Vizita.si
Je etično ljudem, ki naj bi nudili nesebično pomoč, plačati pogreb, če bi tako povečali število darovalcev in mnogim rešili življenje?

Novice

Bi darovali organe, če bi vam plačali pogreb?

L.E.
13. 10. 2011 08.47
2

Darovalcem organov lahko pogreb plača država. To je predlog, ki se je pojavil v Združenem kraljestvu in poskuša državljane spodbuditi k temu, da bi se odločili tudi tako rešiti življenje sočloveku.

Je etično ljudem, ki naj bi nudili nesebično pomoč, plačati pogreb, če bi tako povečali število darovalcev in mnogim rešili življenje?
Je etično ljudem, ki naj bi nudili nesebično pomoč, plačati pogreb, če bi tako povečali število darovalcev in mnogim rešili življenje? FOTO: iStockphoto

Darovalcev organov primanjkuje, zaradi česar je v Združenem kraljestvu na čakalni listi za operacije, ki jim bodo rešile življenje, kar osem tisoč bolnikov. Približno tri leta traja, da se pojavi primeren darovalec; to pa pomeni, da na čakalni listi vsak dan umrejo trije. Predlog, da bi darovalcem organov država plačala zmeren znesek pogreba, kar bi bilo od 1700 do 5700 evrov, bi po mnenju njegovih avtorjev morda več ljudi spodbudil, da premislijo o takšni pomoči sočloveku. Pripravil ga je svet za bioetiko, ki je 18 mesecev raziskoval, kako bi lahko država povečala število darovalcev.

Predlog sicer nasprotuje temu, da bi darovalcem darovanje dejansko plačali, saj menijo, da mora to še vedno ostati dejanje nesebične pomoči, kakor tudi da bi bili v program darovanja organov avtomatsko vključeni vsi, dokler se ne bi sami izpisali iz registra oziroma družina darovanja po smrti ne bi dovolila. Kirurg Keith Rigg, ki je eden izmed avtorjev predloga, je dejal, da se jim je pokrivanje stroškov pogreba zdelo bolj etično, saj bi imele tako korist samo družine. Toda organizacije, ki ščitijo pravice pacientov, so že izrazile skrb, da bi družine bolne sorodnike v podpis silile, da bi si olajšale stroške pogreba.

V britanski register darovalcev je sicer trenutno vpisanih rekordnih 18 milijonov ljudi, kar je 30 odstotkov populacije; toda država želi to število povečati na 25 milijonov ljudi, in sicer do leta 2013.

Več o darovanju organov pri nas si preberite v članku naše novinarke.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587