Vizita.si
Blefarospazem lahko močno načne kakovost življenja.

Novice

Zaradi očesnih krčev v hipu izgubi vid!

E. D.
11. 03. 2011 10.17
0

64-letna Ute boleha za redko očesno boleznijo, zaradi katere se ji oči nenadoma zaprejo, in ne glede na to, kako močno se jih trudi odpreti, ji to ne uspe. Tako ji ne ostane drugega, kot da počaka, da očesni krč mine.

Blefarospazem lahko močno načne kakovost življenja.
Blefarospazem lahko močno načne kakovost življenja.FOTO: iStockphoto
Lahko se zgodi kadar koli in kjer koli – zjutraj med zajtrkom, popoldne med sprehodom, zvečer, ko gleda televizijo. 64-letni Ute se oči nenadoma tako tesno zaprejo, da jih nikakor ne more odpreti. Četudi se še tako trudi in v to, da bi spet dvignila svoje veke vloži neznanski napor, oči ostanejo tesno zaprte. Za to je namreč kriv močan krč mišic, ki odpirajo in zapirajo veke, zato ji preprosto ne ostane drugega, kot da počaka, da močan krč mine. Kajti ko mišični krč popusti, se ji oči spet sprostijo in takrat jih lahko spet odpre.
Težave se da lajšati oziroma odpraviti z zdravili, ki sproščajo mišice, injekcijami botulinuma toksina ali z operacijo.
Težave se da lajšati oziroma odpraviti z zdravili, ki sproščajo mišice, injekcijami botulinuma toksina ali z operacijo. FOTO: iStockphoto

A redka očesna bolezen, za katero boleha, je lahko tudi nevarna, kajti če ostane brez vida ravno takrat, ko prečka prometno cesto, jo lahko to stane življenja. ''Ko sem enkrat ravno hodila čez cesto, so se mi veke zaprle. Avtomobili so švigali mimo mene, jaz pa nisem mogla narediti ničesar – le čakala sem lahko tisto minuto, kolikor traja, da mišični krč mine in da sem lahko spet odprla oči,'' je povedala Nemka, ki se z boleznijo spopada že 22 let. Krči so se začeli, ko je bila stara 43 let. Sprva se je bolezen pojavila v precej blagi obliki. Ure pravi, da je morala le nekoliko pogosteje mežikati z oči, potem pa se je stanje začelo slabšati. Zaradi krčev je sprva izgubila vid le za nekaj sekund, a to je bilo dovolj, da ni mogla več voziti avta. Pozneje so začeli krči trajati dlje, tudi po minuto ali celo več. ''Nikoli ne vem, kdaj me bo doletelo. Včasih se mi zgodi zjutraj med zajtrkom, včasih med sprehodom. Napadi namreč pridejo povsem nepričakovano.''  Pomagajo pa ji injekcije botulinuma toksina. ''Zaradi njega nimam krčev tudi po šest, sedem tednov, ali pa so krči v tem času vsaj veliko blažji. Tako lahko takrat živim bolj ali manj običajno življenje.''

Redka očesna bolezen, za katero boleha Ute, se imenuje blefarospazem. Gre za očesno obolenje, pri katerem se mišica veke, ki skrbi za zapiranje in odpiranje očesa, nehoteno spastično krči. Krč je tako močen, da veko potegne tesno skupaj, zato je, dokler krč traja, ni mogoče odpreti. Pogosto se napadi krčev pojavijo pri zelo močni svetlobi, močnem vetru ali kadar je v zraku veliko prahu. Blefarospazem pa pri veliko bolnikih spremlja tudi vnetja očesa in povečano solzenje. Sicer pa se da tistim, ki bolehajo za blažjo obliko te očesne bolezni, pomagati z zdravilom, ki sprošča mišice, pri hujšo obliki pa pomagajo injekcije botulinuma toksina ali pa se očesni zdravnik odloči za operativen poseg. Med najpogostejšimi vzroki za blefarospazem pa so vnetje možganov, multipla skleroza, nevralgija trigeminalnega živca, kjer oboleli trpi močne bolečine v eni polovici obraza, in sicer zaradi vnetja ali pritiska na omenjeni živec, lahko pa so očesni krči tudi posledica mehanične poškodbe očesa ali pa je vzrok celo psihične narave.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587