Vizita.si
image (28)

Novice

Zdravnik ni verjel, da ima raka – zdaj mamica umira

L.E.
25. 01. 2012 08.00
24

Mamica enajstletnega sina je zdravnika obiskala trinajstkrat. Vsakič se je pritoževala zaradi istih simptomov ter izražala sum, da ima raka. Zdravnik ji je dejal, naj se bolj zdravo prehranjuje.

Ruth McDonagh so zdravniki napovedali še 18 mesecev življenja. Ima raka na črevesju, ki bi ga morda lahko premagala, če bi ga odkrili, ko je bil v začetnem stadiju. Njena zdravstvena kartoteka kaže, da je v dveh letih pred diagnozo zdravnika obiskala 13-krat. Pritoževala se je zaradi simptomov, ki kažejo na pojav raka črevesja, vendar je zdravnik njene sume vsakič zavrnil. 46-letnici je naročil, naj se prehranjuje bolj zdravo ter si pripravlja tople kopeli. Ko se je pritoževala zaradi bolečin, ji je predpisal zelišča in v njeno kartoteko zapisal: “Priznava, da je nevrotična.“

Ko je bila januarja prejšnje leto končno postavljena diagnoza raka črevesja, je ta že tako napredoval, da ga ni več bilo mogoče operirati. Maligni tumor je meril že deset centimetrov in se poleg tega razširil na predel križa. Morali so ji povedati, da bo verjetno umrla. Njeno edino upanje je zelo zapletena operacija, s katero bi ji odstranili tudi del hrbtenice. Obstaja sicer velika možnost, da operacije ne bi preživela; če pa bi jo, bi ostala priklenjena na invalidski voziček. Do sedaj ji še ni uspelo najti kirurga, ki bi to operacijo sploh lahko opravil.

Angležinja se je odločila, da bo tožila Ministrstvo za zdravje, in sicer zato, da bi preskrbela svojega 11-letnega sina Brandona. “Vedela sem, kaj so simptomi raka črevesja, zato sem se vedno znova vračala k zdravniku. Toda nihče me ni hotel jemati resno,“ pripoveduje. “Zelo me je bolelo in nisem imela več apetita. Vedela sem, da je z mano nekaj hudo narobe. Če bi bila diagnoza postavljena, ko so se pojavili prvi simptomi, bi me do sedaj morda že pozdravili.“ Ruth priznava, da bi že obupala, če ne bi imela otroka. “Kdo bo skrbel zanj, ko mene ne bo? Že sedaj ima nočne more, celo Božička je prosil, da bi me ozdravil. Ko ga gledam, me boli srce.“

Njen zdravstveni karton kaže, da je zdravnika prvič obiskala decembra 2008. Potožila je, da jo mučijo krvavitve, ter vprašala, ali bi to lahko bil simptom raka črevesja. Zdravnik je odgovoril, da ima težave s prebavo. V naslednjih dveh letih je Ruth zdravnika opozorila tudi, da njen trebuh oteka ter jo zelo boli. Junija 2009 je odšla na rentgensko slikanje, ki je pokazalo, da se v njenem črevesju nekaj dogaja. Toda njen osebni zdravnik ji je predpisal tople kopeli in čim več toplih tekočin. V trenutku, ko so ji diagnozirali rak črevesja, velika večina zdravljenj zanjo ni več prišla v poštev.

Simptomi raka črevesja so sicer res lahko tudi simptomi drugih bolezni, zato postavitev diagnoze ni tako preprosta. Vsekakor obiščite zdravnika, če imate dlje časa težave z izločanjem blata. Simptomi raka črevesja so lahko tako driska kot zaprtje, občutek, da črevesja ne morete izprazniti, ali blato, ki je tanko oziroma krvavo. Pojavljajo se krči, bolečine v trebuhu, pogosti vetrovi. Bolnik izgubi apetit, shujša, nima energije, četudi morda dovolj spi. Včasih bruha oziroma mu je slabo. Pojavi se slabokrvnost.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587