Vizita.si
3fa61bec9d_63118379

Novice

Bomo dobili nove oblike zdravljenja raka?

V.H.
21. 09. 2023 05.00
0

Prizadevanja na področju zdravljenja raka in redkih bolezni nas vodijo do vse večjega napredka, zaradi katerega bi lahko v prihodnosti pozdravili številne bolezni, ki so veljale do zdaj za neozdravljive ali pa zdravljenje ni dalo najboljših rezultatov. Kaj se nam torej obeta v prihodnosti in kakšne možnosti imamo danes? Več o tem v nadaljevanju.

Med naprednimi pristopi zdravljenja sta zagotovo genska in celična terapija, ki se prilagajata posamezniku in lahko omogočita tudi trajno ozdravitev. V ozadju je sodobna tehnologija, vse bolj učinkoviti in moderni načini zdravljenja ter ciljna terapija, ki nam lahko prinese svetlejšo prihodnost na področju zdravljenja raka, redkih bolezni in drugih. 

 

Raziskovalci Kemijskega inštituta se ponašajo z izjemnimi dosežki na področjih sintezne biologije, nevrobiologije, genetike in imunologije, kar je bistveno pripomoglo tudi k razvoju novih tehnologij in oblik zdravljenja z gensko in celično terapijo. 

 

Znanost vse bolj napreduje, a ne vemo še dovolj, zato smo za zdaj omejeni na ozek nabor rakov, ki jih lahko zdravimo z novimi pristopi. "Jaz mislim, da ni dvoma, da se širi nabor in da bomo lahko to razširili," ob tem poudarja prof. dr Roman Jerala, doktor kemijskih znanosti, biokemik in raziskovalec na Kemijskem inštitutu. 

Namen Centra je povezovanje raziskovalcev, zdravnikov in pacientov, ki bi pripomogli k razvoju in prenosu najnovejših tehnologij v klinične raziskave. "Ideja tega centra je, da bi pripravljal kandidate za klinično testiranje," pravi prof. dr. Roman Jerala. "Ta center bo prispeval tudi k temu, da bo to lahko postalo ceneje, bolj dostopno in nenazadnje tudi, da bodo slovenski pacienti imeli hitreje dostop do določenih terapij, do katerih danes morda nimajo."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602