Vizita.si
Tarantela se ne brani le z ugrizom. Med njene obrambne mehanizme sodi tudi brizg dlak v nasprotnikovo oko.

Novice

Taranteline dlačice so ga skoraj stale vida!

Ni.J.
05. 01. 2010 12.30
2

29-letni moški je k zdravniku prišel z močno vnetim in rdečim očesom, na katerega ni skoraj nič več videl. Vzrok? Napadel ga je domači ljubljenček – tarantela.

Tarantela se ne brani le z ugrizom. Med njene obrambne mehanizme sodi tudi brizg dlak v nasprotnikovo oko.
Tarantela se ne brani le z ugrizom. Med njene obrambne mehanizme sodi tudi brizg dlak v nasprotnikovo oko.FOTO: Reuters

Ko je 29-letni moški prispel v oftamološko ambulanto, so bili zdravniki zmedeni. “V ambulanto je prišel z močno rdečim očesom in rekel, da ima konjunktivitis,“ pravi dr. Zia Carrim. “Oči naj bi imel rdeče in razbolele že tri tedne, vendar pa mu zdravila niso pomagala.“

Do trenutka, ko je moški prišel v bolnišnico, je bil že fotofobičen, kar pomeni, da so bile njegove oči izjemno občutljive na svetlobo. K sreči se je Carrimov sodelavec, dr. Jonathan Norris odločil, da bo pacientovo oko pregledal z največjo možno povečavo. “Ko sem pogledal oko moškega, sem bil šokiran, saj je imel v oko zapičenih ogromno majhnih dlačic. Takrat se mi niti sanjalo ni, kaj bi to lahko bilo,“ pravi Norris.

Pacient se je končno spomnil, da je pred nekaj časa čistil kletko svoje tarantele Chilean Rose. “Medtem ko je bila njegova pozornost usmerjena na madeže, se je v terariju nekaj premaknilo. Ko je obrnil pogled proti svojemu ljubljenčku, je opazil, da je tarantela v zrak izpustila mešanico dlak, ki je zadela njegov obraz in oči,“ pravi Carrim.

Dlačice, ki pronicajo v oko, je zaradi majhnosti zelo težko kirurško odstraniti.
Dlačice, ki pronicajo v oko, je zaradi majhnosti zelo težko kirurško odstraniti. FOTO: iStockphoto

Moški ni vedel, da imajo te dlake majhne zalusti oziroma zobčke, ki pomagajo dlaki, da se zapiči v oči. Nekaj dlačic je tako lahko prešlo skozi roženico in šarenico moškega ter se zapičilo v njegovo mrežnico. “Človek simptome začuti šele po tednu dni in ne takoj,“ pravi Carrim. “Ko dlačice pronicajo v oko, povzročijo močno vnetje in rdečico,“ še dodaja. “Stvar še dodatno poslabša dejstvo, da so dlačice tako majhne, da jih kirurško zelo težko odstranimo. Moškemu smo tako oko očistili s pomočjo steroidov, ki so dlačice odplaknili iz očesa.“

Težava je tudi v tem, da večina zdravnikov še nikoli ni slišala za tako poškodbo in zato tega ne znajo pozdraviti,“ pravi oftamolog Roberto Pineda. “Brez ustreznega zdravljenja pa taka poškodba očesa lahko povzroči trajno slepoto. Dlačice namreč dražijo oko, v očesu povzročijo močan pritisk, ta pa lahko poškoduje optični živec.“

Znanstveniki zdaj ugotavljajo, da se nekatere tarantele ne branijo z ugrizom, ampak tako, da v sovražnika izstrelijo majhne dlačice, ki povzročijo poškodbo očesa. “Gre za obrambno tehniko,“ pravi Cindy Stainle, ki je proučila več kot 30 tarantel. “Te dlačice so podobne majhnim koščkom stekla, zato se je treba pri čiščenju terarija dobro zaščititi. Tega pa vam v prodajalni z malimi živalmi ne bodo povedali.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587