Vizita.si
image (28)

Novice

Zaradi zobobola je ostal brez polovice glave

Ni.J.
11. 12. 2010 10.54
13

18-letnika iz Slavonskega Broda so bolečine v zobu mučile kar šest mesecev. Z obiskom pri zobozdravniku je odlašal tako dolgo, da so mu morali zdravniki odrezati polovico glave.

O tem, da je skrb za zobe izjemno pomembna, smo že večkrat pisali. Na svoji koži je to izkusil tudi 18-letni Tomislav Grdenić iz Slavonskega Broda.

Približno šest mesecev pred nesrečnim trenutkom, je najstnik, kakor poroča hrvaški portal "24 Sata", svojemu dekletu prvič omenil, da ga boli zob. Sčasoma se je bolečina krepila, Tomislav pa je odlašal z obiskom pri zobozdravniku, ker ni imel urejenega zdravstvenega zavarovanja.

Gnoj in okužba, ki sta se mu razvila okoli razbolelega zoba, sta se začela preko krvi in sinusov širiti proti možganom. Ko je okužba dosegla možgane, je Tomislav dobil sepso. Padel je v komo, zato so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so ga zdravniki desetkrat operirali, mu odprli lobanjo, odstranili uničeno tkivo in mu tako odrezali kar polovico glave.

Njegovo dekle je dejalo, da Tomislav zadnje mesece zaradi zobobola ni skoraj nič jedel, a da ni hotel k zdravniku. Z 80 kilogramov je shujšal na 30, ko je dobil sepso, pa je padel v komo.

Ob prihodu v bolnišnico so mu zdravniki dali še nekaj dni življenja, a Tomislav živi že pet mesecev od tega, sicer prikovan na posteljo in nepokreten. Zanj cele dneve skrbi njegovo dekle, sedaj pa je počasi začel fizioterapijo. Zdravniki menijo, da bo njegovo okrevanje dolgotrajno, do katere mere bo okreval, ne želijo napovedovati.

Kar se je zgodilo Tomislavu, je eden od zapletov, do katerega lahko pripelje dolgotrajno preziranje težav z zobmi in odlašanje z obiskom pri zobozdravniku. V najhujšem primeru tako lahko preziranje kariesa in zobne gnilobe pripelje do vnetja srčnih zaklopk ali možganskih open, lahko pa se okužba širi tudi v sklepe, živce in druge telesne organe. Kako prepoznati karies, kako se ga znebiti in preprečiti njegov nastanek, si lahko preberete v intervjuju z zobozdravnico dr. Tino Fabjan v članku Zaradi kariesa se vam lahko vname srce.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587