Vizita.si
Možganski tumor se je navzven kazal v obliki hudih glavobolov , slabosti, ki jih je spremljal tudi kašelj, ter škiljenja. (simbolična fotografija)

Novice

Šestkrat so ji spregledali možganski tumor!

E.T.
22. 03. 2010 13.30
4

Komaj 9-letni Shanice je v možganih zrastel kot ogromna sliva velik tumor, ki ji je poleg hudih glavobolov povzročal tudi slabosti in škiljenje. Tumor so zdravniki šestkrat spregledali, težavo je odkril šele okulist med pregledom oči.

Možganski tumor se je navzven kazal v obliki hudih glavobolov , slabosti, ki jih je spremljal tudi kašelj, ter škiljenja. (simbolična fotografija)
Možganski tumor se je navzven kazal v obliki hudih glavobolov , slabosti, ki jih je spremljal tudi kašelj, ter škiljenja. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

V štirih mesecih je 27-letna Laura Bailey svojo devet let staro hčer Shanice kar šestkrat odpeljala k zdravniku. Deklica je namreč imela močne glavobole in slabosti, ki jih je spremljal tudi hud kašelj. In ravno kašljanje je bilo tisto, kar je zdravnike vedno znova prepričalo, da 9-letnica boleha za astmo, zato so jo vedno znova poslali domov. A njeno stanje se je iz tedna v teden slabšalo. ''Ker so bili bolezenski znaki vse hujši in pogostejši, sem Shanice vedno znova vozila nazaj k zdravnikom. Sprva so rekli, da bi lahko njeni simptomi kazali na marsikaj, pozneje pa so mislili, da je za njene težave kriva astma, saj je slabosti spremljal tudi kašelj. In ves ta čas je bila moja hči tako zelo pogumna. Kljub neznosnim bolečinam ni niti enkrat samkrat jokala in tarnala,'' pripoveduje Laura.

Pregled oči je pokazal, da ima deklica na enem od živcev približno pet centimetrov velik tumor, ki ji močno pritiska na možgane. (simbolična fotografija)
Pregled oči je pokazal, da ima deklica na enem od živcev približno pet centimetrov velik tumor, ki ji močno pritiska na možgane. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto
Ko pa je Shanice začela z levim očesom škiliti, se je prestrašena Laura odločila, da jo odpelje na pregled k okulistu. In ta je med pregledom opazil, kar zdravniki očitno niso niti pomislili. Ker naprava, s katero okulist globinsko pregleda oči, pokaže tudi vnetja ter druge nepravilnosti očesnih in drugih živcev v predelu možganov za očmi, je Shanicin okulist v dekličini glavi opazil, da ima na enem od živcev približno pet centimetrov velik tumor, ki ji močno pritiska na možgane. Mami je takoj naročil, naj deklico odpelje naravnost v bolnišnico in zahteva, da njeni hčerki natančno pregledajo glavo. In res so preiskave potrdile, kar je med preprostim pregledom oči opazil okulist – za vse dekličine težave je bil kriv sicer benigen in zelo redek tumor, ki bi lahko, če bi še naprej ostal neopažen, deklici povzročil paralizo ali jo v najslabšem primeru celo pahnil v smrt. Zato so 9-letnico nemudoma odpeljali v operacijsko sobo in ji v devet ur trajajoči operaciji tumor odstranili.

Takoj ko se je Shanice zbudila iz narkoze, je občutila spremembno v počutju. ''Počutim se veliko bolje. Vse težave in slabo počutje so izginili. Zdaj bom spet lahko počela stvari, ki sem jih počela prej in ki me tako zelo veselijo, na primer ure plesa,'' veselo pripoveduje Shanice. Njena mama pa je nad dejstvom, da so zdravniki njeno hčer kar šestkrat poslali domov, češ da ji težave povzroča astma, in niso niti pomislili, da bi lahko imela možganski tumor, zgrožena. ''Morda res ni vsa krivda samo na zdravnikih. Morda bi morali že med študijem posvečati več pozornosti temu, kako odkriti tudi manj očitne in pogoste bolezni. A če je nekaj redko in neobičajno, še ne pomeni, da se lahko preprosto prezre! Če okulist ne bi našel tumorja, bi moja deklica lahko umrla!'' pove Laura.

V devet ur trajajoči operaciji so kirurgi Shanice iz možganov odstranili tumor in dekličine težave so po več mesecih končno izginile.
V devet ur trajajoči operaciji so kirurgi Shanice iz možganov odstranili tumor in dekličine težave so po več mesecih končno izginile.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki pa poudarjajo, da je takšen tumor zelo redek pojav in da se skoraj nikoli ne pojavlja pri otrocih. ''Kolikor mi je znano, v zadnjih petih letih nismo imeli nobenega primera, ko bi se takšen tumor pojavil pri otroku. Še pri odraslih je zelo redek – pojavlja se pri šestih odstotkih bolnikov,'' je povedal Trevor Lawson, tiskovni predstavnik dobrodelne organizacije, ki se ukvarja bolniki, ki imajo oziroma so imeli možganski tumor. ''Za zdravnike je vsekakor velik izziv odkriti tumor, ki se navzven ne kaže z najbolj tipičnimi simptomi. Opažamo pa, da se vse pogosteje dogaja, da tumorje v možganih odkrivajo okulisti med pregledom oči.'' Zato so tudi redni očesni pregledi lahko ključnega pomena ne le za vaše oči, ampak za celotno zdravje, poudarjajo okulisti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587