Vizita.si
image (28)

Novice

Zaradi zdravniške napake skoraj umrla

L.E.
30. 01. 2012 19.43
2

“Mislila sem, da jo bomo izgubili,“ so bile besede matere. Njeni triletni hčerki so po nesreči predpisali veliko premočan odmerek zdravila, zaradi katerega se je onesvestila.

Triletni Ruby Plummer so marca lanskega leta diagnozirali epilepsijo. Predpisali so ji zdravilo, ki naj bi ji ga dajala mati Helen. Tako imenovani antiepileptiki bolnikom pomagajo preprečiti napade, toda 29-letna Angležinja trdi, da so ji izročili stekleničko, ki je namesto 0,25-mililitrskega odmerka predpisovala 2,5-mililitrskega. Napačna je bila torej postavitev decimalke. Kot bi že to ne bilo dovolj hudo, je bilo Helen na enem izmed pregledov, potem ko so ugotovili, da se punčka ne počuti bolje, naročeno, da hčerki daje dvojni odmerek. Zaradi tega je dobila Ruby kar 20-krat premočan odmerek.

Posledice so bile katastofalne, saj je Ruby padla v nezavest. “Njene ustnice so pomodrele. Mislila sem, da smo jo izgubili. Njeno stanje se je slabšalo tako hitro. Prenehala je dihati, pomodrela je. Začela je bruhati in se začela dušiti. Bilo je grozljivo. V bolnišnici smo bili celo noč. Zdravniki niso opazili, da je bil odmerek prekoračen. Sama sem opazila. Tako sem jezna in razočarana. Počutim se, da so nas pustili na cedilu.“ Helen se je sicer že na začetku odmerek zdel prevelik, vendar se ni upala dvomiti v navodila zdravnikov. Preden je Ruby novembra padla v nezavest, je odmerek prejela večkrat ter bila vmes celo na nekaj zdravstvenih pregledih. Helen pravi, da je dvakrat vprašala, ali je odmerek res pravi, vendar navodil ni nihče popravil. “V bolnišnici so mi po prestanem napadu dejali, da sem hčeri odmerila preveč zdravila. Toda ko sem se vrnila domov, sem se prepričala, da je bila napaka njihova, ne moja.“ Ruby je na srečo mlade družinice napad preživela, pristojne institucije pa primer že preiskujejo.

Epilepsija je motnja živčnega sistema. Največ ljudi pozna epileptični napad, pri katerem bolnik izgubi zavest ter se trese, vendar obstaja več različnih napadov. Razlikujejo se glede na mesto, kjer pride do motnje delovanja sistema. Zdravilo je vedno predpisano določenemu posamezniku, odmerek je njemu povsem prilagojen. Posebno previdno mora biti odmerjeno otrokom, mladostnikom, ženskam in starejšim.

Kako pomagati epileptiku med napadom?

Pomembno je, da ostanete mirni ter ga ves čas opazujete. Pokličite njegove svojce oziroma reševalno vozilo. Krčev ne poskušajte zaustaviti, le preprečite, da bi se poškodoval. Umaknite nevarne predmete ter slecite oziroma razrahljajte oblačila, ki bi ga lahko utesnjevala. Obrnite ga na bok in mu podprite glavo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587