Vizita.si
image (28)

Novice

Zdravniki objavili video srca odvisnika s kokainom

L.E.
22. 07. 2015 09.39
6

Članek in video, ki nista za tiste najbolj občutljive, predstavljata dobro opozorilo, da se nezdravo življenje prej ali slej vsekakor odrazi na našem telesu, četudi morda, sploh ko smo mlajši, ne deluje tako.

 

 

"Če svoj avto vedno voziš prehitro, se bo prej iztrošil. Škoda najprej ne bo vidna. Toda na dolgi rok bo nepopravljiva. Tako je tudi pri srcu," pove kardiolog dr. Klaus Witte iz bolnišnice v angleškem Leedsu. Zgornji videoposnetek so kot opozorilo na spletu objavili sami zdravniki, in sicer zato, ker kaže veliko škodo, ki jo je preminulemu pustilo 15-letno jemanje kokaina.

Kakšna je škoda?

Srce je kar trikrat večje od normalnega, pojasnjuje dr. Witte. "Kokain namreč spremeni strukturo arterij, zaradi česar srcu tudi blokira normalen dostop do kisika." Potem ko so srce vzeli iz telesa, je vrh tega utripalo še 25 minut. Normalno srce bi bilo še okoli 60 sekund. Zakaj takšna razlika? "Najprej nikar ne mislite, da bi takšno srce človeka dlje časa vzdržavalo pri življenju," poudarja zdravnik. "Tu pravzaprav ne gre za normalno bitje, ampak za panično, povsem nekoordinirano trzanje. Verjetno je bilo srce tako polno medicinskih stimulansov, s katerimi so poskušali bolnika obdržati pri življenju."

Kokain je izredno škodljiv prav za srce. Za kardiovaskularno zdravje je veliko bolj nevaren kot alkohol in cigarete. "Vsako tableto, ki jo uporabljamo, da bi pomagali tistim, ki imajo težave s srcem - ima kokain ravno obraten učinek. Spremeni sestavo lipidov, to je maščob v telesu, kri postane bolj lepljiva, srce dela vse težje in hitreje, spremenijo se hormoni. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki jemljejo kokain višji krvni pritisk, manj prožne arterije, odebeljene stene srca ... Vse to vodi v zastoj oziroma odpoved srca."

Nevaren pa je kokain tudi, ker spodbuja tvegano obnašanje, ki ima lahko hude posledice tudi za tiste, ki sami ne jemljejo drog pa pridejo na pot nekomu, ki jih. "Je kot bi vzeli dozo adrenalina. Počutiš se, kot bi bil na vrhu sveta. In lahko narediš nekaj, česar ne bi, če drog ne bi jemal." Veliko krat pa se v bolnišnici znajdejo že tisti, ki drogo vzamejo prvič. "Na vsakega namreč drugače vpliva. In nekdo jo zelo slabo prenese že prvič."

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587