Vizita.si
''Takšni zapleti pri ugrizu pajka so pravzaprav precej redki, a do njih lahko pride pri ugrizu katere koli vrste pajka,'' je pojasnil infektolog Jeff Robinson.

Novice

''Zaradi mučnih bolečin bi si najraje odrezala roko!''

E. D.
20. 01. 2011 11.26
8

Ko se je 15-letna Micaela zjutraj zbudila, je imela na rami nenavadno ranico. Videti je bila kot ugriz in iz dneva v dan je bila bolj rdeča, otečena in boleča. Čez čas je najstnica trpela že tako neznosne bolečine, da bi si roko najraje kar sama odrezala, je povedala.

Ko po nekaj dnevih ugriz na rami 15-letne Micaele Monaco kar ni in ni izginil, je odšla do zdravnika. Ta ji je rekel, da jo je verjetno pičil komar in da je na ugriz razvila manjšo reakcijo, ki pa se bo prej ali slej umirila. Predpisal ji je protibolečinska zdravila in antibiotike, ki pa ji niso pomagali. Zato se je čez nekaj dni odpravila kar na urgenco, saj so bile bolečina nevzdržne. A tudi tam ji je dežurni zdravnik, ki jo je sprejel šele po več urah čakanja, rekel, da gre zgolj za pik komarja, in jo poslal domov.
''Takšni zapleti pri ugrizu pajka so pravzaprav precej redki, a do njih lahko pride pri ugrizu katere koli vrste pajka,'' je pojasnil infektolog Jeff Robinson.
''Takšni zapleti pri ugrizu pajka so pravzaprav precej redki, a do njih lahko pride pri ugrizu katere koli vrste pajka,'' je pojasnil infektolog Jeff Robinson.FOTO: iStockphoto

''Na rami sem torej domnevno imela rano od pika komarja, le da ni bilo videti niti približno, kot da bi me pičil komar. Rana je bila namreč velika, rdeča, zatečena in imela je celo črno 'glavo','' je povedala Micaela. ''In bolečina je bila res grozljiva. Celo tako zelo, da bi si najraje kar sama odrezala roko.'' Takrat pa je njena že povsem razbesnela in obupana mama Paula z Micaelo odhitela v drugo bolnišnico, kjer so zdravniki končno ugotovili, kaj se dogaja z dekletom. Ugriznil jo je namreč pajek in infekcija se je že začela iz rame počasi širiti naprej po telesu. Če je ne bi še pravočasno odkrili, bi se lahko razširila naprej – na preostala tkiva, organe, celo kosti. Micaela je tako nemudoma potrebovala operacijo, s katero so ji iz rame odstranili okuženo tkivo in tako preprečili, da bi se infekcija širila naprej po telesu. Njena mama je ogorčena: ''Zgrožena sem, kajti če bi se malo bolj zavzeli, bi bilo Micaeli prihranjene veliko bolečine. Poleg tega bi se lahko okužba celo razširila naprej po njenem organizmu!''

Infektolog Jeff Robinson, ki se ukvarja predvsem z zdravljenjem ugrizov pajkov, pa pravi, da je to, kar se je zgodilo Micaeli, prej izjema kot pravilo: ''Takšni zapleti pri ugrizu pajka so pravzaprav precej redki, a do njih lahko pride pri ugrizu katere koli vrste pajka.'' Sicer lahko koža na mestu ugriza pordeči in celo zateče, pojavi se lahko srbečica, a vse to potem v dveh tednih izzveni, je še pojasnil in dodal, da lahko bolečine, oteklino, rdečico in srbečico ublažijo obkladki ledu. Če pa tudi protibolečinska in protivnetna zdravila, ki se jih da v lekarnah dobiti brez recepta, ne pomagajo, in če se infekcija slabša, pa mora oseba nemudoma obiskati zdravnika, je še povedal.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587