Vizita.si
Učinkovitega zdravila proti virusnemu obolenju klopnem meningoencefalitisu ni, zato lahko zdravniki le lajšajo simptome.

Bolezni

Zaščitite se proti klopnemu meningoencefalitisu

Katja Benčina
30. 03. 2011 12.59
1

''Ko vidim bolnike s klopnim meningoencefalitisom, mi niti na kraj pameti ne pade, da se ne bi cepil. Tako se tudi svojci bolnikov navadno odločijo za cepljenje. Zakaj ne bi preprečili bolezni, če imamo to možnost,'' pove predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja prof. dr. France Strle iz UKC LJ.

Učinkovitega zdravila proti virusnemu obolenju klopnem meningoencefalitisu ni, zato lahko zdravniki le lajšajo simptome.
Učinkovitega zdravila proti virusnemu obolenju klopnem meningoencefalitisu ni, zato lahko zdravniki le lajšajo simptome.FOTO: iStockphoto
Klopni meningoencefalitis je resno virusno obolenje živčevja, ki se prenaša z vbodom klopa in se v odstotku primerov konča s smrtjo, šest odstotkov ljudi utrpi trajne posledice.
''Ko vidim bolnike s klopnim meningoencefalitisom, mi niti na kraj pameti ne pade, da se ne bi cepil,'' pove prof. dr. France Strle.
''Ko vidim bolnike s klopnim meningoencefalitisom, mi niti na kraj pameti ne pade, da se ne bi cepil,'' pove prof. dr. France Strle. FOTO: POP TV
''Najhuje je, če pride do ohromitev, na primer rok, nog in celo dihalnega mišičja, ko bolnik ne more več dihati sam in bi brez umetnega predihavanja umrl. Bolniki pa imajo lahko tudi kasnejše težave, kot so slabo počutje, glavoboli, tresavica, vrtoglavica, motnje sluha, težko se zberejo. Več kot polovica pa se jih pozdravi,'' pove prof. dr. France Strle, dr. med, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC LJ. Ker učinkovitega zdravila proti virusu iz družine Flaviviridae ni, pa lahko zdravniki le lajšajo simptome te hude bolezni. ''Bolezen poteka tako, da se od sedem do štirinajst dni po vbodu klopa pokaže slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina, glavoboli, bruhanje, driska. To traja šest dni, nato pride faza, ko bolnik dva tedna nima težav. Po tej fazi pa se simptomi stopnjujejo. In vse, kar lahko storimo, je, da lajšamo te simptome,'' doda prof. dr. Strle.

In vse to lahko preprečimo s cepljenjem, ki ga na Inštitutu za varovanje zdravja priporočajo vsem, ki se bodo to pomlad in poletje veliko zadrževali v naravi in bodo tako bolj izpostavljeni okužbi, ki jo prenašajo klopi. ''Največ primerov klopnega meningoencefalitisa zaznamo od meseca maja do oktobra, torej v toplejšem letnem obdobju, ko je več klopov,'' pove mag. Marta Grgič Vitek, dr. med. iz Inštituta za varovanje zdravja.

'Nevarnosti so izpostavljeni ljudje vseh starosti, tudi otroci. Zato je pomembno, da s posebnim cepivom zaščitimo tudi otroke,'' pove prof. dr. Milan Čižman.
'Nevarnosti so izpostavljeni ljudje vseh starosti, tudi otroci. Zato je pomembno, da s posebnim cepivom zaščitimo tudi otroke,'' pove prof. dr. Milan Čižman. FOTO: POP TV

Poleg tega opozarja, da obolevnost pogostejša na Koroškem in Gorenjskem. Vsako leto za klopnim meningoencefalitisom zboli okrog 260 ljudi, kar nas uvršča med evropske države z najvišjo obolevnostjo, žal pa je precepljenost nizka. ''Cepljenje je najbolj učinkovita zaščita, cepivo pa je varno. Edini nezaželeni učinki, ki smo jih zabeležili, so utrujenost in glavobol, slabost, bolečina na mestu cepljenja, povišana telesna temperatura in zaspanost,'' doda mag. Marta Grgič Vitek. Sicer pa cepljenje priporočajo tudi otrokom od enega leta naprej. ''Nevarnosti so izpostavljeni ljudje vseh starosti, tudi otroci. Zato je pomembno, da s posebnim cepivom zaščitimo tudi otroke,'' pove prof. dr. Milan Čižman, dr. med., specialist pediater in specialist infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Po Strletovih besedah je priporočljivo, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi z enomesečnim razmikom v hladnejšem obdobju leta. Tretji odmerek pa naj sledi čez devet do 12 mesecev. Nato so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez tri leta, kasneje pa na pet let. Zdravstvena blagajna pri nas krije cepljenje pri tistih ljudeh, za katere je obvezno. To so posamezniki, ki so pri delu oz. študiju izpostavljeni območjem s klopi, pojasnjuje Grhič Vitkova in dodaja, da morajo ostali cepljenje kriti iz svojega žepa.

Če se ne boste odločili za cepljenje, pa pazite, da greste v naravo zaščiteni z repelenti, da nosite dolga in svetla oblačila, da boste klopa hitreje odkrili in da se držite uhojenih gozdnih poti, kjer je klopov manj.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587