Vizita.si
Še vedno je na vozičku, saj se mora spet naučiti hoditi. (simbolična fotografija)

Novice

Zaradi okužbe s hrano pristala na vozičku

E. D.
07. 07. 2010 11.24
0

Ko je Linda pripravljala pecivo za zabavo ob maturi svojih dveh sinov, ni niti slutila, da ji bo to uničilo življenje. Zaradi nekaj grižljajev testa je namreč skoraj umrla in pristala na invalidskem vozičku.

Še vedno je na vozičku, saj se mora spet naučiti hoditi. (simbolična fotografija)
Še vedno je na vozičku, saj se mora spet naučiti hoditi. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Linda Livera je navdušeno pekla pecivo za zabavo, ki jo je pripravljala ob maturi svojih dveh sinov. Preden je piškote takšnih in drugačnih oblik položila na pladenj in jih postavila v pečico, je poskusila surovo testo. V tistem trenutku si seveda ni niti mislila, da ji bo to za vedno spremenilo življenje. Kajti dva dni pozneje se je začela počutiti izredno slabo. ''Počutila sem se, kot bi imela hud prehlad ali gripo. Mislila sem, da bo po nekaj dneh samo od sebe minilo, a se je vse skupaj samo še poslabšalo. Začela sem namreč močno bruhati in čez čas sem opazila, da poleg hrane bruham tudi kri,'' pripoveduje Linda, ki jo je mož Richard nemudoma odpeljal v bolnišnico. Tam pa so jo poslali domov, češ da ima le sindrom razdraženega črevesja in da ji bo kmalu bolje.

A njeno stanje se je vedno bolj slabšalo. ''Po nekaj dneh je bruhala že na vsakih pet minut,'' se z grozo spominja njen mož, ki je ženo spet nemudoma odpeljal nazaj v bolnišnico, kjer pa so podrobnejši testi pokazali, da ji težav vendarle ne povzroča sindrom razdraženega črevesja, temveč nekaj veliko hujšega. Linda se je okužila z bakterijo Escherichia coli ali na kratko kar E. Coli, ki se večinoma prenaša prek surove zelenjave in mesa. Zanimivo je, da je ta bakterija pravzaprav normalen del črevesne flore sesalcev, tudi človeka, in da se v črevesju dnevno nahaja tudi več kot 10 milijard teh bakterij. A vendarle so nekateri sevi bakterije E. Coli za človeka patogeni in lahko celo smrtno nevarni. In ravno to se je zgodilo v Lindinem primeru. Nevarni sevi te bakterije so se naselili v njenem črevesju in počasi uničevali njeno celotno telo. Sprva so ji morali zaradi okužbe odrezati del črevesja, potem so ji odpovedale ledvice in jetra, na koncu pa ji je začelo pešati celo srce. Po dveh tednih v komi se je njeno stanje počasi začelo obračati na boljše, a ko se je zbudila, je ugotovila, da so ji začele odpovedovati tudi noge in da je okužba načela tudi njeno sposobnost govora.

Kljub vsemu pa se Američanka ni dala. Ko so jo končno pozdravili okužbe in ko so se ji organi počasi začeli popravljati, jo je čakala še ena zahtevna naloga. Ponovno se je morala naučiti hoditi, pravilno govoriti, skrbeti zase. ''Za mojo tragično zgodbo je bilo krivih le nekaj grižljajev testa,'' pravi Linda, ki še vedno okreva v rehabilitacijskem centru v San Franciscu.

Zaradi bolezni, ki se vleče že leto dni, je toliko zamudila – maturo svojih sinov, prvi rojstni dan svoje vnukinje. A ne glede na vse, je Američanka ostala optimistična. ''Ne bom pustila, da bolezen zmaga, da bakterija zmaga. Še naprej se bom na vso moč borila. Hočem namreč živeti in nadoknaditi vse, kar sem zamudila,'' pove Linda.

In res je v zadnjih mesecih lepo napredovala, pravi Lindin zdravnik, dr. Phillip O'Keefe. ''Glede na to, koliko strupa je imela v sebi, nisem presenečen, da se je njeno telo tako drastično odzvalo. A odkar je prišla k nam, je zelo napredovala. Njene ledvice delujejo veliko bolje, še vedno pa ima nekaj težav z jetri in še vedno včasih trpi hude bolečine. A vse to Linda zelo hrabro prenaša,'' še pove zdravnik. Njen mož pa pravi, da verjame v svojo ženo in da ji bo stal ob strani, ne glede na to, kaj se bo zgodilo. ''Tudi če nikoli več ne hodi, jo bom imel rad. Si bom pač še jaz kupil voziček in skupaj bova tekmovala po ulici,'' se kljub resni in žalostni situaciji pošali Richard.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587