Probiotiki ne skrbijo le za zdravo prebavo, ampak vas lahko tudi nasitijo za dlje časa. Zadnja študija, objavljena v medicinski reviji Journal of the American College of Nutriton, je pokazala, da so posamezniki, ki so pili jogurt, obogaten s probiotiki Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium in Lactobacillus casei, izgubili več odvečnih kilogramov in imeli nižji nivo leptina v telesu. Gre za hormon sitosti, katerega visok nivo je povezan s prekomerno telesno težo.
2. Jabolka
Ne le, da preženejo zdravnika stran, tudi lakoto. Če 15 minut pred obrokom pojeste eno jabolko, boste hitreje siti in boste pojedli manj kalorij. Raziskava univerze v Pennsylvaniji je pokazala, da so ljudje, ki so 15 minut pred kosilom pojedli jabolko, v povprečju zaužili 187 kalorij ali 783 kJ energije manj kot ostali, ki so pred kosilom spili jabolčni sok, jedli omako iz jabolk ali preprosto niso jedli ničesar. Pri tem nikar ne olupite jabolka, saj je prav lupina tista, ki je najbolj bogata z vlakninami. Vlaknine pomagajo pri stabilizaciji nivoja krvnega sladkorja, zaradi česar povečajo občutek sitosti.
3. Avokado
Svojemu kosilu dodajte svež avokado in v naslednjih nekaj urah boste zmanjšali željo po hrani. Kot je pokazala raziskava, objavljena v žurnalu Nutrition Journal, lahko s polovico svežega avokada, ki ga dodate kosilu, zmanjšate željo po hrani v naslednjih treh urah za 40 odstotkov, v naslednjih petih urah pa za 28 odstotkov v primerjavi s kosilom, ki mu ne dodate avokada. Avokado je namreč bogat vir mononenasičenih maščob, ki povečujejo občutek sitosti, vsebuje pa tudi nekaj zdravilnih vlaknin. Dodajte nekaj narezanega avokada v svojo solato ali omleto, lahko pa pripravite tudi namaz iz avokada in ga uporabite namesto majoneze v sendviču.
4. Jajca
Jajca so bogat vir beljakovin, ki prav tako slovijo po tem, da povečujejo občutek sitosti. Tako jih lahko dodate svojemu zajtrku, kosilu ali večerji. Kljub vsemu ne pretiravajte z njimi. Priporočena količina je približno eno jajce na dan. In še raziskava, ki pritrjuje v prid temu, da jajca povečujejo občutek sitosti: zadnja študija raziskovalcev univerze v Washingtonu je pokazala, da so se ženske, ki so se prehranjevale s prehrano bogato z beljakovinami, preko dneva manj spopadale z občutki lakote in pojedle manj prigrizkov. Kot pravi avtorica raziskave Heather Leidy, uživanje obroka bogatega z beljakovinami spodbuja proizvodnjo hormona Peptid YY, ki povečuje občutek sitosti.
5. Juha
V povprečju ljubitelji juh tehtajo manj in zaužijejo manj kalorij na dan v primerjavi s tistimi, ki juh ne, je pokazala raziskava objavljena v British Journal of Nutrition. ''Z juho dobesedno pred obrokom napolnite svoja prebavila s tekočino, zato lahko na ta način zaužijete manj. Razen, če juha nima kakšnih dodatkov ali tako deluje kot aperitiv,'' je povedala nutricionistka Jaime Mass.
6. Oreščki
Oreščki vsebujejo veliko maščob in kalorij, zaradi česar se jim nekateri ljudje izogibajo. A raziskave kažejo, da vas oreščki nasitijo za dolgo, z njimi pa zaužijete koristne mononenasičene maščobe. Še več, študija univerze Purdue je pokazala, da posamezniki, ki redno jedo oreščke, nato preko dneva v povprečju zaužijejo od 65 do 75 kalorij manj ali od 272 kJ energije do 314 kJ energije manj od tistih, ki ne jedo oreščkov. Tako kot avokado tudi oreščki vsebujejo zdrave maščobe, ki povečujejo občutek sitosti.
7. Fižol, grah, čičerika in leča
Stročnice so bogat vir vlaknin, zaradi česar ni nenavadno, da je zadnja študija, objavljena v reviji Obesity, pokazala, da posamezniki, ki na dan pojedo skodelico fižola, graha, čičerike ali leče za 31 odstotkov povečajo občutek sitosti v primerjavi s tistimi, ki ne jedo stročnic.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV