Vizita.si
image (28)

Novice

Zaradi zdravniške napake ostal brez noge

L. E.
18. 01. 2011 09.21
1

Čeprav ga je iz neznanega razloga noga močno bolela, ga je dežurni zdravnik poslal domov. Tri dni kasneje so mu morali nogo na urgenci amputirati, zdaj pa toži zdravnika, ki je spregledal krvni strdek.

74-letni Brian Dowsett je pohitel k zdravniku, saj je v svoji nogi občutil tako neznosno bolečino, da ni mogel niti zaspati. "Moja desna noga je bila popolnoma bela," opisuje. "Dežurni zdravnik Hans Raj Yadav je s prsti poskušal v moji nogi začutiti utrip, vendar pa mu to ni uspelo. Vzel je stetoskop, ki naj bi v moji nogi zaznal vsaj bežen utrip. Ne vem, ali ga je res, toda vsekakor je bil zadovoljen, da mi je lahko to povedal." Tako je bil Brian Dowsett kljub očitnim simptomom arterijske tromboze poslan domov, samo tri dni kasneje pa je bil že na poti v bolnišnico, kjer so bili zdravniki primorani njegovo desno nogo amputirati.

Upokojenec je sicer, ko je bila bolečina v nogi še manj moteča, najprej obiskal splošnega zdravnika, ki mu je predpisal tablete proti bolečini. Ko pa se je neke noči zaradi še vedno neznosnih bolečin prisiljen zateči k dežurnemu zdravniku, se je njegovo stanje že drastično poslabšalo. Toda ker so zdravniki diagnosticirali arterijsko trombozo šele tri dni pozneje, so mu morali nogo po hitrem postopku amputirati.

Preiskava je pokazala, da je zdravstvena ustanova, ki v Croydonu, južni London, nudi dežurne zdravstvene storitve, preslabo preverila zdravnikove reference ter sploh ni vedela, da je dr. Yadav predhodno že bil suspendiran iz druge zdravstvene ustanove in to ravno zato, ker za tedanje delovno mesto ni bil dovolj usposobljen. Zdaj ga toži tudi Brian Dowsett, dr. Yadav pa ni več zaposlen v croydonski dežurni službi. Dowsett toži tudi drugega dežurnega zdravnika, ki je bil vmešan v njegov primer. "Želim si le, da bi me takoj poslali na urgenco," pravi. "Mislim, da bi tam težavo dokaj enostavno rešili … konec koncev je šlo le za krvni strdek.''

Organizacija, ki je vodila preiskavo, je izjavila: "Gospodu Dowsettu se iskreno opravičujemo. Vse predloge za izboljšavo, ki jih je pokazala preiskava, smo že sprejeli." V dežurni službi pa pravijo, da primera, dokler preiskava še poteka, ne morejo komentirati.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587