Vizita.si
„Vsekakor sem izgubila zaupanje v medicino. Nikoli več ne bom pristala na nobeno operacijo. Raje bom trpela in prenašala bolečine, kot pa tvegala s posegom,“ zgroženo pravi Doreen.

Novice

Zdravniki so mi odrezali zdravo nogo!

E.T.
12. 10. 2009 10.49
1

72-letna Doreen Nicholls je bila polna življenja – veliko je hodila, vrtnarila, plavala, se igrala z vnukinjo ... Nato pa se ji je kar dvakrat podrl svet. Prvič, ko so ji napačno diagnosticirali raka, in drugič, ko so ji amputirali zdravo nogo.

„Vsekakor sem izgubila zaupanje v medicino. Nikoli več ne bom pristala na nobeno operacijo. Raje bom trpela in prenašala bolečine, kot pa tvegala s posegom,“ zgroženo pravi Doreen.
„Vsekakor sem izgubila zaupanje v medicino. Nikoli več ne bom pristala na nobeno operacijo. Raje bom trpela in prenašala bolečine, kot pa tvegala s posegom,“ zgroženo pravi Doreen. FOTO: iStockphoto

Začelo se je z nenavadno oteklino na nogi

Upokojeni Britanki, ki je bila vedno aktivna in je veliko svojega prostega časa namenjala gibanju na svežem zraku, je kar naenkrat začela zatekati noga. Ker oteklina ni in ni izginila, se je odpravila k zdravniku. Ta jo je napotil v bolnišnico, kjer so takoj naredili biopsijo otekle noge. Ko je Doreen čez nekaj dni izvedela za izvide, se ji je zrušil svet. Zbolela naj bi za eno redkih oblik raka mehkega tkiva.

Po diagnozi še ena tragična novica ...

Ko je Doreen že mislila, da je diagnoza redke oblike raka najhuje, kar se ji lahko zgodi, in da mora zdaj le še zbrati dovolj moči in optimizma za boj z boleznijo, je izvedela še eno šokantno novico. Pred začetkom zdravljenja naj bi bilo življenjskega pomena, da ji odrežejo levo nogo, v kateri so ji odkriti rakav tumor. Le tako naj bi namreč sploh imela možnost, da se pozdravi. In tako so ji res amputirali nogo. Ko pa so po operaciji na odrezanem udu še enkrat naredili biopsijo, so zdravniki ugotovili, da Doreen sploh ni imela raka in da so ji amputirali popolnoma zdravo nogo.

„Napačna diagnoza mi je uničila življenje!“

Ko so zdravniki 72-letni Britanki povedali, da so naredili napako, ni mogla verjeti svojim ušesom. „Nekaj dni po operaciji so me poklicali nazaj v bolnišnico in kirurg mi je rekel: 'Žal mi je, ne bi vam smeli odrezati noge.' Ko sem se zavedela, da so mi vzeli popolnoma zdravo nogo, sem več dni jokala. Bilo mi je še huje, kot takrat, ko sem izvedela, da naj bi imela raka. Kajti proti raku se lahko boriš in ga premagaš, odrezanega uda pa ne moreš dobiti nazaj,“ pretreseno pripoveduje Doreen. Vse skupaj je še toliko huje, ker je bila Doreen vedno zelo aktivna – veliko je hodila, vrtnarila, plavala, zdaj pa je priklenjena na invalidski voziček. “Vnukinja me je zadnjič vprašala, kdaj mi bo noga spet zrasla, da se bova lahko igrali in plesali, kot sva to počeli nekoč,“ žalostno pravi Doreen in dodaja, da bolnišnici nikoli ne bo odpustila, da so se tako zmotili.

Za napako je prejela denarno odškodnino

Čeprav bolnišnica še vedno ni priznala, da je do tako hude napake, ki je 72-letnici popolnoma uničila življenje, prišlo zaradi malomarnosti zdravnikov, je pristala, da pacientki plača denarno odškodnino. A to ji ne bo vrnilo noge in življenja, ki ga je živela pred operacijo, pravi Doreen: „Vsak večer, ko se uležem v posteljo in pogledam dol, se zavem, da moje življenje nikoli ne bo isto. Samo nogo si želim nazaj, denar mi ne pomeni nič.“ A zdaj si bo vsaj lahko kupila protezo, s katero bo ponovno poskušala shoditi. Bolečine – tako psihične kot fizične – pa bodo ostale, pravi: „Še vedno me boli na mestu, kjer so mi odrezali nogo. Tako je, kot bi me ves čas zbadalo na tisoče igel.“ In dodaja: „Vsekakor sem izgubila zaupanje v medicino. Nikoli več ne bom pristala na nobeno operacijo. Raje bom trpela in prenašala bolečine, kot pa tvegala s posegom.“

Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587