Vizita.si
Elizabeth je imela neznosne glavobole, sčasoma pa tudi vedno hujše težave z govorom. (simbolična fotografija)

Novice

'Zaradi strdka v glavi bi lahko v hipu umrla'

E. D.
06. 07. 2010 15.11
0

Kmalu po rojstvu drugega sina je Elizabeth dobila hude glavobole. Tudi z govorom je imela vse večje težave. Sprva so zdravniki mislili, da so krivi hormoni, pozneje pa se je izkazalo, da ima v glavi ogromen krvni strdek, ki bi lahko vsak čas počil.

Elizabeth je imela neznosne glavobole, sčasoma pa tudi vedno hujše težave z govorom. (simbolična fotografija)
Elizabeth je imela neznosne glavobole, sčasoma pa tudi vedno hujše težave z govorom. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Poleg tega, da je imela 33-letna Elizabeth Walker vse hujše glavobole, ji je težave začelo delati tudi govorjenje. ''Kot da moji možgani niso bili prav povezani z usti. Če sem hotela reči, da grem v kuhinjo po skodelico čaja, sem na namesto tega rekla, na primer po bučko. Povsem druga beseda je prišla iz mojih ust,'' se neskladja med razmišljanjem in govorom spominja Elizabeth. Ker teh neprijetih težav kar ni in ni hotelo biti konec in ker so bili tudi glavoboli vedno bolj neznosni, se je odločila, da obišče zdravnika. Ta ji je rekel, da je za njene težave najverjetneje kriv drastičen padec ravni hormonov po porodu in da lahko tudi stres doprinese svoje ter da bo v kakšnem letu dni vse minilo. ''Jack je bil takrat star komaj štiri mesece, William pa še dve leti ni dopolnil. Zato je zdravnik za težave okrivil hormone,'' pove mamica dveh fantkov.
Preiskava z magnetno resnonanco je pokazala, da ima v glavi ogromen strdek, ki bi lahko vsak čas počil.
Preiskava z magnetno resnonanco je pokazala, da ima v glavi ogromen strdek, ki bi lahko vsak čas počil. FOTO: iStockphoto

Ker pa se je Elizabethino stanje slabšalo in ker se je bala, da sčasoma sploh ne bo mogla več govoriti, je odšla na preiskavo z magnetno resonanco. Ta je pokazala zastrašujoče dejstvo. Mlada mamica je imela v glavi ogromen krvni strdek, ki bi lahko vsak čas počil in povzročil možgansko kap, v skrajnem primeru celo takojšnjo smrt. ''Bilo je, kot bi imela v glavi tiktajočo bombo. Zdravniki so me vprašali, če imam kaj otrok, in ko sem jim pritrdila, se niso mogli načuditi, da sem nosečnosti in poroda prestala brez težav. Povedali so mi, da sem imela neznansko srečo, da sem obakrat rodila s carskim rezom, kajti če bi rojevala po naravni poti, bi mi lahko zaradi napora strdek v glavi počil,'' še pove Elizabeth.

''Tovrstni krvni strdki, ki se imenujejo arteriovenozne malformacije, so sila redki. Pojavljajo se le pri 0,1 odstotku populacije in zanje pacienti pogosto sploh ne vedo – vse do takrat, ko začnejo krvaveti,'' pojasni nevrolog dr. Saleh Lamin. Ker je tudi pri Elizabeth obstajala nevarnost, da strdek poči, so jo nemudoma naročili na operacijo, s katero so ji nevarno tvorbo v glavi odstranili. ''Operacija je bila grozljiva. Ves čas sem bila pri zavesti. V glavo so mi zvrali štiri luknje, mi namestili nekakšno železno ogrodje, potem pa s pomočjo natančno usmerjenih žarkov razblili strdek v moji glavi. Ves čas sem med operacijo opazovala sliko mojih sinov in skušala pozabiti, da mi operirajo glavo,'' se posega spominja Elizabeth.

Z operacijo so ji nevaren strdek odstranili.
Z operacijo so ji nevaren strdek odstranili.FOTO: iStockphoto

A čeprav je operacija uspela, Elizabethinih težav še ni bilo konec. Zdaj je imela celo hujše glavobole kot prej. Zdravniki so ji rekli, da je to zaradi otekline v možganih, ki je povsem običajna posledica operacije in ki bo čez čas uplahnila, takrat pa bodo tudi glavoboli izzveneli. A ko se je nekega dne Britanka kar na lepem zgrudila in ko so jo z rešilcem pripeljali v bolnišnico, je magnetna resonanca pokazala, da se ji je v glavi nabralo preveč tekočine. Zdravniki so ji zato takoj predpisali zdravila, ki so ji že nasledji dan začela pomagati. ''Po nekaj tednih se je moje življenje končno vrnilo na stare tire in naslednja preiskava je pokazala, da o oteklini, tekočini in strdku ni nobene sledi več. Bila sem zdrava in zdravniki so mi celo rekli, da lahko imam brez zadržkov še kakšnega otroka,'' pove Elizabeth, ki je presrečna, da se je vse dobro izteklo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587