Vizita.si
image (28)

Novice

Zdravnike osupnil z nenadno in nepričakovano smrtjo

L.E.
25. 02. 2013 08.17
7

Medtem ko so zdravniki načrtovali, kako bodo pozdravili njegovo rakavo obolenje pljuč, je 49-letni Anglež George Black nenadoma doživel infarkt. Kljub temu da se je pritoževal zaradi bolečin v prsnem košu, tega zdravniki niso predvideli.

49-letni George Black je začel v manj kot treh mesecih pred svojo veliko prerano smrtjo opažati, da je nekaj narobe. Ni mogel povedati, kaj se z njim natančno dogaja, toda mučile so ga bolečine v prsnem košu, zato je vedel, da mora obiskati zdravnika. Zdravstveni dom v angleškem mestu Dartford je obiskal večkrat, vendar preiskave, ki so jih opravili, najprej niso pokazale nič nenavadnega. Nato je osem dni po zadnjem obisku, ko se je pritoževal še zaradi prebavnih težav, doživel srčni infarkt in umrl. Tega njegova zdravnica ni pričakovala, saj je ravno malo pred tem diagnosticirala raka pljuč ter načrtovala zdravljenje tega.

Preiskava njegove smrti je na žalost ugotovila, da bi bilo bolezensko stanje srca in ožilja odkriti lažje, če bi imeli v zdravstvenem domu možnost opraviti še več testov oziroma če bi se odločili očeta poslati naprej na preiskave v bolnišnico. Njegova zdravnica je začela spoznavati, kaj bi lahko bilo narobe, toda njena pomoč je žal prišla prepozno. "Moj oče je v grobu, ker ni bil dovolj dobro pregledan," je prepričana njegova neutolažljiva hči Kelly Ann Black. Toda njegova zdravnica se brani, da ni bilo razloga, da bi posumili, da gre za bolezen srca. Namesto tega je menila, da bolečine v prsnem košu povzroča bolezen pljuč, tako je raziskovala v tej smeri. Preiskave so pokazale, da je imela prav. George je res trpel tudi zaradi mezotelioma, raka, ki prizadene tkiva sluznice pljuč. Močno je povezan z izpostavljenostjo azbestu in se lahko pojavi celo deset do trideset let po sami izpostavljenosti. Tragično je, da ga je prej težko diagnosticirati, nato pa naenkrat zelo hitro napreduje. Toda pri Angležu še ni povzročil smrti, ker so ga prehitele težave s srcem, ki jih zdravstveni dom žal ni uspel pravočasno opaziti. Določene abnormalnosti je pokazal šele zadnji EKG, vendar zdravstveno osebje ni menilo, da se lahko kap pojavi tako hitro. Mrliški oglednik jih je kljub temu opozoril, da bi morali biti bolj pozorni glede na to, da so bile težave s srcem v bolnikovi družini, kar je bilo mogoče razbrati iz njegovega zdravstvenega kartona. Težave s srcem so namreč mučile tako njegovega očeta kot tudi oba brata.

Kako ukrepati ob infarktu?Takoj pokličite reševalce. Bolnik naj vzame 500 mg acetilsalicilne kisline. Pripravite njegovo zdravniško dokumentacijo.

Prepoznajte simptome infarkta

Infarkt bi lahko po mnenju mrliškega oglednika predvideli tudi, ko se je George ob zadnjem obisku pritoževal zaradi prebavnih težav, saj imajo te v primerjavi s srčno kapjo nekatere podobne simptome, zato jih mnogi ljudje zamenjajo. Najpogostejši simptomi infarkta so bolečine v prsnem košu, občutek pritiska in polnosti, kot bi se preveč najedli. Včasih tako neprijeten občutek traja nekaj minut, izgine in se zopet pojavi. Poleg tega lahko bolnika mučijo bolečine v rokah, hrbtu, vratu in trebuhu. Lahko bolj plitvo dihajo, jih obliva slabost, se počutijo omotični, jih obliva hladen pot. Ženske imajo pogosto simptome, ki so bolj mili. Pri starejših ljudeh se infarkt najpogosteje pojavi zaradi kopičenja maščobnih oblog v stenah žil. Srčni infarkt lahko doleti vsakogar, vendar so najbolj ogroženi moški med 50. in 60. letom ter ženske med 60. in 70. letom. Tveganje je večje pri kadilcih in na sploh tistih, ki živijo nezdravo, se slabo prehranjujejo in ne telovadijo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602