Vizita.si
operacija očesa

Novice

Zaradi redke bolezni mu je odmiral obraz

E. D.
04. 08. 2010 14.41
0

Devetletni Hank boleha za redko boleznijo, zaradi katere mu odmira obrazno tkivo. Iz leve strani obraza mu je izginila vsa maščoba, mišice pa so mu preprosto shirale in uplahnile.

operacija očesa
operacija očesa FOTO: iStockphoto
Komaj devetletni Hank Gibbs je prestal že tri operacije, s katerimi so mu skušali izkušeni newyorški kirurgi popraviti usahli obraz. Dečku so namreč odmrle vse mišice leve strani obraza, vse maščobno tkivo tik pod kožo je izginilo, ostale so le kosti in koža. A preden je mali Hank začel s posegi, so  zdravniki kar dve leti tipali v temi. Kar niso in niso mogli ugotoviti, kaj je narobe z njim. Potem pa so se vendarle dokopali do prave diagnoze – Parry-Rombergov sindrom. Gre za redko bolezen, pri kateri počasi odmirajo obrazne mišice, hkrati pa iz obraza izginja vse maščobno tkivo. Tako obraz bolnikov dejansko sestavljajo le še kosti in koža. Včasih se pri nekaterih s to boleznijo pojavljajo še nekateri nevrološki simptomi, kot so močni glavoboli, napadi in hude bolečine v predelu obraza, ki odmira. Včasih se bolniki spopadajo tudi s slabostmi in bruhanjem ter motnjami vida. Statistike kažejo, da se bolezen sicer pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških, sicer pa pri bolnikih po navadi izbruhne med petim in petnajstim letom starosti. Redkokdaj se bolezen pokaže že takoj ob rojstvu.

Bolnikom s Parry-Rombergovim sindromom zdravniki običajno pomagajo tako, da jim lajšajo simptome, ki spremljajo obolenje, poleg tega pa jim skušajo obraz popraviti z rekonstrukcijsko operacijo. Tudi malemu Hanku so izkušeni newyorški kirurgi skušali pomagati s takšnimi operacijami. Posegov so se lotili tako, da so mu vzeli tkivo iz hrbta in izpod pazduhe in mu ga prestavili na deformirano levo stran obraza. Po prvi operaciji, ki je trajala skoraj osem ur, je bil dečkov obraz močno zatečen, poln šivov in cevk, ki so iz njegovega obraza odvajale kri in s tem preprečevali, da bi se mu na operiranem delu obraza pojavila oteklina. Ko so dečka iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo in ko se je prvič pogledal v ogledalo, pa kar ni mogel razumeti, zakaj je potreboval operacijo in zakaj mora zdaj živeti z vsemi cevkami in šivi na obrazu. Takrat mu je mama pokazala fotografije otrok, ki niso prestali operacije, in devetletnik je dojel, kako pomembno je, da pravočasno ukrepajo. ''Nikoli več me ni vprašal, zakaj mora na operacije,'' je povedala dečkova mama Terri Gibbs.

A prvi poseg je bil le začetek dolge in zahtevne rekonstrukcije njegovega obraza. Vodja kirurške ekipe dr. John W. Siebert je namreč po prvem, najbolj zahtevnem posegu predvidel še dve manjši rekonstrukcijski operaciji, s katerima je hotel Hanku popraviti detajle na obrazu. ''Po prvi operaciji po navadi počakamo pol leta, potem pa se lotimo manjših popravkov. Presajeno tkivo še bolj natančno razporedimo in skušamo doseči čim boljšo simetrijo z zdravo stranjo obraza,'' je povedal kirurg. Tako je morala družina še dvakrat odpotovati v New York, kjer so dečka še dvakrat operirali. Tudi druga in tretja operacija sta potekali brez zapletov in deček je odlično okreval. Njegov obraz pa je spet dobival staro obliko.

Kirurg
Kirurg FOTO: iStockphoto

Čeprav devetletni Hank ne razume popolnoma, kakšna bolezen ga je doletela, pa ni dopustil, da bi ga prizadela in prikrajšala. Sošolcem in prijateljem je brez sramu razložil, kaj se dogaja z njim in zakaj ima deformiran obraz. ''Pravi, da je tukaj zato, da s pripovedovanjem svoje zgodbe pomaga tudi drugim, ki imajo podobne težave kot on,'' ponosno pove Terri, ki je nad sinovim novim obrazom  nadvušena.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587