Vizita.si
image (28)

Novice

Zdravniki so jo pustili umreti

E.T.
01. 10. 2009 12.00
1

26-letna Kerrie Wooltorton je obupala nad življenjem. V zadnjem letu se je poskusila ubiti kar devetkrat, a so jo zdravniki še pravi čas rešili ...

 

Primer mlade Kerrie je močno razburil britansko javnost. V Veliki Britaniji so izjave bolnikov, da zavračajo zdravljenje, sicer pravno veljavne in zavezujoče, pri Kerrie pa ni šlo zgolj za izjavo. Imela je namreč hude psihične težave. Zato so se nad zdravnike zgrnile obtožbe, da bolnice ne bi smeli pustiti umreti.

Ko si je pred nekaj dnevi spet poskusila vzeti življenje, so zdravniki ravnali drugače. Čeprav bi jo lahko rešili, so jo pustili umreti. Kerrie je namreč podpisala izjavo, v kateri je zavrnila kakršno koli zdravniško pomoč.

Zakaj je hotela umreti?

Ker mlada Britanka nikakor ni mogla zanositi, je padla v depresijo. Oddaljila se je od staršev in prijateljev ter živela popolnoma sama. V zadnjem letu si je kar devetkrat poskusila vzeti življenje – popila je veliko količino tekočine proti zmrzovanju (t. i. antifreeza), a so ji zdravniki pravočasno sprali želodec in ji s pomočjo dialize strupe spravili iz telesa. Slednjič pa je mlada Britanka s seboj v bolnišnico prinesla pisno izjavo, s katero je zavračala vsakršno zdravljenje.

Zdravniki trdijo, da je bila v času zadnjega samomora psihično stabilna

Dr. Alexander Heaton, eden od zdravnikov, ki so tistega usodnega dne sprejeli Karrie v bolnišnico, je povedal, da sta direktor bolnišnice in odvetnik osebno govorila z bolnico in presodila, da je povsem prisebna in spodobna odločati o svojem življenju. "Bila je v zelo slabem fizičnem stanju, strup je že začel delovati in moči so ji pojenjale. Če bi hotel, bi ji lahko vsilil zdravljenje proti njeni volji. A mislim, da to ne bi bilo prav – to bi bila žalitev in teptanje njene volje,“ je še dodal.

"Zdravniki so ravnali napačno!“ trdijo nasprotniki evtanaziranja

Karriejini odtujeni starši in organizacije, ki nasprotujejo evtanaziji, so zgroženi. Prepričani so, da mladenka ni bila dovolj psihično stabilna, da bi zdravniki upoštevali njeno voljo.“Psihično stabilna oseba ima seveda pravico zavrniti zdravljenje. A v tem primeru bi se bilo treba vprašati, ali je nekdo, ki si je v zadnjem letu devetkrat poskusil vzeti življenje, res pri zdravi pameti,“ zgroženo pravi dr. Peter Saunders, tiskovni predstavnik zveze. Poskrbimo za ustavitev ubijanja in dodaja: "Samo predstavljajte si, kako bi bilo, če bi zdravniki vsakega, ki bi delal samomor, pustili, da umre, češ: 'Oh, saj vendar noče živeti. Pustimo ga umreti.'“
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587