Vizita.si
image (28)

Novice

Zaradi udarca v koleno je skoraj umrl

Ni.J.
19. 06. 2010 13.04
0

Oče petih otrok se je med igranjem s hčerko udaril v koleno. Poškodbi sprva ni posvečal pozornosti, saj je mislil, da bo bolečina minila, kaj kmalu pa je bilo jasno, da gre za smrtno nevarno stanje.

Matt Murphy je nekega dne, medtem ko se je igral s hčerko, začutil bolečino v kolenu, a je ob tem naredil to, kar naredil vsakič – stisnil je zobe in nadaljeval s svojim početjem. V tistem trenutku ni niti pomislil, da se bo ta bolečina sprevrgla v medicinsko odisejado, skozi katero se bo prebil s pomočjo najboljših zdravnikov in obilico sreče.

Kuharski mojster Matt, oče petih otrok, se je namreč okužil z nekrotizajočim fasciitisom, boleznijo, ki jo nekateri, čeprav napačno, imenujejo tudi okužba z mesojedo bakterijo (bakterija namreč ne uničuje mesa temveč mišično ovojnico). Bolezen se lahko začne neopazno, vendar pa je v kar 70 odstotkih usodna, preživeli pa zaradi nje večinoma ostanejo brez udov.

V prostem času se ukvarjam z ragbijem,“ pravi Matt. “Imam izjemno visok prag bolečine. Med ragbijem sem si namreč že sedemkrat zlomil nos, pa sem si vsakič takoj opomogel.“ Matt si je zato mislil, da bo tudi bolečina v kolenu izginila kot vse dotlej, a ni. Po dveh dneh poskakovanja, šepanja in izjemno slabega počutja se je le odločil, da bo obiskal zdravnika.

K sreči je k njemu prišel zdravnik dr. Frederic Wilson, ortopedski kirurg, ki se je pred tem že spoznal z nekrozitajočim fasciitisom. Ta bolezen je namreč izjemno redka, zato je večina zdravnikov sploh ne prepozna. “Za las se je izognil smrti,“ pravi dr. Wilson. “Organi so mu že odpovedovali, bil pa je tudi v septičnem šoku.Dr. Nancy Snyderman je, takoj ko je Matta sprejel dr. Wilson, opravila teste in potrdila Wilsonove domneve o okužbi s streptokokno bakterijo, ki jo večina od nas nosi v organizmu. “Bil je koloniziran z bakterijo, streptokoki pa so prešli v rano, ki jo je imel na kolenu in se začeli izjemno hitro razmnoževati in proizvajati toksine,“ pravi. Zdravniki so se nato na vse pretege trudili rešiti Mattovo življenje, družino, ženo Alicio in njegovih pet otrok pa pripravljali na najhujše. “Zdravniki so prihajali do mene in mi dopovedovali, da je mož izjemno bolan in naj pokličem njegove starše, ker si verjetno ne bo opomogel,“ se spominja Alicia.

Matta so takoj odpeljali v operacijsko sobo, da so mu odstranili okuženo tkivo. Zdravniki so ga zatem za šest tednov dali v umetno komo in tako omogočili njegovemu telesu, da si je lahko opomoglo. V teh šestih tednih je prestal še 16 operacij in kar trikrat so ga morali oživljati.

K sreči je njegovo telo uspešno prestalo vse šoke, zdravniki pa so bili začudeni, da ni bila potrebna nikakršna amputacija. V bolnišnici, v kateri se je zdravil, so pred tem imeli v 25 letih delovanja samo osem pacientov s tovrstno okužbo, Matt pa je bil edini preživeli.

Dolgo okrevanje

Murphy se je po obuditvi iz kome soočal s hudimi težavami. Dolga koma in neštete operacije so ga izčrpale in močno oslabile njegov imunski sistem. Moral se je ponovno učiti uporabljati noge, poleg tega pa ni mogel več početi stvari, v katerih je prej neizmerno užival. A mu je uspelo. “Dr. Wilson je izjemen zdravnik. Odločil se je, da bom iz bolnišnice odkorakal in natanko tako je bilo,“ pravi. “To je čudež,“ še dodaja Alicia. “Bil je na robu smrti, danes pa je doma – čil in zdrav, z mano in otroki!

Matt sedaj ni več v nevarnosti, da bi se še enkrat okužil z nekrozitajočim fasciitisom, redko, a smrtno nevarno boleznijo z izjemno hitrim potekom. Nekrotizirajoči fasciitis je bakterijska okužba mišičnih ovojnic (fascij), zaradi katere umre kar 70 odstotkov bolnikov. Povzročijo jo streptokokne bakterije, ki so izjemno agresivne in napadejo mišično ovojnico ter pri tem sproščajo velike količine toksinov.

Te bakterije naseljujejo človekovo telo, kožo ali sluznice, kjer jim imunski sistem preprečuje vdor v organizem in z njimi se ne okužimo iz okolja. V telo lahko prodrejo, če ima človek oslabljen imunski sistem, nikakor pa se bolezen ne razvije pri popolnoma zdravem človeku. Takrat se bakterije naselijo na mišičnih ovojnicah, kjer se začnejo hitro razraščati, sproščati toksine in povzročati propad mišične ovojnice. Toksini se nato razširijo po celem telesu, kar lahko povzroči tudi odpoved organov.

Bolezen je izjemno težko prepoznati, saj so simptomi podobni številnim drugim, poleg tega pa se večina zdravnikov nikoli v življenju ne sreča s tovrstno okužbo. Prvi znak bolezni je bolečina na mestu prizadete ovojnice (tudi, če ni vidna nobena rana), zatem pa človeka začneta mučiti mrzlica in temperatura med 39 in 40 stopinj Celzija. Že po nekaj urah se na prizadetem mestu naredi lisa in krvavi mehurji, naslednji dan pa koža na tem delu odmre. Toksini medtem uničujejo notranje organe, bolnik pa lahko tudi že v dveh dneh umre zaradi septičnega šoka.

Zdravljenje je uspešno, če je bolezen dovolj zgodaj odkrita. Sledi kirurška odstranitev okuženega tkiva in zdravljenje z antibiotiki, če je okužba izjemno razširjena, pa je lahko edina rešitev amputacija. Mnogo bolnikov pa zaradi prepoznega prihoda k zdravniku tudi umre. Kljub temu se vam bakterije ni treba bati, pomembno je le, da bolezen pravočasno prepoznate in takoj odidete k zdravniku. V Sloveniji letno zdravijo manj kot deset prmerov s tovrstnimi okužbami.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587