Vizita.si
Breskve so bogat vir vitamina A, C, E, B3, minerala kalija, bakra in mangana.

Novice

Zato boste imeli breskve še rajši

K.B.
28. 06. 2016 08.27
4

Breskve in njihove nič manj slastne 'sestrice' nektarine so okusno sadje, brez katerega si marsikdo ne predstavlja poletja. Niso pa le prijetnega okusa, so tudi izjemno zdrave. Uživate jih lahko tudi, če pazite na svojo linijo.

Breskve so bogat vir vitamina A, C, E, B3, minerala kalija, bakra in mangana.
Breskve so bogat vir vitamina A, C, E, B3, minerala kalija, bakra in mangana.FOTO: Thinkstock

Če želite izgubiti kakšen odvečen kilogram, v svoj jedilnik vnesite breskve ali nektarine. Vsebujejo namreč malo kalorij (sadež srednje velikosti le 60 kcal ali 250 kJ energije) in imajo veliko hranilno vrednost. Vsebujejo veliko vitamina B2, ki varuje zdravje oči in skrbi za mehko, elastično kožo mladostnega videza.

Breskve so tudi bogate s fenolom in karotenoidi, ki delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo oksidativni stres. Tako varujejo celice pred prostimi radikali in ohranjajo zdravje telesa. Uživanje hrane, bogate s karotenoidi, zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih oblik raka. Treba pa je poudariti, da lahko breskve, ki vsebuje dvainpolkrat več fenola kot meso, uživate tudi skupaj z lupino. To je pravzaprav priporočljivo, saj je prav v lupini shranjenih veliko vitaminov in mineralov. Breskve so namreč odličen vir vitamina A, C, E, B3 in minerala kalija, bakra in mangana.

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko uživanje breskev pomaga zmanjšati raven slabega LDL-holesterola v krvi. Sicer pa so breskve in nektarine tudi dober vir prehranskih vlaknin. Ena breskev pokriva 5 do 9 odstotkov dnevno priporočenega vnosa vlaknin za odrasle moške in ženske.

Prav zato poleti nikar ne pozabite tudi na breskve ali nektarine. Uživate jih lahko že zjutraj in si iz njih pripravite sadni jogurt ali pa jih dodate h kosmičem. Lahko jih uporabite tudi v sadni solati, kjer jih kombinirate tudi z drugim sezonskim sadjem. Seveda pa tudi samostojno. Že en sam sadež vas bo v vročih dneh osvežil in vas nahranil z zdravilnimi snovmi.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587