imate hude alergijske reakcije ali okužbe.

Ne glede na to, katero tekočino za čiščenje leč uporabljate, leče pred shranjevanjem vedno zdrgnite. Da se izognete okužbi, zadostuje že desetsekundno drgnjenje ene leče.

V vodi iz pipe se nahajajo številni mikrobi, ki jih lahko z lečami vnesete v oko in tako povzročite kakšno okužbo. Še posebej neprijetna je okužba z akantamebo, ki jo je težko odpraviti.
V vodi iz pipe se nahajajo številni mikrobi, ki jih lahko z lečami vnesete v oko in tako povzročite kakšno okužbo. Še posebej neprijetna je okužba z akantamebo, ki jo je težko odpraviti. FOTO: Google

Kako torej pravilno očistiti leče?

Če nosite kontaktne leče za dvotedensko uporabo, jih redno čistite in razkužujte, kajti na ta način boste z njih odstranili vsaj 90 odstotkov bakterij. Leče odstranjujte iz oči vsak večer, zatem pa lečo položite na suho dlan, nanjo nanesite tri kapljice tekočine za dnevno čiščenje leč in lečo s prsti rahlo podrgnite z obeh strani. Lečo nato splaknite s tekočino in jo položite v posodico za shranjevanje leč. Prilijte tekočino, zaprite posodico in pustite leče, da se namakajo toliko časa, kot piše v navodilih za uporabo tekočine.

Pomembno ni le čiščenje leč, temveč tudi higiena posodice za leče, ki mora biti prav tako sterilna. Posodico po vsaki uporabi izpraznite, splaknite s svežo sterilno splakovalno tekočino in jo pustite odprto, da se posuši. Enkrat mesečno posodico zavrzite in zamenjajte z novo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587