Vizita.si
image (28)

Novice

Zaradi solarija dobila izrastke na očeh

M.K.
19. 10. 2009 11.56
3

Sam Laing je bila redna obiskovalka solarija. Želela je imeti lepo in zapeljivo rjavo polt. A je zaradi pretiranega sončenja v solariju brez zaščitnih očal skoraj oslepela.

Danes 23-letna Sam Laing nikoli ni nosila zaščitnih očal, ki varujejo pred ultravijoličnim sevanjem. Kljub opozorilom, da so žarki nevarni, se je mladenka odločila, da se bo sončila brez njih, saj je želela imeti enakomerno porjavelo telo brez lis:  "Do mojega 19. leta je bilo zame najpomembnejše to, da sem bila lepo zagorela. Zato sem v solarij hodila najmanj trikrat na teden. Nikoli pa nisem nosila zaščitnih očal, saj nisem želela imeti belih kolobarjev okoli oči."

Po desetih letih nevarnega sončenja je opazila, da so njene oči vse bolj rdeče in pekoče. Najprej je mislila, da zaradi utrujenosti, kasneje pa se je rdečica nenavadno razširila po šarenici. Sprva se ji ni zdelo nič posebnega, ko pa so jo starši in prijatelji začeli spodbujati, naj se odpravi k zdravniku, je poiskala bližnjega okulista. Ta je ugotovil, da so ji zaradi prekomerne izpostavljenosti ultravioličnemu sevanju iz oči pričeli rasti izrastki. Diagnosticirali so ji pterigium. Zdravnik ji je povedal še, da jih bo moral z operacijo odstraniti, sicer lahko oslepi: "Bila sem šokirana, ko sem izvedela, zakaj gre. Vedela sem namreč, da solarij lahko poveča možnost kožnega raka, nisem pa vedela, da lahko povzroči takšno škodo očem," je povedala Laingova.

Operacija ji je rešila levo oko

Z operacijo so kirurgi uspešno odstranili izrastke iz levega očesa. Enako pa bo treba storiti še na desnem očesu. "Najbolj pa se bojim tega, da bi se izrastek ponovno pojavil, saj mi je zdravnik povedal, da je za to kar veliko možnosti. Da do tega ne bi prišlo, moram ob sončnih dneh nositi posebna sončna očala," pravi zaskrbljena Laingova.

Po vsem tem se je končno odločila, da bo nehala obiskovati solarij in povedala, da upa, da bo njena izkušnja odprla oči vse tistim, ki še vedno obiskujejo solarij in ne uporabljajo zaščitnih očal. Sama je ugotovila, da je solarij pravzaprav zelo nevaren. Poleg pterigiuma, izpostavljenost UV sevanju lahko povzroči sivo mreno, pusti nevarne opekline in povzroči kožnega raka.

Očesni kirurg iz Londona David O'Brartje pa je povedal, da se ljudje ne zavedajo, kako nevarno je za oči sončenje v solariju. "Večina ljudi se zaveda, da je solarij nevarnen za kožo, bolj malo pa, kako nevaren je za oči. Večkrat ko greste v solarij, bolj poškodujete svoje oči. Vsak, ki hodi v solarij, bi zato moral uporabljati zaščitna očala," pravi O'Brartje."Osebe, zaposlene v solariju, pa bi morale ljudem posredovati ustrezne informacije o nevarnostih in jim dati napotke za pravilno sončenje, kar pa vključuje tudi opozorilo naj le uporabljajo varnostna očala," zaključuje očesni kirurg.

 


 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587