Vizita.si
Britanska raziskava je pokazala, da ima zaradi službe težave s spanjem kar tri četrtine Britancev.

Duševne motnje

Služba kriva za neprespane noči

E. D.
30. 09. 2010 09.00
0

Britanski znanstveniki so v študijo zajeli 3000 odraslih in ugotavljali, koliko jih ima zaradi službe in preobremenjenosti težave s spanjem. Rezultat: kar tri četrtine Britancev zaradi misli na delo ne more zaspati, ko pa le zaspijo, jih tretjina vsaj dvakrat tedensko sanja službo. S to težavo pa se spopada tudi marsikateri Slovenec.

Britanska raziskava je pokazala, da ima zaradi službe težave s spanjem kar tri četrtine Britancev.
Britanska raziskava je pokazala, da ima zaradi službe težave s spanjem kar tri četrtine Britancev.FOTO: iStockphoto
Očitno je trditev, da službe ne smemo nositi domov, veliko lažje izreči, kot jo tudi realizirati v praksi. Kajti zadnja raziskava britanskih raziskovalcev, v kateri je sodelovalo 3000 odraslih prostovoljcev, je pokazala, da jih ima kar 75 odstotkov težave s spanjem, ker tudi zvečer, ko je čas za počitek, mislijo na službo. Še več – tretjina jih vsaj dvakrat tedensko celo sanja o službi, delovnih zadolžitvah, težavah na delovnem mestu. Štirje od desetih pa se zjutraj predčasno zbudijo, saj jim skrbi, povezane s službo, ne dajo več spati. ''Dovolj spanca je neposredno povezano s sposobnostjo za delo in zdravjem. Tako je kar nekako ironično, da nam ravno službeni stres krati spanec, ki je nujno potreben za normalno delovanje in razmišljanje,'' je povedal raziskovalec Chris Tattersall.

Če imate tudi vi zaradi številnih službenih obveznosti, odgovornosti, pritiskov in skrbi težave s spanjem, si lahko skušate pomagati sami. Tukaj je nekaj idej oziroma nasvetov.

Morda vas bo v sladke sanje zazibala večerna sproščujoča kopel.
Morda vas bo v sladke sanje zazibala večerna sproščujoča kopel. FOTO: iStockphoto

1. Zvečer si privoščite sproščujočo kopel

Težke misli, zaradi katerih ne morete zaspati, lahko skušate ugnati tako, da si kakšno uro ali dve pred spanjem vzamete čas zase in si privoščite toplo kopel, v katero dodate kanček eteričnega olja, ki pomirja in sprošča. A zelo pomembno je, da znate izbrati prave dišave, sicer lahko dosežete ravno nasprotni učinek od želenega. Med dišave, ki sproščajo, tako sodijo kamilica, sivka in kadulja, medtem ko ima na primer žajbljevo eterično olje ravno obratni učinek – žajbelj namreč sicer odpravlja duševno izčrpanost, a hkrati tudi poživlja, kar pa za ure pred spanjem ni ravno primerno.

2. Berite knjigo, rešujte križanko, glejte film

Takšna početja bodo namreč vaše misli odvrnila od službe ter vas morda hkrati tudi nekoliko uspavala. Če pa opazite, da vam tudi med gledanjem filma ali nanizanke, med branjem knjige, revije, časopisa ali med reševanjem križanke misli uhajajo k službi, se zavestno prisilite, da se boste osredotočili le na tisto, kar boste tisti trenutek počeli. Čez čas vas bo namreč knjiga, križanka, televizija toliko 'potegnila' vase, da vam misli ne bodo več uhajale.

3. Poslušajte glasbo, ki vas pomirja

Nekaterim pomaga tudi, če iz slušnega in vidnega polja odstranijo vse predmete, ki jih motijo (na primer na glas tiktakajoča ura, utripanje lučke na telefonu, sence iz ulice, ker okna niso zastrta) in si tik pred spanjem zavrtijo glasbo, ki jih sprošča. Ta jim namreč pomaga, da se povsem umirijo in sprostijo ter da pozabijo na službene težave, ki jih pestijo.

Pred spanjem vas lahko umiri in sprosti tudi prebiranje kakšne lahke knjige.
Pred spanjem vas lahko umiri in sprosti tudi prebiranje kakšne lahke knjige. FOTO: iStockphoto

4. Posezite po hrani in pijači, ki vas bo zazibala v sladke sanje

Strokovnjaki pravijo, da si pred spanjem nikakor ne smete privoščiti hrane in pijače, ki preobremeni vaše prebavni sistem in ki poživlja. Tako se je treba izogibati večjim količinam alkohola. Lahko si sicer občasno privoščite kozarec vina, kajti to vas bo sprostilo. Krvni tlak vam bo nekoliko padel, srčni utrip se bo upočasnil, vaše misli se bodo umirile in posledično boste veliko lažje zaspali. A če boste spili več kot le kozarček, boste dosegli ravno nasprotni učinek. Od hrane pa v skupino živil, ki lahko lajšajo nespečnost, sodi na primer ovsena kaša s koščki banane. Takšen obrok bo namreč spodbudil izločanje melatonina, ki sodeluje pri ciklu spanja in budnosti, in sicer tako, da povzroča zaspanost in zniža telesno temperaturo. Poleg tega banana vsebuje tudi magnezij, ki sprošča mišice, boste ob zaužitju takšnega obroka lažje zaspali.

5. Lotite se telovadbe

Telovadba vam bo misli zagotovo preusmerila od službenih težav in skrbi. Poleg tega vas bo prijetno utrudila in zato boste veliko lažje ter hitreje zaspali kot sicer. Vendar pa morate paziti, da se na telovadbo odpravite zgodaj ali najpozneje pozno popoldne, nikakor pa ne pozno zvečer. Če boste namreč fizično aktivni tik pred spanjem, boste verjetno zaradi pospešene prekrvavitve in adrenalina še težje zaspali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587