Vizita.si
Sonya se je v preteklosti skorajda ves čas izpostavljala premočnim UV žarkom, zato je bila pogosto opečena.

Novice

'Zaradi sončenja sem trikrat zbolela za rakom!'

E. D.
22. 10. 2010 15.24
4

Ko je bila Sonya stara 15 let, se je tako navdušila nad solarijem, da je v njem preživela vsaj nekaj minut na dan. Kadar koli se je zunaj pokazalo sonce, je stekla na vrt in se nastavljala sončnim žarkom. A pozneje je to drago plačala, pravi, saj je kar trikrat zbolela za rakom ter ostala brez dela noge.

Sonya se je v preteklosti skorajda ves čas izpostavljala premočnim UV žarkom, zato je bila pogosto opečena.
Sonya se je v preteklosti skorajda ves čas izpostavljala premočnim UV žarkom, zato je bila pogosto opečena.FOTO: iStockphoto
''Spominjam se, da sem se že kot otrok zelo rada sončila,'' pove danes 37-letna Sonya McGrory. ''Že takrat sem bila od sonca večkrat tako opečena, da se nisem mogla nasloniti na hrbet.'' Tudi pozneje, v najstniških letih, je sonce naravnost oboževala in ni pomislila, da se s pretiranim izpostavljanjem premočnim UV žarkom spravlja v veliko nevarnost. ''Moja polt je sicer zelo svetla in takrat sem bila prepričana, da bom videti veliko bolje, če bom porjavela. Tako sem pri 15 letih začela redno uporabljati solarij. V njem sem se sončila vsak dan, tako da smo sčasoma celo kupili solarij in sem ga tako imela kar doma, ves čas na razpolago,'' še dodaja Britanka.
Nekega dne je tik nad levim kolenom opazila nenavaden izpuščaj, za katerega se je izkazalo, da je rakav.
Nekega dne je tik nad levim kolenom opazila nenavaden izpuščaj, za katerega se je izkazalo, da je rakav. FOTO: POP TV

A čez deset let jo je doletelo nekaj, na kar v vseh tistih urah sončenja ni nikoli pomislila. Tik nad levim kolenom je opazila nenavadno znamenje, zaradi katerega se je odpravila k zdravniku. Ta jo je nemudoma napotil naprej k specialistu dermatologu, ki je znamenje temeljito pregledal in ji ga takoj odstranil, saj je bilo že na pogled videti nevarno. Njegove sume je potrdila tudi kasnejša biopsija znamenja, ki je pokazala, da je šlo za nevarno obliko kožnega raka, tako imenovani maligni melanom. A to še ni bilo vse, izkazalo se je, da ima Sonya v koži pod znamenjem ogromen buli podoben izrastek, prav tako rakav, ki so ji ga operativno odstranili. Sledilo je zdravljenje s kemoterapijami, ki pa ga je morala predčasno prekiniti, saj je izvedela, da je noseča.

Na srečo se je rak umaknil, a čez štiri leta znova udaril. Tokrat so ji rakavo bulo našli v dimljah in potem ko so ji nevarno tvorbo odstranili, je sledilo kar dvoletno zdravljenje. V tem času si je morala vsak teden trikrat dajati injekcije in redno hoditi na kontrolne preglede. Potem pa so ji raka odkrili še tretjič – tokrat ji je bula zrasla na hrbtu, kar je pomenilo, da ji je rak vsa ta leta potoval po telesu navzgor.

Sonya danes vsem polaga na srce: ''Izogibajte se solarijem in izpostavljanju močnemu soncu!''
Sonya danes vsem polaga na srce: ''Izogibajte se solarijem in izpostavljanju močnemu soncu!''FOTO: iStockphoto

Tudi tokrat so ji rakavo tvorbo uspešno odstranili, a Sonya je bila že skoraj popolnoma obupana in prestrašena. ''Ko so mi na hrbtu odkrili bulo, so mi povedali, da je rak v zadnjem, četrtem stadiju. Če je ne bi odkrili takrat, ko smo jo, če bi prišla k zdravniku samo malo pozneje, bi bilo prepozno. Bule ne bi mogli več operirati,'' pove Sonya, ki pa se je tudi v tretje bolezni uspela zoperstaviti in zadnji izidi so pokazali, da v njenem telesu ni več nobenih sledi bolezni. ''Tolikokrat sem mislila, da mi ne bo uspelo. Z možem in sinom smo celo načrtovali zadnje počitnice in se veliko slikali – samo za vsak slučaj, da bi imel sin spomin name,'' pravi in dodaja, da je nadvse srečna, da je bolezen uspela premagati in da je hvaležna, da je živa. ''Vem, da marsikdo še vedno misli, da je rjava polt lepa in da je porjavelost celo zdrava, a to ne drži. Še posebej se morate paziti solarijev. Jaz se zdaj vedno, kadar koli stopim na sonce, pokrijem od glave do pet, tiste dele telesa, ki niso pokriti z oblačili, pa zaščitim s kremo, ki ima zelo visok zaščitni faktor,'' še pove v svarilo drugim.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587