Vizita.si
image (28)

Novice

Mislili so, da je noseča – nato pa jih je ultrazvok pustil brez besed

L.E.
24. 07. 2015 08.02
10

Ko so zdravniki iskali vzrok za njene bolezenske simptome, so jo kar sedemkrat prosili, da še enkrat opravi test za nosečnost. A Louise ni bila noseča. Ultrazvok njenega trebuha je razkril 20-centimetrski tumor.

"Lanskega marca se mi je začelo dogajati, da me je zbodlo v spodnjem delu trebuha, če sem se recimo obrnila v postelji ali izstopila iz avtomobila," pripoveduje 27-letna Angležinja Louise Bryant. "Ko sem začela še krvaveti med dvema menstruacijama, sem se odločila, da obiščem zdravnika. Vedela sem, da nisem noseča, a za vsak primer sem opravila test. V naslednjih 12 tednih sem ga morala še sedemkrat, saj zdravniki enostavno niso mogli ugotoviti, kaj se dogaja." Ker je bil njen tumor na jajčniku eden redkejših, ga najprej niso našli.

Tumor, velik kar 20 centimetrov

Ko jo je začel boleti hrbet, ko je morala vse pogosteje na stranišče in je vrh vsega še izgubila apetit, so zdravniki opravili ultrazvok, ki je pokazal, "da gre za tumor, ki je velik kar 20 centimetrov, raste po celem trebuhu in pritiska na druge organe." Ker je že pritisnil na pljuča, je začela oteženo dihati. V štiriurni operaciji so ji ga uspešno odstranili, odstraniti pa so ji morali tudi jajčnik in jajcevod, kamor se je rak še razširil. Na srečo se ni širil naprej in je zato Louise sedaj spet zdrava. Z možem Benom le upata, da bosta kljub tej preizkušnji lahko imela otroke.

Ker gre za zelo redko obliko tumorja, so ga težko diagnosticirali

"Ko sedaj gledam nazaj, sem res vesela, da sem ves čas vztrajala, da je nekaj hudo narobe. 110-odstotno sem bila prepričana, da nisem noseča. In zdravniki so mi verjeli, le da dolgo res niso vedeli, kaj je vzrok mojih simptomov. Na koncu se je izkazalo, da je moja oblika raka res bolj redka, približno 60 žensk prejme takšno diagnozo na leto, zato o njej zdravniki vedo manj in jo težje diagnosticirajo," razmišlja.

Kakšni so prvi znaki raka jajčnikov, raka z zelo veliko stopnjo umrljivosti?

Rak jajčnikov spada med tiste, pri katerih je umrljivost večja. To pa zato, ker ne obstaja učinkovit presejalni test in ga prepogosto odkrijejo prepozno. V zgodnjih stadijih namreč ne povzroča večjih težav in se običajno odkrije povsem po naključju, ko ima ženska pregled z ultrazvokom zaradi nečesa čisto drugega. Sicer pa so simptomi bolezni naslednji: bolečine v trebuhu, zatrdlina, ki jo lahko zatipamo, bolečine v hrbtu, zaprtje, uhajanje urina, utrujenost, izgubljanje teže.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587