Vizita.si
Določena vrsta motnje srčnega ritma lahko nenadoma povzroči zastoj srca.

Novice

Zdrav 17-letnik se je nenadoma zgrudil in umrl

L.E.
15. 02. 2012 08.19
3

Njegovi starši še vedno ne morejo verjeti, kaj se jim je zgodilo. Oče in sin sta bila ravno skupaj v avtomobilu, ko se je slednji nenadoma zgrudil in kmalu zatem umrl.

Določena vrsta motnje srčnega ritma lahko nenadoma povzroči zastoj srca.
Določena vrsta motnje srčnega ritma lahko nenadoma povzroči zastoj srca. FOTO: Facebook

Komaj 17-letni Jordan Grant je bil priden srednješolec in nadobuden nogometaš. Poleg tega se je ravno začel učiti voziti avtomobil, našel si je priložnostno delo. Njegova starša Lisa in John Grant sta sicer res opazila, da je bil zadnje čase bolj utrujen, vendar sta mislila, da ima pač veliko obveznosti. "Poleg tega je bil zdrav, ukvarjal se je s športom," pojasni njegova mati. Usodnega sobotnega jutra ga je oče peljal na delo v prodajalno, v kateri je občasno pomagal. Toda nista se pripeljala daleč, ko se je sin na sovoznikovem sedežu nenadoma zgrudil. Oče je takoj poklical reševalce ter začel sinu sam nuditi prvo pomoč. Toda vse je bilo zaman. Tudi reševalci so se trudili še pol ure, toda kot je dogodek opisala njegova mati: "Bilo je, kot bi nenadoma ugasnil luč."

Mladi Anglež si je želel postati športni novinar, toda njegove sanje so bile nasilno prekinjene, ko je tako nenadoma preminil. "Nekdo nam je vzel Jordana in nikoli ne bomo vedeli zakaj," pravi njegova mati. "Bili smo povsem šokirani," pravi njegov oče. Presenečeni so bili tudi vsi njegovi prijatelji in sošolci. "Še vedno ne morem verjeti, da je vse to res," pravi njegova prijateljica Emma. Toda mladega Jordana resnično ni več med nami. Za njegovo prezgodnjo smrt naj bi bil kriv srčni zastoj. Kdo ve zakaj, je njegovo srce nenadoma prenehalo biti. Posledično niti možgani niti ostali organi niso dobili več krvi, kar je povzročilo hitro smrt. Srčni zastoj je mogoče preprečiti le, če nekdo hitro posreduje z defibrilatorjem, ki z električnim šokom spet spodbudi delovanje srca.

Srčnega zastoja sicer ne smete zamenjati s srčnim napadom. Srčni napad nastane, kadar kri ne more priti do srca, srčni zastoj pa povzroča posebna vrsta aritmije oziroma motnje srčnega ritma. Srce bije z določenim ritmom, toda pri nekaterih ljudeh lahko ta postane moten – prehiter, prepočasen, neenakomeren. Tako lahko v določenih primerih tudi zastane. Nikar se sicer takoj ne prestrašite; vsaka motnja srčnega ritma še ni nevarna, mnoge ljudi prizadene tudi le blaga motnja, nato se srce spet vrne v svoj ustaljeni ritem. Zdravnika obiščite, če se aritmija pojavlja pogosteje, traja dlje časa oziroma se zaradi nje začnete počutiti slabo. Nenadna smrt brez predhodnih znakov je na srečo bolj redka.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587